νομική

Φοιτητές απαντούν σε «ρεπορτάζ» της Καθημερινής για συνελεύσεις και καταλήψεις

Απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, το οποίο επιτίθεται στη διαδικασία των φοιτητικών συνελεύσεων στα ΑΕΙ, δίνει η Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης Νομικής.

Το κείμενο της εφημερίδας δεν φαίνεται να στηρίζεται σε επιτόπιο ρεπορτάζ αλλά αποκλειστικά σε δηλώσεις μια φοιτήτριας η οποία ζητά να μην κατονομαστεί. Να σημειωθεί ότι η εφημερίδα προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις για τις συνθήκες στις συνελεύσεις σημειώνοντας ότι η φοιτήτρια διατηρεί την ανωνυμία της «για ευνόητους λόγους».

Ως εκ τούτου, οι φοιτητές, αφού απαντούν σε όλα τα επιχειρήματα της άγνωστης «πηγής» της Καθημερινής, καλούν τους δημοσιογράφου της εφημερίδας να παρακολουθήσουν την επόμενη συνέλευση.

 

Το πλήρες κείμενο της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης Νομικής

«Σήμερα το πρωί στην εφημερίδα Καθημερινή δημοσιεύτηκε άρθρο με τον προκλητικό τίτλο «Συνέλευση-παρωδία στη Νομική» όπου μέσα σε μερικές παραγράφους αναπαράγεται όλη η καθεστωτική προπαγάνδα ενάντια στις δημοκρατικές διαδικασίες του φοιτητικού Συλλόγου.

Η μέρα δημοσίευσης δεν είναι τυχαία.Μετά από δύο μαζικές Γενικές Συνελεύσεις οι φοιτητές/τριες της Νομικής και πολλών άλλων Σχολών έχουν μπει σε τροχιά καταλήψεων κι αγώνων απέναντι στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα του Υπουργείου Παιδείας. Αυτό δε μας κάνει εντύπωση. Χαιρόμαστε που μέσα όπως η Καθημερινή (βλ. Λακασάς και άλλοι) θυμούνται ότι υπάρχει Γενική Συνέλευση και Φοιτητικός Σύλλογος Νομικής.

Ωστόσο ας αναρωτηθούμε γιατί αυτό συμβαίνει μόνο όταν ξεσπούν συλλογικές διεκδικήσεις τις οποίες πασχίζουν να συκοφαντήσουν. Όταν η Υπουργός Κεραμέως θέλει να διαλύσει με το επερχόμενο Νομοσχέδιο τα πτυχία μας εξισώνοντάς τα με των ιδιωτικών κολεγίων, να φέρει διαγραφές στα ν+2 έτη και να μειώσει την κρατική χρηματοδότηση ακόμα περισσότερο ώστε οι επιχειρήσεις να μπουν επιθετικά στις Σχολές και να ανοίξει το δρόμο για την περαιτέρω αυταρχικοποίηση των διοικήσεων, είναι φυσικό το φοιτητικό κίνημα να βγαίνει στο δρόμο.

Τότε μόνο τα μέσα προπαγάνδας παίρνουν φωτιά. Κι επειδή δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα επερχόμενα διαλυτικά για τις σπουδές και τη ζωή μας μέτρα, επιδίδονται σε ψέμματα γεμάτα φαντασία.

Τι πραγματικά συμβαίνει στις διαδικασίες του Φοιτητικού Συλλόγου;

Αρχικά η Γενική Συνέλευση αποτελεί διαχρονικά το ανώτατο αποφασιστικό και πιο δημοκρατικό όργανο του ΦΣ στο οποίο καθένας και καθεμιά δικαιούται να τοποθετηθεί.Δεν απαρτίζεται μόνο από αριστερές πολιτικές δυνάμεις. Αντίθετα, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ απέχει παγίως και συνειδητά από αυτές τις διαδικασίες γιατί αφενός φοβάται να εκθέσει μπροστά στους φοιτητές/τις φοιτήτριες τις θέσεις της ενάντια στη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία κι αφετέρου γιατί θέλει τους συλλόγους νεκρούς και αποστειρωμένους και όχι για λόγους που αφορούν τον τρόπο διεξαγωγής της, όπως ψευδώς ισχυρίζεται το άρθρο.

Παράλληλα, η αναφορά σε διαπληκτισμούς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Πρόκειται για αντιπαράθεση διαφορετικών πολιτικών κατευθύνσεων επί της επίθεσης που πρόκειται να δεχθούμε. Μάλλον αυτοί που δε μπορούν να συζητήσουν στο αμφιθέατρο και να αναδείξουν τη γνώμη τους είναι οι ίδιοι που φαντάζονται διαπληκτισμούς και δημιουργούν εντυπώσεις τόσο κατά τη διαδικασία όσο και μετά από αυτή.

Τρίτον, τα νούμερα που παρατίθενται στο άρθρο είναι ανακριβή. Η απόφαση της ΓΣ, όπως πρωτοκολλήθηκε στη Γραμματεία της Νομικής Σχολής φανερώνει την αλήθεια. Συγκεκριμένα, πάγια η ψηφοφορία σε συνελεύσεις σε Φοιτητικούς Συλλόγους και σωματεία γίνεται με ανάταση χειρός, ενώ εν προκειμένω για την διασφάλιση της εγκυρότητας της καταμέτρησης ήταν παρόν ένα μέλος από κάθε κατατεθειμένο πλαίσιο. Επίσης, πάγια γίνεται δεκτό κοινή συναινέσει του σώματος ότι οι εργαζόμενοι φοιτητές που έχουν ήδη παρακολουθήσει σημαντικό μέρος της διαδικασίας έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν πριν το τέλος της διαδικασίας.

Τέλος, για όποιον δεν γνωρίζει για ποιον λόγο τα όργανα των συλλόγων και των σωματείων συγκροτούνται αυτοτελώς και ανεξάρτητα από το κράτος και τις κυβερνήσεις μπορεί να ανατρέξει στην πρόσφατη ιστορία. Από αυτήν είναι φανερό ότι όσες νίκες έχουν πετύχει οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους, ήταν ακριβώς μέσω της συλλογικής πάλης και διεκδίκησης και όχι με ατομική διαπραγμάτευση και παρακάλια.

Απ’ ό, τι φαίνεται, το υπουργείο, τα ΜΜΕ και η Κυβέρνηση δε λένε τίποτα για τα πραγματικά προβλήματα που όλες και όλοι βιώνουμε στις σχολές μας. Γι’ αυτό κι εμείς επιλέγουμε την κατάληψη ως το υπέρτατο μέσο πάλης και πίεσης προς όλους αυτούς για να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν. Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι όταν οι φοιτητές/τριες χρησιμοποιούν αυτό το μέσο πάλης, νικούν.

Αν η Καθημερινή και το κάθε «ανεξάρτητο» μέσο θέλει να δει τι πραγματικά γίνεται στις γενικές συνελεύσεις, την καλούμε να έρθει στην επόμενη γενική συνέλευση του Συλλόγου μας την Τετάρτη 30/10 στη 1 στο αμφιθέατρο 1».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ, 18/10/2019

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ