Κούβα

Φεστιβάλ κινηματογράφου για την Κούβα στο STUDIO

Στη συμπλήρωση 64 χρόνων από τον θρίαμβο της Κουβανικής επανάστασης, ο κινηματογράφος STUDIO New star art cinema διοργανώνει φεστιβάλ κινηματογράφου για την Κούβα, με 14 ταινίες που προβάλλονται από τις 29 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 4 Ιανουαρίου 2023 στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης της Αθήνας (Σπάρτης & Σταυροπούλου 33).

Τη 1η Ιανουαρίου του 1959 η Επανάσταση νίκησε.

Η Σάντα Κλάρα όπου δόθηκε η αποφασιστική μάχη έπεσε στα χέρια των επαναστατών ενώ ο Μπατίστα είχε εγκαταλείψει τη χώρα φεύγοντας κρυφά για τον Άγιο Δομίνικο.

Την επομένη, οι αντάρτες με ηγέτη τον Τσε μπήκαν θριαμβευτικά στην Αβάνα, καταλαμβάνοντας το κάστρο Καμπάνια και σε λίγες μέρες, έφτασε στην πρωτεύουσα ο ηγέτης της Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο, αναλαμβάνοντας πρωθυπουργός της πρώτης επαναστατικής κυβέρνησης.

Τι σηματοδοτούσε όμως η νίκη της Επανάστασης για την Κούβα, την ιστορία της και τον λαό της. Ο Τσε Γκεβάρα είχε σημειώσει χαρακτηριστικά:

«Αυτή η 1η του Γενάρη που τόσα στοίχισε στον λαό της Κούβας, συνοψίζει τους αγώνες πολλών κουβανέζικων γενεών, μετά τη διαμόρφωση του Έθνους, για την κυριαρχία, την πατρίδα, την ελευθερία και την καθολική, οικονομική και πολιτική ανεξαρτησία της Κούβας. Δεν πρέπει πλέον να περιορίζουμε τη σημασία αυτής της ημερομηνίας σε ένα αιματηρό επεισόδιο, θεαματικό, ούτε καν αποφασιστικό, αλλά σε μια μόνη στιγμή στην ιστορία της Κούβας, γιατί η 1η του Γενάρη είναι η μέρα του θανάτου του δεσποτικού καθεστώτος του Φουλγκένσιο Μπατίστα καθώς επίσης και η ημερομηνία που γεννήθηκε η πραγματική ελευθερία, πολιτικά ελεύθερη και κυρίαρχη και που υιοθετεί σαν ανώτατο νόμο της την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Σήμερα, 64 χρόνια μετά τη θριαμβευτική είσοδο των επαναστατών του Φιδέλ στην Αβάνα, συνεχίζουμε να εμπνεόμαστε από τους αγώνες του κουβανικού λαού προς τον οποίο εκφράζουμε την αμέριστη διεθνιστική και αδελφική αλληλεγγύη μας.

Αναλυτικά οι ταινίες του Φεστιβάλ:

ΕΙΜΑΙ Η ΚΟΥΒΑ
του Mikhail
 Kalatozov

ΛΟΥΤΣΙΑ
του Ουμπέρτο Σόλας

ΜΝΗΜΕΣ ΥΠΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
του Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα

ΜΠΟΥΕΝΑ ΒΙΣΤΑ ΣΟΣΙΑΛ ΚΛΑΜΠ
του Βιμ Βέντερς

H ΑΛΕΙΔΑ ΓΚΕΒΑΡΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ
του Κάρλος Αλμπέρτα Γκαρσία

Ο ΕΡΩΤΑΣ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
της Τερεζίτα Γκόμεζ

CUBAN STORY
του Βιτόρ Παλέν

ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΚΑΡΕΚΛΕΣ
του Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΗ
του Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα

ΜΠΕΝΙ
του Jorge
 Luis Sánchez

ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΕΡΑ
των Χουάν Κάρλος Ταμπίο, Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα

Ο ΧΕΜΙΝΓΟΥΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
του Μπομπ Γιάρι

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
του Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα

COMANDANTE
του Όλιβερ Στόουν

Ημερήσιο Εισιτήριο: 5 ευρώ
Κάρτα Διαρκείας και για τις επτά ημέρες του Φεστιβάλ: 20 ευρώ

STUDIO new star art cinema – Σπάρτης & Σταυροπουλου 33, Athens, Greece (Πλησίον στάσης ηλεκτρικού Αγίου Νικολάου, 11 λεπτά με τα πόδια και πλησίον Πλατείας Αμερικής, 3 λεπτά)
Τηλέφωνο: 21 0864 0054

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ