ιβερμεκτίνη άλογα αγελάδες FDA χλωροκίνη κολχικίνη αντιεμβολιαστές παραπληροφόρηση WHO ΠΟΥ

FDA: «Δεν είστε άλογα. Σταματήστε να παίρνετε ιβερμεκτίνη»

Με ένα tweet σε απλή αλλά έντονη γλώσσα αντέδρασε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (Food and Drug Administration – FDA) στην επιλογή πολλών Αμερικανών να αγοράσουν και να χρησιμοποιήσουν το φάρμακο ιβερμεκτίνη ως πρόληψη για την CoViD-19, ακολουθώντας κελεύσματα της ακροδεξιάς στις ΗΠΑ.

«Δεν είστε άλογο. Δεν είστε αγελάδα. Ειλικρινά, παιδιά. Σταματήστε το» ήταν το λιτό μήνυμα της FDA, παραπέμποντας σε σχετική ανάρτηση της Υπηρεσίας. Ο λόγος είναι πως αρκετοί Αμερικανοί φαίνεται ότι αγοράζουν και χρησιμοποιούν σκευάσματα που περιέχουν την αντιπαρασιτική ουσία, προοριζόμενα για χρήση σε ζώα όπως οι αγελάδες, τα άλογα και τα πρόβατα. Όπως είναι φυσικό, η μορφή και η δοσολογία αυτών των κτηνιατρικών φαρμάκων δεν είναι κατάλληλη για ανθρώπινη κατανάλωση και μπορεί να προβεί τοξική για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η ιβερμεκτίνη είναι διαθέσιμη και σε σκευάσματα για χρήση από ανθρώπους, κυρίως για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων παρασίτων. Η κτηνιατρική μορφή όμως είναι πιο εύκολα προσβάσιμη, ειδικά στις αγροτοκτηνοτροφικές περιοχές του αμερικανικού Νότου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Πολιτείας του Μισισιπή την περασμένη Παρασκευή, το 70% των αυξημένων πρόσφατων κλήσεων στο Κέντρο Δηλητηριάσεων της πολιτείας ήταν σχετιζόμενο με τη χρήση κτηνιατρικής ιβερμεκτίνης. Ευτυχώς η πλειοψηφία των παθόντων δεν είχε παρά ήπια συμπτώματα, με μόνο έναν να παραπέμπεται για περαιτέρω ιατρική φροντίδα.

Όμως παρά τα όσα μπορεί να προωθούν διάφοροι και στην Ελλάδα, ακόμα και τα σκευάσματα ιβερμεκτίνης για ανθρώπινη χρήση δεν προτείνονται αυτή τη στιγμή από κανέναν οργανισμό υγείας για χρήση ενάντια στην CoViD-19. Κι αυτό διότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα καμία ευρεία μελέτη για το αν η ουσία έχει θετική επίδραση σε νοσούντες ή στην πρόληψη νόσησης.

Tουλάχιστον μία τέτοια έρευνα διεξάγεται αυτό το διάστημα, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με 5.000 εθελοντές και αναμένεται να δώσει σαφή στοιχεία υπέρ ή κατά της χρήσης της ιβερμεκτίνης. Οι μέχρι στιγμής δημοσιευμένες έρευνες για την ουσία είναι είτε πολύ μικρές, είτε μειωμένης αξιοπιστίας για να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.

Πρόσφατη ανάλυση του δικτύου ερευνητών Cochrane έλαβε υπόψη της 14 δημοσιευμένες έρευνες για την ιβερμεκτίνη που πληρούσαν ορισμένα ελάχιστα κριτήρια αξιοπιστίας, με το συμπέρασμα να είναι «αβέβαιο» για τα τρία ζητούμενα: α) αν η ιβερμεκτίνη έχει επίδραση στην πορεία νοσούντων εντός νοσοκομείου, β) αν έχει επίδραση χρησιμοποιούμενη σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου, γ) αν έχει προφυλακτική δράση στη μόλυνση με SARS-CoV-2.

H ιβερμεκτίνη προωθείται έντονα από τους ίδιους κύκλους που προωθήθηκαν και άλλες ουσίες όπως η χλωροκίνη και η κολχικίνη. Τυγχάνει να είναι οι ίδιοι κύκλοι που αμφισβητούν άνευ στοιχείων τη δράση και την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD-19, συχνά με το ψευδές επιχείρημα πως «δεν έχει δοκιμαστεί». Ταυτόχρονα βέβαια προωθούν αυτές τις ουσίες που, ενώ έχουν αποδεδειγμένη δράση για άλλα ζητήματα, είτε δεν έχουν δοκιμαστεί κατά της CoViD-19 είτε όταν δοκιμάστηκαν δεν είχαν σημαντική επίδραση.

Η πλειοψηφία αυτών των κύκλων σχετίζεται επίσης με το κίνημα των αντιεμβολιαστών και την Τραμπική ακροδεξιά στις ΗΠΑ, αλλά και τα σύμμαχα «πλοκάμια» της στον υπόλοιπο κόσμο. Παίζοντας αυτό το ακροδεξιό παιχνίδι, συμμετέχουν στην προώθησή της ιβερμεκτίνης και Έλληνες καθηγητές με εκλογικές βλέψεις ή πολιτευτές με έφεση στο «ψάρεμα» ακροδεξιών ψήφων.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ