γαλλία απεργιακή κινητοποίηση συνταξιοδοτικό μακρόν

Γαλλία: Μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο Μακρόν

Περισσότερα από 1 εκατομμύριο άτομα βρέθηκαν στους δρόμους των γαλλικών πόλεων την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023 στο πλαίσιο 24ωρης γενικής απεργίας, διαδηλώνοντας ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης Μακρόν να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, αλλά και να αυξήσει τα αναγκαία έτη εργασίας για τη διασφάλιση πλήρους σύνταξης.

Μεγάλη συμμετοχή στην απεργία υπήρξε στους κλάδους των σιδηροδρομικών και των εργαζομένων σε μέσα μαζικής μεταφοράς, των εκπαιδευτικών και άλλων σχολικών υπαλλήλων, όπως και των εργαζομένων στον ηλεκτρισμό και τα διυλιστήρια. Συνολικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις των γαλλικών συνδικάτων, περισσότερα από 2 εκατομμύρια πολίτες απήργησαν ή διαδήλωσαν την Πέμπτη, ενώ έχουν ανακοινωθεί νέες απεργίες για τις 23 και 31 Ιανουαρίου.

Τα μέτρα Μακρόν στοχεύουν στην περικοπή περίπου 13 δισ. ευρώ ανά έτος από τον συνταξιοδοτικό προϋπολογισμό του γαλλικού κράτους. Ειρωνικά, πρόκειται για ποσό μικρότερο από τα ετήσια προστιθέμενα κέρδη του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, Γάλλου επιχειρηματία Μπερνάρ Αρνό, πολιτικού υποστηρικτή του Γάλλου προέδρου.

Πρόκειται για αλλαγές στο συνταξιοδοτικό που ο Γάλλος πρόεδρος έχει επιχειρήσει να περάσει ξανά το 2019 και το 2020, συναντώντας σφοδρές αντιδράσεις — τον Μάιο του 2019, τα σχέδια του Μακρόν είχαν οδηγήσει στη μεγαλύτερη επαναλαμβανόμενη απεργία σιδηροδρομικών από τον Μάιο του 1968.

Παρά το γεγονός πως, σύμφωνα και με δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Γάλλων αντιτίθεται στις αλλαγές, η κυβέρνηση Μακρόν δηλώνει αποφασισμένη να τις περάσει, με το επιχείρημα πως επρόκειτο για κεντρικό στοιχείο της πλατφόρμας με την οποία επανεκλέχθηκε το 2022. Όπως, όμως, δήλωσαν σε ΜΜΕ ακόμα και άνθρωποι που ψήφισαν Μακρόν στον δεύτερο γύρο εκείνων των εκλογών, «η πλειοψηφία δεν ψήφισε τον Μακρόν για αυτόν τον λόγο, ψήφισαν για να μην εκλεγεί η Λε Πεν».

Ακόμη κι αν η κυβέρνηση επιμείνει στις προθέσεις της, θα συναντήσει έναν δυσκολότερο δρόμο για την κύρωση των αλλαγών από το γαλλικό κοινοβούλιο, όπου δεν διαθέτει πλέον την απόλυτη πλειοψηφία. Θα χρειαστεί τις συναινετικές ψήφους από τους πάλαι ποτέ κραταιούς Ρεπουμπλικανούς ή και από τους βουλευτές του κόμματος της Λε Πεν.

Οι προτεινόμενες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό έχουν την προοπτική να κινητοποιήσουν μια μαζική και ενωτική αντίδραση των εργαζομένων στη Γαλλία, που θα συμπεριλάβει και τον υπαρκτό θυμό για την αύξηση του κόστους ζωής που συνδέεται άρρηκτα με την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και την άνοδο της ανισότητας.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ