Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη Γάζα — δηλαδή ο μισός πληθυσμός της Λωρίδας — θα αντιμετωπίσουν τον θάνατο και την ασιτία μέχρι τα μέσα Ιουλίου, σύμφωνα με νέα έκθεση του Οργανισμού Επισιτισμού και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων για τις περιοχές του πλανήτη που αναμένουν «οξεία επισιτιστική ανασφάλεια» το επόμενο 5μηνο.
Περίπου 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι στη Γάζα αναμένονται να εισέλθουν τον επόμενο ενάμιση μήνα στη Φάση 5 (Καταστροφή/Λιμός), το πιο οξύ επίπεδο επισιτιστικής ανασφάλειας, που δηλώνει πως «Τα νοικοκυριά έχουν ακραία έλλειψη τροφίμων ή/και άλλων βασικών αναγκών, ακόμη και μετά την πλήρη εφαρμογή στρατηγικών αντιμετώπισης. Πείνα, θάνατος, εξαθλίωση και εξαιρετικά κρίσιμα επίπεδα οξέος υποσιτισμού είναι εμφανή».
Ακόμα 900.000 άνθρωποι θα βρίσκονται στη Φάση 4 (Επείγουσα ανάγκη), ενώ οι υπόλοιποι περίπου 300.000 άνθρωποι θα βρίσκονται στη Φάση 3 (Κρίση), με το σύνολο του πληθυσμού της Λωρίδας να βρίσκεται σε κάποια μορφή επιστιστικής κρίσης. Αιτίες, όπως πολύ σαφώς δηλώνει η έκθεση, είναι «ο καταστροφικός αντίκτυπος των συνεχιζόμενων συγκρούσεων, οι ισχυροί περιορισμοί στην πρόσβαση και τα αγαθά, και η κατάρρευση των τοπικών αγροδιατροφικών συστημάτων».
Το Ισραήλ ΄΄οχι μόνο περιορίζει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά σαμποτάρει ενεργά τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που εργάζονται στο πεδίο για να απαλύνουν λίγη από την πείνα του παλαιστινιακού λαού. Είτε πρόκειται για την UNRWA, τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση που βρίσκεται στη Γάζα, της οποίας όμως οι δραστηριότητες έχουν περιοριστεί λόγω της διακοπής χρηματοδότησης που δικαιολογήθηκε με ισραηλινά ψεύδη — είτε για άλλες οργανώσεις, ακόμα και καλά συνεργαζόμενες με το Ισραήλ, που έχουν δει στελέχη τους να δολοφονούνται από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
Επιθέσεις εξαπολύει το Ισραήλ και εναντίον των ίδιων των πεινασμένων αμάχων, την ώρα που εκείνοι περιμένουν την άφιξη των ελάχιστων τροφίμων. Σφαγές όπως η αποκαλούμενη «σφαγή του αλευριού» αποτελούν συνήθη κατάσταση.