μετρό πλατεία εξαρχείων

Εξάρχεια: Αίτηση στο ΣτΕ για την ακύρωση των έργων για το Μετρό κατέθεσαν κάτοικοι

Αίτηση ακύρωσης και αναστολής εκτέλεσης της απόφασης του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ με την οποία εγκρίθηκε η τεχνική περιβαλλοντική μελέτη για τα έργα σταθμού του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, κατέθεσαν την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου κάτοικοι της περιοχής.

Στην αίτησή τους καταγγέλλουν σοβαρές ελλείψεις της συγκεκριμένης περιβαλλοντικής μελέτης και ζητούν από το δικαστήριο να ακυρώσει την έγκριση.

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της ανοιχτής συνέλευσης «Όχι Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων»:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, 2/11/22
ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ στο ΣτΕ

Την Τετάρτη, 26.10.2022, κάτοικοι των Εξαρχείων υπέβαλαν ενώπιον του ΣτΕ αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής εκτέλεσης της από 07.10.2022 απόφασης του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ με την οποία εγκρίθηκε η τεχνική περιβαλλοντική μελέτη για τη διενέργεια εργοταξιακών εργασιών επί της πλατείας Εξαρχείων προς το σκοπό κατασκευής του σταθμού «Εξάρχεια» της γραμμής 4. Στα δικόγραφα προβάλλονται οι σοβαρές ελλείψεις της συγκεκριμένης περιβαλλοντικής άδειας και ζητείται από το δικαστήριο να ακυρώσει την ως άνω απόφαση, η οποία δε φαίνεται να έχει ισχυρά εχέγγυα προστασίας του πολιτιστικού και φυτικού κεφαλαίου της πλατείας Εξαρχείων. Τα 72 δέντρα της πλατείας Εξαρχείων είναι ανάσα ζωής για τη γύρω περιοχή, για το κέντρο μιας πόλης που στερείται πρασίνου ακόμα και με βάση τις διεθνείς
προδιαγραφές.

Ως ανοιχτή συνέλευση «Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων» στηρίζουμε τη συγκεκριμένη
πρωτοβουλία και την εντάσσουμε στα πλαίσια της συνολικής μας παρέμβασης ενάντια στον σταθμό μετρό στην πλατεία. Θεωρούμε ότι η επιλογή κατασκευής σταθμού μετρό στην πλατεία Εξαρχείων οδηγεί στην καταστροφή της μοναδικής πλατείας της γειτονιάς μας, έχει κυρίαρχα πολιτικά χαρακτηριστικά που στοχεύουν στην αλλαγή φυσιογνωμίας τόσο της γειτονιάς όσο και συνολικά του κέντρου της πόλης, για αυτό και ο σχεδιασμός φαίνεται ξεκάθαρα ότι δε σέβεται τις ανάγκες κατοίκων, εργαζομένων και θαμώνων της περιοχής σε επίπεδο οικιστικό, περιβαλλοντικό και συγκοινωνιολογικό.

Από τις 9 Αυγούστου που στήθηκαν οι λαμαρίνες είμαστε μάρτυρες μιας σειράς αυθαιρεσιών που αφορούν συνολικά το έργο. Μοναδική απάντηση στα ερωτήματα, τις διαμαρτυρίες και τις κινητοποιήσεις μας είναι η άγρια καταστολή, ισχυρή απόδειξη για εμάς ότι το έργο στερείται της αποδοχής και της νομιμοποίησης του κόσμου των Εξαρχείων και όχι μόνο.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι απέναντι μας έχουμε μια οργανωμένη και σκληρή επίθεση ενάντια στα δικαιώματά μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο αγώνας αυτός θα κρατήσει καιρό, ότι είναι δύσκολος και επίπονος. Αφορά, όμως, τις ζωές όλων μας από όποιο μετερίζι κι αν βρισκόμαστε.

Για αυτό και συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους…
… μέχρι να ξαναπάρουμε την πλατεία μας πίσω!
Δε θα φύγουμε εμείς, οι λαμαρίνες θα φύγουν

Ανοιχτή Συνέλευση «Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων»
[email protected]
https://twitter.com/NExarcheia
https://www.facebook.com/profile.php?id=100071488994538
https://www.youtube.com/channel/UCTLljjnnT70dHKYmGLaij3w
https://oximetrostinplateiaexarcheion.com/

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ