Καλύτερα η Ελλάδα να μην είχε δεχτεί τη συμφωνία για το χρέος, δηλώνει σε άρθρο του στους Financial Times της Κυριακής ο Wolfgang Munchau, ειδικός συντάκτης σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.
“Σχετικά με τη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, έχει μεγαλύτερη σημασία να μάθουμε από την εμπειρία των Ελλήνων Υπουργών Οικονομικών που συμμετείχαν σε αντίστοιχες διαπραγματεύσεις, παρά να βασιστούμε μόνο στην εμπειρία των διπλωματών στις Βρυξέλλες.”
Σχολιάζοντας τη δήλωση της Τερέζα Μέι ότι είναι προτιμότερο να μην καταλήξει σε συμφωνία παρά να αποδεχτεί μια κακή συμφωνία υπενθυμίζει:
“Στην περίπτωση της Ελλάδας, θα ήταν προτιμότερο να μην είχαν καταλήξει σε συμφωνία, παρά σε αυτή που τελικά κατέληξαν. Η χώρα παραμένει σε κατάσταση διαρκούς ύφεσης από το 2008. Σύμφωνα μάλιστα με την τελευταία συμφωνία (Eurogroup 15/6/17), η Ελλάδα συμφώνησε στη διατήρηση ενός πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3,5% έως το 2022, κάτι που το ΔΝΤ θεωρεί μη βιώσιμο.
Η Ελλάδα έχει παγιδευτεί σε ένα φαύλο κύκλο χαμηλής ανάπτυξης και λιτότητας. Το 2015, η Ελλάδα είχε την επιλογή μεταξύ του να μετατραπεί σε αποικία της Ευρωζώνης και να αποχωρήσει από αυτή. Διάλεξε το καθεστώς δουλοπαροικίας και πληρώνει ακόμα το τίμημα για αυτή την επιλογή υπό τη μορφή της μόνιμης ύφεσης.
Το δεύτερο μάθημα που μπορούμε να πάρουμε από την ελληνική διαπραγμάτευση είναι ότι χρειάζεσαι ένα εναλλακτικό σχέδιο (Plan B). Ο τότε Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης είχε αναπτύξει ένα σχέδιο για παράλληλο σύστημα πληρωμών που θα επέτρεπε στη χώρα να αποδεχτεί τη χρεοκοπία της, παραμένοντας ταυτόχρονα μέλος της Ευρωζώνης. Ήταν ένα τολμηρό πλάνο το οποίο ,κατά τη γνώμη μου, θα είχε παράξει καλύτερα αποτελέσματα από την υποταγή την οποία τελικά επέλεξε τότε η κυβέρνηση.”