Ο Γιασάρ Μιράτ στο βήμα
Ο Γιασάρ Μιράτ στο βήμα,ενώ Έλληνες και Τούρκοι διαδηλώνουν μαζί

Φωτορεπορτάζ από την πρώτη μέρα δράσεων ενάντια στον Φράχτη του Έβρου

Επιμέλεια: Χρήστος Αβραμίδης

Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα εκδηλώσεων με αίτημα τα Ανοιχτά σύνορα και την πτώση του Φράχτη στον Έβρο. Στον απόηχο του θανάτου ακόμα 42 ανθρώπων στα νερά του Αιγαίου, περισσότεροι από 700 άνθρωποι ταξίδεψαν από όλα τα μέρη της Ελλάδας για να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που διοργάνωσαν η ΚΕΕΡΦΑ,ο Συντονισμός σωματείων και φοιτητικών συλλόγων για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό και άλλες κοινωνικές και πολιτικές συλλογικότητες.πρόσφυγες

 

Το μεσημέρι ξεπέρασαν τους 1000 οι συμμετέχοντες στην συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποιήθηκε στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για μια διαδήλωση που εκτιμάται ως ιδιαίτερα μεγάλη για τα δεδομένα της Αλεξανδρούπολης και μάλιστα παρά το τσουχτερό κρύο. Πλήθος εργατικών σωματείων έδωσε το παρόν, ενώ πολύ σημαντική ήταν και η συμμετοχή μεταναστών. Μαζική ήταν και η παρουσία φοιτητών, καθώς το διήμερο έχουν δηλώσει ότι στηρίζουν 25 φοιτητικοί σύλλογοι.

ελμεμετανάστες

συντονισμός

Ο παλμός ήταν έντονος και τα συνθήματα στρέφονταν κυρίως εναντίον του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ρόλο που έχουν στο δράμα των μεταναστών. Μάλιστα, όταν η πορεία πέρασε από κυβερνητικό κτίριο, διαδηλωτές αφαίρεσαν την σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποπειράθηκαν να της βάλουν φωτιά.

εε

Επιπλέον, μεγάλο μέρος των συνθημάτων αφορούσε την Χρυσή Αυγή, με τα μπλοκ της πορείας να απαιτούν την παραδειγματική καταδίκη της φασιστικής οργάνωσης. Στην ουρά της πορείας με μια απόσταση από την υπόλοιπη διαδήλωση ,υπήρχε πανό της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ όπου μετά από πανελλαδική κινητοποίηση συγκέντρωση περίπου 30 άτομα, ενώ από πίσω ακολουθούσαν διμοιρίες των ΜΑΤ και άνδρες της ασφάλειας.

Μετά το πέρας της πορείας ακολούθησε κουζίνα αλληλεγγύης, και στην συνέχεια έλαβε χώρα κοινή συνέντευξη τύπου Ελλήνων και Τούρκων εργαζομένων, με κάλυψη από τοπικά και Τούρκικα ΜΜΕ.

Η συνέντευξη Τύπου
Η συνέντευξη Τύπου

 

Από την γειτονική χώρα συμμετείχαν συνδικαλιστές στον χώρο της Υγείας καθώς και ο Διεθνώς βραβευμένος ποιητής Γιασάρ Μιράτ που ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους από την Θεσσαλονίκη του 1980 και τις κοινές απαγγελίες με τον Γιάννη Ρίτσο, μέχρι τα παράλια της Τουρκίας την περσινή χρονιά και τον μικρό Αυλάν που έχασε τη ζωή του λόγω των πολέμων, του ιμπεριαλισμού και της μεταναστευτικής πολιτικής. Από τους Έλληνες εκπροσώπους σωματείων και φοιτητικών συλλόγων οι περισσότεροι τόνισαν τα κοινά σημεία που έχει η αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις μνημονιακές πολιτικές που ασκούνται εναντίον των εργαζομένων της χώρας. Στην συζήτηση δεν μπόρεσαν να πάρουν μέρος εκπρόσωποι του κόμματος Εργασίας Τουρκίας (EMEP) καθώς όπως ανακοινώθηκε, το Τουρκικό κράτος, εμπόδισε τη διέλευσή τους στην Ελλάδα.

εκδήλωση
Εκατοντάδες άνθρωποι γέμισαν το αμφιθέατρο

Μόλις τελείωσε η συνέντευξη Τύπου ο κόσμος μεταφέρθηκε στο Δημοτικό αμφιθέατρο Αλεξανδρούπολης το οποίο ήταν κατάμεστο για την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε. Εκεί συμμετείχαν εκπρόσωποι συνδικάτων και φοιτητικών συλλόγων από Ελλάδα και Τουρκία, καθώς και άνθρωποι της διανόησης και του καλλιτεχνικού χώρου. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του Γουέιμαν Μπένετ από την «Stand Up Against Racism» και «United Against Fascism» της Βρετανίας, αλλά και του Νάντερ Χαλμπούνι, εκ μέρους του Συλλόγου Αποδήμων Σύρων στην Ελλάδα

Όλοι οι ομιλητές τόνισαν τη σημασία του να πέσει άμεσα αυτό που πολλοί αποκάλεσαν ο «φράχτης του αίσχους»

Το τέλος της εκδήλωσης ο κόσμος φώναξε συνθήματα για την ενότητα Ελλήνων και Τούρκων εργαζομένων και ακολούθησε κάλεσμα για τις εκδηλώσεις και δράσεις της Κυριακής.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ