νισανιάν σεβάν απέλαση τουρκίας αρμένιος διανοούμενος γλωσσολόγος

Φόβοι για απέλαση του Αρμένιου διανοούμενου Σεβάν Νισανιάν στην Τουρκία

Πηγή: militaire.gr

Είναι δυνατόν η Ελλάδα να στείλει «στο στόμα του λύκου» έναν άνθρωπο που το καθεστώς Ερντογάν κυνηγά εδώ και χρόνια; Δυστυχώς απ’ ό,τι φαίνεται η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παραδώσει στο καθεστώς Ερντογάν τον Αρμένιο διανοούμενο και ακτιβιστή Σεβάν Νισανιάν! Θα πρόκειται για μέγα λάθος. Θα πρόκειται για έγκλημα.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πει κουβέντα για τη σύλληψη του Νισανιάν. Αύριο Δευτέρα η τύχη του θα κριθεί από ελληνικό δικαστήριο και φαίνεται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί «στα μουλωχτά» να τον παραδώσει στην Άγκυρα. Το ερώτημα είναι το γιατί.

Ο δημοσιογράφος Κρικόρ Τσακιτζιάν γράφει στο politispress

Στην ακριτική Σάμο τη Δευτέρα, αναμένουμε από τους δικαστές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην αποφασίσουν να απελάσουν στην Τουρκία τον Αρμένιο διανοούμενο και ακτιβιστή Σεβάν Νισανιάν, γιατί τότε θα είναι αυτοί που θα τον έχουν καταδικάσει ενδεχομένως ακόμη και σε θάνατο.

Εάν εκδοθεί ο συγκεκριμένος άνθρωπος στην Τουρκία, η ζωή του κινδυνεύει άμεσα. Οι γείτονες, εδώ και καιρό επιδιώκουν τη σύλληψη του Νισανιάν και την έκδοσή του στη χώρα τους, γιατί τους έχει ενοχλήσει πολύ με τα κείμενά που δημοσιεύει σε διάφορα έντυπα  και με τα βιβλία που έχει γράψει, με τα οποία αποδομεί το Κεμαλικό καθεστώς της Τουρκίας και γι’ αυτό κινδύνευε η ζωή του κι αναγκάστηκε να περάσει κρυφά στην Ελλάδα, χώρα από την οποία κατάγεται η σύζυγός του, και είχε βρει καταφύγιο επί τέσσερα χρόνια.

Πριν λίγο καιρό είχε ταξιδέψει στην Αλβανία και όταν επέστρεψε, δημιουργήθηκε το πρώτο επεισόδιο με την απαγόρευση εισόδου στη χώρα μας από τις Ελληνικές αρχές, όπου αργότερα έγινε σύλληψη και παραπομπή του σε δίκη, λόγω του διεθνούς εντάλματος σύλληψης που έχει εκδοθεί σε βάρος του από την Τουρκία και τώρα γίνεται η δίκη για να αποφασιστεί η τύχη του από τα ελληνικά δικαστήρια.

Ο ίδιος θεωρεί ότι δύο είναι οι πιθανοί λόγοι που άλλαξε στάση η Ελληνική πλευρά. Ο πρώτος είναι οι αφόρητες πιέσεις που δέχθηκε η Ελλάδα από την Τουρκία για την απέλασή του στη χώρα τους.

Ο δεύτερος είναι πιθανή ενόχληση των ελληνικών αρχών για την έρευνα που έχει αρχίσει εδώ και καιρό για τα τοπωνύμια στη Βόρεια Ελλάδα. Την ίδια ενόχληση είχαν και οι Τούρκοι όταν ερευνούσε και τα εκεί τοπωνύμια διαφόρων περιοχών.

Όποιος από τους δύο λόγους κι αν ισχύει, ο Νισανιάν δεν πρέπει να εκδοθεί στην Τουρκία.

Η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι είναι δημοκρατική χώρα και τηρεί τις διεθνείς συνθήκες και δεν θα απελάσει έναν άνθρωπο που διώκεται από το φασιστικό καθεστώς της Τουρκίας από το οποίο κινδυνεύει άμεσα η ζωή του.

Το σκίτσο είναι του Σουκιάς Τοροσιάν ο οποίος υπογράφει ως Το Το κι απεικονίζει τον Νισανιάν στα χέρια των Τούρκων.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ