Εξάρχεια μετρό ματ σταθμός κάτοικοι
Τα ΜΑΤ ψεκάζουν με χημικά τους κατοίκους των Εξαρχείων που διαμαρτύρονται για την κατασκευή σταθμού Μετρό στην πλατεία της περιοχής. (Φωτογραφία: Μάριος Λώλος)

Εξάρχεια: Νέος ξυλοδαρμός από τη συμμορία της ΕΛ.ΑΣ.

Ακόμα ένα περιστατικό βίας προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων συνέβη χθες βράδυ στην περιοχή των Εξαρχείων, με άνδρες των ΜΑΤ να ξυλοκοπούν και να συλλαμβάνουν κάτοικο της περιοχής, διότι αυτός διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι η αστυνομία δεν επέτρεπε σε νεαρές κοπέλες να μπουν στο γήπεδο μπάσκετ στον λόφο Στρέφη.

Οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. έχουν πραγματοποιήσει μία ιδιότυπη «κατοχή» της περιοχής των Εξαρχείων, όχι για κάποια «πάταξη της εγκληματικότητας», αλλά με μοναδικό σκοπό την καταστολή των διαμαρτυρόμενων κατοίκων και την προστασία των ιδιωτικών συμφερόντων που βρίσκονται πίσω αφενός από την επιθυμία κατασκευής σταθμού μετρό στην πλατεία της περιοχής, κι αφετέρου από την «ανάπλαση» του λόφου Στρέφη.

Το περιστατικό, που είναι καταγεγραμμένο σε βίντεο, ξεκίνησε όταν οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στρατοπεδευμένες στον λόφο Στρέφη επιχείρησαν να αποκλείσουν σε νεαρά άτομα την πρόσβαση στο γήπεδο μπάσκετ που βρίσκεται στη βάση του λόφου. Θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει κάποιου είδους «επίσημη» απαγόρευση πρόσβασης στο συγκεκριμένο γήπεδο, καθώς αυτό δεν εντάσσεται στο σχέδιο της «ανάπλασης».

Στη συμπεριφορά των αστυνομικών αντέδρασε περίοικος, που βρέθηκε μαζί με τα παιδιά του στο σημείο. Οι άνδρες των ΜΑΤ τον ξυλοκόπησαν και τον συνέλαβαν με τις γνωστές κατηγορίες που φορτώνει η ΕΛ.ΑΣ. στα θύματά της για να δικαιολογήσει κατόπιν εορτής τη βία της: αντίσταση κατά της αρχής, βία κατά υπαλλήλου κι απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Η τραγικωμική γελοιότητα των κατηγοριών ενισχύεται αν σκεφτεί κανείς το κατά πόσο θα μπορούσε ένας άοπλος άνδρας με τα παιδιά του παρόντα να προξενήσει οποιαδήποτε βλάβη σε μία πάνοπλη διμοιρία ΜΑΤατζήδων.

Οι πρακτικές συμμορίας που εφαρμόζει η ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια (και όχι μόνο εκεί), εφαρμόζονται για να προστατευτούν τα συμφέροντα ιδιωτικών εταιρειών, όπως η PRODEA Investments που έχει αναλάβει την «ανάπλαση» του λόφου Στρέφη. Η «ανάπλαση» προβλέπει μεταξύ άλλων τοποθέτηση καμερών και ελεγχόμενης εισόδου στον λόφο, τσιμεντοποίηση, κοπή δέντρων και αραίωση της βλάστησης, με τους κατοίκους της περιοχής να αντιδρούν στην καταστροφή και ουσιαστική ιδιωτικοποίηση ενός ακόμα από τους ελάχιστους δημόσιους πνεύμονες πρασίνου της πόλης.

Η PRODEA είναι μια εταιρεία κτηματομεσιτικών επενδύσεων, που εκμεταλλεύεται μεταξύ πολλών άλλων ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, και φέρει μαζί με άλλες «επενδυτικές» εταιρείες την ευθύνη για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στην περιοχή, την άνοδο των ενοικίων και την εκδίωξη των κατοίκων που δεν αντέχουν πλέον οικονομικά να ζουν εκεί.

Πρόκειται για τη διάδοχη μορφή της περιβόητης ΠΑΝΓΑΙΑ, που έχει 22 ποινικές διώξεις εναντίον στελεχών της ​​​​​​​για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Η ΠΑΝΓΑΙΑ, που ανήκε στην Εθνική Τράπεζα, είχε εξαγοραστεί από την ισραηλινών συμφερόντων Invel το 2013, η οποία χρηματοδότησε μεγάλο τμήμα της εξαγοράς με χαμηλότοκο δάνειο 419 εκατ. ευρώ που είχε λάβει από την… Εθνική Τράπεζα. Στην πορεία η ΠΑΝΓΑΙΑ μετονομάστηκε σε PRODEA και διοικείται σήμερα από πρώην μεγαλοστελέχη τραπεζών.

Σε ένα τραγικωμικό ειρωνικό στιγμιότυπο, λίγη ώρα πριν τον ξυλοδαρμό του κατοίκου από την ΕΛ.ΑΣ. στον λόφο Στρέφη, ο δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης εξέφραζε στο δημοτικό συμβούλιο την επιθυμία του να καταδικάσει η αντιπολίτευση τη «βία». Όπου με τον όρο «βία» εννοούσε τις αντιδράσεις των κατοίκων ενάντια στα «έργα» ιδιωτικών συμφερόντων που προωθεί ο Δήμος χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους. Αλλά σίγουρα όχι τη βία της ΕΛ.ΑΣ., που το τελευταίο διάστημα στα Εξάρχεια έχει επιτεθεί σε γυναίκες, άνδρες και παιδιά, απλούς πολίτες, δημοσιογράφους, δικηγόρους και καταστήματα. Μια συμμορία που πληρώνεται από δημόσια χρήματα, αλλά εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ