Από τον εμφύλιο μέχρι τον εξεγερμένο Δεκέμβρη του 2008 θα μας ταξιδέψει ο γνωστός σκηνοθέτης Διονύσης Γρηγοράτος με τη νέα του ταινία FILS DE GRÈCE, που αναμένεται σύντομα στις αίθουσες.

Δανειζόμενος τον τίτλο του από την ιστορική ομιλία που έδωσε ο Paul Eluard στο Γράμμο, ο σκηνοθέτης παρακολουθεί τη μαζική μετακίνηση 60.000 παιδιών μακριά από τις εστίες τους, στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου.

Περίπου 30.000 θα μεταφερθούν από το «Δημοκρατικό στρατό», εκτός της Πατρίδας, σε Ιδρύματα Πολιτικών Προσφύγων σε χώρες της χωρισμένης Ευρώπης του Ψυχρού Πολέμου και άλλα τόσα, από τον Κυβερνητικό στρατό, σε «Παιδοπόλεις» που ίδρυσε η Βασίλισσα Φρειδερίκη.

Ο Γρηγοράτος πραγματοποιεί ένα μοναδικό πείραμα συνδέοντας σπάνιο και ακυκλοφόρητο υλικό αρχείου με δικά του γυρίσματα στις περιοχές που γράφτηκε μια από τις πιο σκληρές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Το info-war.gr είναι υπερήφανος χορηγός επικοινωνίας της ταινίας.

ΣΥΝΟΨΗ

Η ΕΡ’ΜΗ, πολιτική πρόσφυγας 3ης γενιάς, επηρεασμένη λόγω DNA από το αγωνιστικό παρελθόν του τόπου αλλά και από τον εργασιακό της χώρο – όπου εξειδικεύεται σε συνθέσεις αρχειακού υλικού και σύγχρονες Κινηματογραφικές λήψεις και Comics – περνάει και στη πράξη έπειτα από ένα αναπάντεχο αλλά και αναμενόμενο συμβάν: Την απόπειρα της ΓΙΑΓΙΑΣ της να ξαναπαίξει ως παιδί, σκαρφαλώνοντας σε … κούνια Παιδικής Χαράς!!!

Ανασυνθέτει με τη βοήθεια δύο bloggers και ενός εξεγερμένου αλλά και συνειδητοποιημένου νεαρού – ονόματι ΣΥΜΒΑΤΟΣ – την ιστορία της ΓΙΑΓΙΑΣ και τριών άλλων ΠΑΙΔΙΩΝ που είχαν πρωταγωνιστήσει σε ένα απωθημένο γεγονός του Εμφυλίου Πολέμου: Το λεγόμενο – και συσκοτισμένο από την προπαγάνδα – “Παιδομάζωμα”, προσεγγίζοντας την αλήθεια.

Μπορείτε να παρακολουθείτε τα νεότερα για την κυκλοφορία της ταινίας από την επίσημη ιστοσελίδα και τη σελίδα στο facebook

CLOSE
CLOSE