Art Against Fascism

Φασιστικές απειλές εναντίον του 5oυ Art Against Fascism και αντιφασίστριας στη Θεσσαλονίκη

Πηγή: alterthess

Φασιστικές προκλήσεις και απειλές καταγγέλλει ότι δέχτηκε το 5o Art Against Fascism που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Απρίλη στη Θεσσαλονίκη.

Όπως καταγγέλλει στην ανακοίνωσή της η διοργάνωση, την Παρασκευή 7/4 η φασιστική σελίδα «youth front» στο instagram, ανέβασε φωτογραφίες με άτομα που κατέβαζαν το πανό του 5ου Αrt Against Fascism στη Θεσσαλονίκη και με σχόλια «ότι ανεβαίνει κατεβαίνει», «art against antifa» κ.ά.

«Πρόκειται για το “Μέτωπο Νεολαίας”, την οργάνωση νέων της εγκληματικής συμμορίας “Χρυσή Αυγή”. Στις φωτογραφίες της θρασύδειλης “δράσης” τους (που είναι τραβηγμένες στα γραφεία τους  – “Στέκι Σάρισα”) είχαν αλλοιώσει τα πρόσωπα τους, ώστε να μην αναγνωρίζονται. Την ίδια στιγμή αναφέρουν υβριστικά το όνομα μέλους του Antinazi, της συντρόφισσας Δ.Χ., φοιτήτριας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ), για να δείξουν ότι ξέρουν ποια είναι και με αυτό τον τρόπο να την απειλήσουν», αναφέρεται στην καταγγελία.

Σύμφωνα με τη διοργάνωση δεν είναι η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ενημέρωσης για το φεστιβάλ, που έρχονται αντιμέτωποι με ακροδεξιές, φασιστικές προκλήσεις.

Πριν λίγες μέρες έξω από τη λέσχη του ΑΠΘ, δύο μέλη του Antinazi Zone αναρτούσαν πανό για το φεστιβάλ όταν, όπως καταγγέλλουν, τους πλησίασαν δυο «φουσκωτοί» και τους είπαν ότι στα πανεπιστήμια δεν πρέπει να ασκείται πολιτική. «Όταν οι σ. τους ρώτησαν που διαφωνούσαν οι φασίστες έδειξαν τα μπράτσα τους και απευθυνόμενοι στον σύντροφο είπαν ότι “δεν χτυπάνε γυναίκες” και ότι πρέπει αυτός να “συνετίσει” τη συντρόφισσα. Όταν η συντρόφισσα τους πλησίασε και ρώτησε να μάθει ποιο είναι το πρόβλημα τους, άρχισαν το κλασσικό ακροδεξιό υβρεολόγιο περί “άπλυτων” αριστερών / αντιφασιστών.

Αυτή τη συντρόφισσα κατονόμασε την Παρασκευή στην ανάρτηση του το “Μέτωπο Νεολαίας” της Χρυσής Αυγής, δείχνοντας αφενός πως τα δυο περιστατικά συνδέονται και αφετέρου πως ο πετυχημένος θεσμός των Art against Fascism έχει πονέσει τους φασίστες», εξηγεί το 5ο Art Against Fascism στην ανακοίνωσή του δηλώνοντας ότι «δεν τρομοκρατούμαστε!»

Το Art against Fascism αναφέρει ακόμη πως δίνει βήμα σε νέες/ους που θέλουν να εκφραστούν μέσω της τέχνης ενάντια στον φασισμό. Κινητοποιεί πολύ κόσμο που συμμετέχει εθελοντικά για να πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ, ενώ στηρίζεται από εκατοντάδες συμμετέχοντες. Η τέχνη μιλά στο συναίσθημα, στην ψυχή των ανθρώπων και το Art against Fascism συμπληρώνει με αυτό τον τρόπο τις υπόλοιπες αντιφασιστικές δράσεις που οργανώνονται δυναμώνοντας το αντιφασιστικό κίνημα.

«Αυτό είναι που φοβούνται οι φασίστες και νεοναζί: το μαζικό αντιφασιστικό κίνημα. Γιατί αυτό ήταν που σταμάτησε τη δράση τους την προηγούμενη περίοδο. Αυτό ήταν που έβαλε όλη την ηγεσία της Χρυσής Αυγής στη φυλακή. Σήμερα οι φασίστες προσπαθούν να ξανασηκώσουν κεφάλι. Εμφανίζονται ξανά σε μια σειρά περιοχές με θρασύδειλες δράσεις “συμβολικού” χαρακτήρα όπως είναι το κατέβασμα πανό και αφισών. Δεν ξεχνάμε όμως πως μόλις νιώσουν δυνατοί προχωράνε σε δολοφονικές επιθέσεις, όπως αυτές που εξαπέλυσαν από τα σχολεία της Σταυρούπολης και του Ευόσμου πριν από περίπου δυο χρόνια, ή όπως οι δολοφονίες των Σαχζατ Λουκμάν και Παύλου Φύσσα το 2013.  Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το 5ο Art Against Fascism θα γίνει την Παρασκευή 28 Απριλίου στο WE και καλεί τον κόσμο στη διοργάνωση του φεστιβάλ καλλιτεχνικά ή βοηθώντας στην εκστρατεία, στο στήσιμο, στην περιφρούρηση κλπ.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ