Eurovision

Ευρύ κάλεσμα για μποϊκοτάζ της Eurovision στο Ισραήλ

Προσωπικότητες από το χώρο του πολιτισμού στη Βρετανία με επιστολή τους ζητούν από το BBC να συμμετάσχει στο μποϊκοτάζ της φετινής Eurovision και να μην μεταδώσει το διαγωνισμό τραγουδιού, επειδή πρόκειται να διεξαχθεί στο Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, περισσότερες από 60 οργανώσεις ΛΟΑΤΚΙ+ καλούν σε μποϊκοτάζ του διαγωνισμού, καταδικάζοντας την προσπάθεια του Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τη Eurovision μαζί με το Pride του Τελ Αβίβ για να «αποσπάσει την προσοχή από τα εγκλήματα πολέμου εναντίον των Παλαιστινίων».

Τα καλέσματα έρχονται στη δημοσιότητα την ώρα που οι χώρες που παίρνουν μέρος στο διαγωνισμό ετοιμάζονται να επιλέξουν το τραγούδι της επίσημης συμμετοχής τους. Στις 8 Φεβρουαρίου το BBC αναμένεται να μεταδώσει την εκπομπή Eurovision: You Decide (Eurovision: Εσύ αποφασίζεις) για την επιλογή του σχετικού τραγουδιού. Στην επιστολή προς το BBC αναφέρεται ότι «για κάθε καλλιτέχνη με συνείδηση, αυτό θα ήταν μια αμφιλεγόμενη τιμή» και επισημαίνεται ότι οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν το περιθώριο να αποφασίσουν αν θα ζουν ή όχι υπό στρατιωτική κατοχή του Ισραήλ.

Η επιστολή, που δημοσιεύθηκε αρχικά στον Guardian, εξηγεί ότι «η Eurovision μπορεί να είναι ένα show “ελαφριάς ψυχαγωγίας”, αλλά δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα – και δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη συστηματική καταπάτηση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Το BBC είναι υποχρεωμένο βάσει καταστατικού “να προασπίζει την ελευθερία της έκφρασης”. Θα πρέπει να δράσει με βάση τις αρχές του και να ασκήσει πιέσεις, ώστε η διοργάνωση να μεταφερθεί σε μια χώρα όπου δεν διαπράττονται εγκλήματα κατά της ελευθερίας».

Ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι η Βίβιεν Γουέστγουντ, ο Πίτερ Γκάμπριελ και ο Μάικ Λι. Επίσης οι ηθοποιοί Τζούλι Κρίστι και Μάξιν Πικ, οι μουσικοί Γουλφ Άλις και Ρότζερ Γουότερς και οι συγρραφείς Κάριλ Τσόρτσιλ και Άλ Κένεντι. Πολλοί από τους υπογράφοντες στο παρελθόν έχουν εναντιωθεί και σε άλλες πολιτιστικές διοργανώσεις που λαμβάνουν χώρα στο Ισραήλ.

Το BBC απάντησε στην επιστολή με μία ανακοίνωση, τονίζοντας την υποχρέωση που έχει να αναμεταδώσει το διαγωνισμό: «Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision δεν είναι πολιτικό γεγονός και δεν προωθεί κάποιο πολιτικό μήνυμα ή κάποια πολιτική εκστρατεία. Ο διαγωνισμός πάντα στήριζε τις αξίες της φιλίας, της ενσωμάτωσης, της ανεκτικότητας και της πολυπολιτισμικότητας και δεν πιστεύουμε ότι θα άρμοζε να χρησιμοποιήσουμε τη συμμετοχή του BBC για πολιτικούς σκοπούς. Γι’αυτό θα συμμετάσχουμε στη φετινή διοργάνωση. Είναι θέμα της χώρας φιλοξενίας να ακολουθεί τους κανόνες του διαγωνισμού, και όχι του BBC».

Τα καλέσματα σε μποϊκοτάζ του φετινού διαγωνισμού έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ήδη από τη μέρα της νίκης του Ισραήλ στη διοργάνωση του 2018 η νικήτρια είχε δηλώσει «Θα τα πούμε στην Ιερουσαλήμ!» και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε εκφράσει το ενδιαφέρον να διεξαχθεί η διοργάνωση στην Ιερουσαλήμ. Ωστόσο, ο διαγωνισμός προγραμματίστηκε να γίνει τελικά στο Τελ Αβίβ, λόγω της διαμάχης Ισραηλινών-Παλαιστίνιων για την Ιερουσαλήμ.

Οι δεκάδες οργανώσεις ΛΟΑΤΚΙ+ καταγγέλλουν ότι το Ισραήλ εκμεταλλεύεται τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, την Eurovision και το Pride του Τελ Αβίβ για να αποσπάσει την προσοχή από την κατοχή και «να ξεπλύνει τα εγκλήματά του». Επισημαίνουν ότι η Eurovision προκαλεί διαχρονικά το ενδιαφέρον ατόμων από την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και το Ισραήλ βλέπει το διαγωνισμό τραγουδιού ως ευκαιρία για να τονίσει την ευαισθησία του για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και να τραβήξει την προσοχή μακριά από την αποικιοκρατική του πολιτική (να εφαρμόσει δηλαδή την πρακτική του pinkwashing).

Μέσα στο 2018 το Ισραήλ σκότωσε εκατοντάδες, μεταξύ των οποίων και 54 παιδιά, και τραυμάτισε χιλιάδες άοπλους Παλαιστίνιους με ελεύθερους σκοπευτές κατά τη διάρκεια της «Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής» στη Γάζα, γεγονός που καταδικάστηκε και από τη Διεθνή Αμνηστία.

Μόλις δύο μέρες μετά τη νίκη του Ισραήλ στη Eurovision, 62 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά. Ήταν η πιο θανατηφόρα ημέρα των διαδηλώσεων της «Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής». Το ίδιο βράδυ το Ισραήλ πραγματοποίησε συναυλία με τη νικήτρια της Eurovision Νέτα Μπαρζιλάι.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ