ιράκ βαγδάτη

Foreign Affairs: Το ευρώ ήταν το Ιράκ της Ευρώπης

Με το τραγικό λάθος των ΗΠΑ να εμπλακούν στον πόλεμο του Ιράκ συγκρίνει την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος ο διευθυντής του προγράμματος Ευρωπαϊκών Σπουδών του πανεπιστημίου του Πρίνστον, Άντριου Μοράβτσικ.

Σε κείμενό του στο Foreign Affairs υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα από το 2008 έχασε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της και η Ιταλία το 10%. Συνολικά η παραγωγή στην Ευρώπη την ίδια περίοδο μειώθηκε κατά έξι τρισεκατομμύρια ευρώ – γεγονός που όπως αναφέρει αντικατοπτρίζεται στην γιγάντωση της ανεργίας, τις χρεοκοπημένες επιχειρήσεις και την καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Ο συντηρητικός οικονομολόγος επισημαίνει ότι το ευρώ εκτίναξε στα ύψη την ανισότητα μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών αλλά και στο εσωτερικό τους, γεγονός που οδήγησε μεταξύ άλλων στην άνοδο ακροδεξιών και φασιστικών μορφωμάτων, σε επίπεδα που η Ευρώπη δεν είχε γνωρίσει από τη δεκαετία του ’30.

Ο Μοράβτσικ παρουσιάζει τρία βιβλία για το θέμα από τους «κευνσιανούς», όπως λέει οικονομολόγους, Γιάνη Βαρουφάκη, Τζέιμς Γκάλμπρειθ και Τζόζεφ Στίγκλιτζ – αν και ο πρώτος εξακολουθεί για αδιευκρίνιστους λόγους να δηλώνει μαρξιστής.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα κατά την άποψή μας ανάλυση η οποία στηρίζεται σε τρία εξίσου ενδιαφέροντα αλλά «λάθος» βιβλία ανθρώπων που διέβλεψαν τις δομικές αδυναμίες του ευρώ αλλά όταν κλήθηκαν να λάβουν πολιτικές αποφάσεις, ως υπουργοί ή σύμβουλοι πρωυυπουργών, αφιέρωσαν τη ζωή τους στην προστασία του ενιαίου νομίσματος.

Α.Χ

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ