Γάζα: 190 νεκροί και 28 χιλιάδες τραυματίες μέσα σε ένα χρόνο

Τουλάχιστον 190 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 28 χιλιάδες έχουν τραυματιστεί μέσα στον τελευταίο χρόνο από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στη Γάζα, σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει τις πρακτικές του Ισραήλ που χωρίς καμία λογοδοσία τραυμάτισε και σκότωσε άμαχους Παλαιστίνιους διαδηλωτές, χωρίς οι τελευταίοι να αποτελούν άμεσο κίνδυνο θανάτου ή τραυματισμού τρίτων. Τίθεται πλέον ανοιχτά το ζήτημα αν το Ισραήλ έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου, στρεφόμενο εσκεμμένα κατά άμαχου πληθυσμού.

Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται παιδιά, διασώστες και δημοσιογράφοι. Στοχοποιήθηκαν, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής και επόμενων διαδηλώσεων στη Γάζα, παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν αρκετά μέτρα μακριά από τις περιφράξεις που τη χωρίζουν από το κράτος του Ισραήλ.

Με τη Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής κάθε χρόνο από τις 30 Μαρτίου μέχρι τα μέσα Μαΐου οι Παλαιστίνιοι ζητούν την άρση του παράνομου αποκλεισμού της Γάζας από το Ισραήλ και την επιστροφή τους στη γη από την οποία έχουν εκδιωχθεί.

Οι διαδηλωτές πετούν πέτρες και βόμβες μολότοφ προσπαθώντας να προκαλέσουν ζημιές και να περάσουν από την περίφραξη. Οι ισραηλινές δυνάμεις ανοίγουν πυρ ως απάντηση στις απόπειρες αυτές.

Έκθεση που δημοσιεύθηκε το Μάρτιο από την Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ έδειξε ότι η πλειονότητα των τραυματιών έχει χάσει τα κάτω άκρα της. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τα κάτω άκρα τους κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής το 2018, από ό,τι κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Ισραήλ-Γάζας το 2014.

Τα γραφήματα που παρουσιάζει ο Guardian, με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ, δείχνουν το μέγεθος των επιθέσεων. Κάθε γκρι στίγμα αντιστοιχεί σε έναν Παλαιστίνιο τραυματία και κάθε κόκκινο σε έναν Παλαιστίνιο που σκοτώθηκε.

 

Από την έναρξη των διαδηλώσεων έχουν τραυματιστεί σχεδόν 29 χιλιάδες άνθρωποι και έχουν σκοτωθεί πάνω από 190.
Περισσότερο από το ένα τέταρτο των νεκρών και των τραυματιών ήταν γυναίκες και παιδιά.
Οι θάνατοι και οι τραυματισμοί του τελευταίου χρόνου ανά μήνα. Ο Μάιος του 2018 ήταν ο χειρότερος μήνας, με περισσότερα από 6 χιλιάδες θύματα.
Οι Παλαιστίνιοι έχουν χτυπηθεί, τραυματιστεί και σκοτωθεί από ενεργά πυρομαχικά, δακρυγόνα, θραύσματα και πλαστικές σφαίρες.
inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ