Ισραηλινοί αστυνομικοί προστατεύουν ένα από τα σπίτια Παλαιστινίων που έχουν καταλάβει έποικοι και το υπαίθριο γραφείο που έστησε έξω από αυτό ο ακροδεξιός βουλευτής Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, το βράδυ της Πέμπτης.

Ευρωπαϊκές χώρες (πλην της Ελλάδας) ζητούν τερματισμό των Ισραηλινών εποικισμών

Να σταματήσει την κατασκευή εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ζήτησαν από το Ισραήλ πέντε ευρωπαϊκές χώρες σε κοινό τους ανακοινωθέν, από το οποίο απουσιάζει η Ελλάδα.

Το κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Βρετανίας ήρθε την Πέμπτη, έπειτα από την ανάφλεξη των εντάσεων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενόψει ενός δικαστηρίου που μπορεί να διατάξει τον εκτοπισμό οικογενειών Παλαιστινίων από τη γειτονιά Σεΐχ Τζάρα, όπου το τελευταίο διάστημα Ισραηλινοί έποικοι έχουν καταλάβει σπίτια Παλαιστινίων με τη στήριξη των δικαστικών αρχών.

«Παροτρύνουμε την κυβέρνηση του Ισραήλ να ανατρέψει την απόφασή της να προωθήσει την κατασκευή 540 εποικιστικών μονάδων στην περιοχή Χαρ Χόμα E της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, και να παύσει την πολιτική της επέκτασης των εποικισμών σε όλες τις Κατεχόμενες Παλαιστινιακές Περιοχές», λέει το ανακοινωθέν των ευρωπαϊκών χωρών.

«Εάν εφαρμοστεί, η απόφαση για την προώθηση των εποικισμών στη Χαρ Χόμα, ανάμεσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Βηθλεέμ, θα προκαλέσει περαιτέρω ζημιά στις προοπτικές ενός βιώσιμου Παλαιστινιακού Κράτους», συνέχισε.

Το ελληνικό κράτος, που τα τελευταία χρόνια έχει συσφίξει τη στρατιωτική και οικονομική του συνεργασία με το Ισραήλ, δεν συμμετείχε στο κοινό ανακοινωθέν.

Την Πέμπτη το βράδυ, η γειτονιά Σεΐχ Τζάρα έγινε και πάλι επίκεντρο εντάσεων όταν την επισκέφτηκε ο ακροδεξιός βουλευτής Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος έστησε υπαίθριο γραφείο έξω από ένα από τα σπίτια που έχουν καταλάβει Ισραηλινοί έποικοι.

Στις μάχες μεταξύ Ισραηλινών εποίκων και Παλαιστινίων που ακολούθησαν, η Ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιους, με ένα αμάξι εποίκου να πυρπολείται, ενώ βίντεο φαίνεται να δείχνουν εποίκους να πυροβολούν εναντίον των Παλαιστινίων.

Πηγές: Reuters, Al Jazeera

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ