yankeegohome

Εβδομήντα ακαδημαϊκοί καταδικάζουν την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα

Πηγή: venezuelanalysis.com
Ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Άλφρεντ ντε Ζάγιας και άλλες 70 περίπου διεθνείς προσωπικότητες με κοινή τους ανακοίνωση αντιτίθενται στην επεμβατική πολιτική των ΗΠΑ προς την Βενεζουέλα.

Θεωρούν ότι η επέμβαση τους θα ήταν καταστροφική για το μέλλον της χώρας, ενώ αντίθετα προωθούν την ιδέα της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης Μαδούρο και της αντιπολίτευσης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να σταματήσει να επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας, ειδικά όταν οι επεμβάσεις αυτές σκοπό έχουν να ρίξουν την κυβέρνηση της χώρας. Τέτοιες ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ και των συμμάχων της στο νότιο ημισφαίριο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα καταστήσουν δυσκολότερη την κατάσταση στη Βενεζουέλα, προκαλώντας πόνο, βία και αστάθεια.

Η πολιτική πόλωση στη Βενεζουέλα δεν είναι κάτι καινούριο για τη χώρα, που είναι εδώ και χρόνια διχασμένη εξαιτίας των φυλετικών και κοινωνικοοικονομικών συνθηκών που επικρατούν. Ωστόσο, η πόλωση αυτή έχει διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό εν μέρει οφείλεται στην υποστήριξη που δείχνουν οι ΗΠΑ στα σχέδια της αντιπολίτευσης, που έχει ως στόχο την απομάκρυνση του Μαδούρο από την ηγεσία της χώρας μέσα από μη εκλογικές διαδικασίες. Ενώ η αντιπολίτευση έχει διχαστεί σχετικά με αυτή τη πρακτική, οι ΗΠΑ στηρίζουν τα σκληρά μέρη της αντιπολίτευσης στο σκοπό τους να απομακρύνουν την κυβέρνηση Μαδούρο μέσα από συχνά βίαιες διαμαρτυρίες, ένα στρατιωτικό πραξικόπημα ή άλλους τρόπους που σίγουρα δεν συμπεριλαμβάνουν νόμιμες εκλογές.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει εξαπολύσει μία επιθετική ρητορική ενάντια στη κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο. Η ρητορική αυτή πλέον έχει περάσει σε ένα ακραίο και απειλητικό επίπεδο, με αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ να μιλούν πλέον για «στρατιωτικές ενέργειες». Παράλληλα κατατάσσουν τη Βενεζουέλα μαζί με την Κούβα και την Νικαράγουα, ως μέλος της λεγόμενης «Τρόικα της τυραννίας».

Τα προβλήματα που προέρχονται από τις πολιτικές της κυβέρνησης της Βενεζουέλας έχουν επιδεινωθεί λόγω των οικονομικών κυρώσεων που επιβάλλουν οι ΗΠΑ -που είναι παράνομες σύμφωνα με τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) και τον ΟΗΕ- και παράλληλα τη νομοθεσία των ΗΠΑ και άλλες διεθνείς συνθήκες και κανόνες δικαίου. Αυτές οι κυρώσεις έχουν στερήσει τα μέσα με τα οποία η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θα μπορούσε να ξεπεράσει τις οικονομικές δυσχέρειες, ενώ παράλληλα παρατηρείται μία δραματική πτώση στην παραγωγή πετρελαίου. Έτσι, ενώ η οικονομική κρίση βαθαίνει, πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα. Και την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ και άλλες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο εξακολουθούν να κατηγορούν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ως αποκλειστικό υπεύθυνο για την οικονομική καταστροφή, ακόμη και αυτή που οφείλεται στις κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Τώρα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένου του γενικού γραμματέα του ΟΑΚ και του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, έχουν ωθήσει τη Βενεζουέλα στο χείλος του γκρεμού. Αναγνωρίζοντας τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό ως νέο πρόεδρο της Βενεζουέλας –πράξη παράνομη σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του ΟΑΚ– η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιταχύνει την πολιτική κρίση στην Βενεζουέλα με στόχο να προκαλέσει ρήγμα στο εσωτερικό του στρατού της χώρας και να πολώσει περαιτέρω το λαό, πιέζοντας τον να διαλέξει μέτωπο. Ο προφανής, και σε ορισμένες περιπτώσεις ρητώς δηλωμένος στόχος, είναι η απομάκρυση του Μαδούρο μέσω ενός πραξικοπήματος.

Η πραγματικότητα είναι ότι παρά τον υπερπληθωρισμό, τις ελλείψεις και τη βαθιά οικονομική κρίση, η Βενεζουέλα παραμένει μία πολιτικά πολωμένη χώρα. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πρέπει να πάψουν να ενθαρρύνουν την βία ασκώντας πιέσεις για μια βίαιη, παράνομη αλλαγή του καθεστώτος. Αν η διοίκηση Τραμπ και οι σύμμαχοί της συνεχίσουν να έχουν αυτές τις βλέψεις για την Βενεζουέλα, το πιο πιθανό είναι να οδηγηθούμε σε αιματοχυσία, χάος και αστάθεια. Οι ΗΠΑ θα έπρεπε να έχουν μάθει από τις απόπειρες τους για αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ, την Συρία καθώς και από την μακρά ιστορία τους στη συμμετοχή τους σε καθεστωτικές αλλαγές στην Λατινική Αμερική.

Κανένα μέτωπο στη Βενεζουέλα δεν μπορεί απλώς να εξαφανίσει το άλλο. Ο στρατός για παράδειγμα, έχει τουλάχιστον 235.000 ενεργά μέλη και υπάρχουν τουλάχιστον 1,6 εκατομμύρια σε παραστρατιωτικές ομάδες. Πολλοί από τους ανθρώπους θα πολεμήσουν όχι μόνο για την ιδέα της εθνικής κυριαρχίας, που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Λατινική Αμερική – ως απάντηση στις παρεμβάσεις των ΗΠΑ – αλλά επίσης για να προστατευτούν από την πιθανή καταστολή που θα επέλθει σε περίπτωση πτώσης της κυβέρνησης και ανάληψης της εξουσίας από την αντιπολίτευση.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η μόνη λύση είναι ο συμβιβασμός, όπως συνέβη και στο παρελθόν στη Λατινική Αμερική, όταν πολιτικά πολωμένες κοινωνίες ήταν αδύνατον να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω εκλογών. Έχουν γίνει ορισμένες προσπάθειες, όπως αυτές που ξεκίνησαν από το Βατικανό το φθινόπωρο του 2016, που είχαν προοπτικές αλλά δεν υποστηρίχτηκαν από την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της που προτίμησαν μία αλλαγή του καθεστώτος. Αυτή η στρατηγική πρέπει να αλλάξει αν πρόκειται να βρεθεί μία βιώσιμη λύση στην τρέχουσα πολιτική κρίση της Βενεζουέλας.

Στο όνομα του λαού της Βενεζουέλας, της περιοχής και της αρχής της εθνικής κυριαρχίας, αυτοί οι διεθνείς παράγοντες πρέπει να ενισχύσουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και των αντιπάλων της, που θα επιτρέψουν στη χώρα να ξεπεράσει την βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση.

Υπογράφουν οι:
Noam Chomsky, Professor Emeritus, MIT and Laureate Professor, University of Arizona
Laura Carlsen, Director, Americas Program, Center for International Policy
Greg Grandin, Professor of History, New York University
Miguel Tinker Salas, Professor of Latin American History and Chicano/a Latino/a Studies at Pomona College
Sujatha Fernandes, Professor of Political Economy and Sociology, University of Sydney
Steve Ellner, Associate Managing Editor of Latin American Perspectives
Alfred de Zayas, former UN Independent Expert on the Promotion of a Democratic and Equitable International Order and only UN rapporteur to have visited Venezuela in 21 years
Boots Riley, Writer/Director of Sorry to Bother You, Musician
John Pilger, Journalist & Film-Maker
Mark Weisbrot, Co-Director, Center for Economic and Policy Research
Jared Abbott, PhD Candidate, Department of Government, Harvard University
Dr. Tim Anderson, Director, Centre for Counter Hegemonic Studies
Elisabeth Armstrong, Professor of the Study of Women and Gender, Smith College
Alexander Aviña, PhD, Associate Professor of History, Arizona State University
Marc Becker, Professor of History, Truman State University
Medea Benjamin, Cofounder, CODEPINK
Phyllis Bennis, Program Director, New Internationalism, Institute for Policy Studies
Dr. Robert E. Birt, Professor of Philosophy, Bowie State University
Aviva Chomsky, Professor of History, Salem State University
James Cohen, University of Paris 3 Sorbonne Nouvelle
Guadalupe Correa-Cabrera, Associate Professor, George Mason University
Benjamin Dangl, PhD, Editor of Toward Freedom
Dr. Francisco Dominguez, Faculty of Professional and Social Sciences, Middlesex University, UK
Alex Dupuy, John E. Andrus Professor of Sociology Emeritus, Wesleyan University
Jodie Evans, Cofounder, CODEPINK
Vanessa Freije, Assistant Professor of International Studies, University of Washington
Gavin Fridell, Canada Research Chair and Associate Professor in International Development Studies, St. Mary’s University
Evelyn Gonzalez, Counselor, Montgomery College
Jeffrey L. Gould, Rudy Professor of History, Indiana University
Bret Gustafson, Associate Professor of Anthropology, Washington University in St. Louis
Peter Hallward, Professor of Philosophy, Kingston University
John L. Hammond, Professor of Sociology, CUNY
Mark Healey, Associate Professor of History, University of Connecticut
Gabriel Hetland, Assistant Professor of Latin American, Caribbean and U.S. Latino Studies, University of Albany
Forrest Hylton, Associate Professor of History, Universidad Nacional de Colombia-Medellín
Daniel James, Bernardo Mendel Chair of Latin American History
Chuck Kaufman, National Co-Coordinator, Alliance for Global Justice
Daniel Kovalik, Adjunct Professor of Law, University of Pittsburgh
Winnie Lem, Professor, International Development Studies, Trent University
Dr. Gilberto López y Rivas, Professor-Researcher, National University of Anthropology and History, Morelos, Mexico
Mary Ann Mahony, Professor of History, Central Connecticut State University
Jorge Mancini, Vice President, Foundation for Latin American Integration (FILA)
Luís Martin-Cabrera, Associate Professor of Literature and Latin American Studies, University of California San Diego
Teresa A. Meade, Florence B. Sherwood Professor of History and Culture, Union College
Frederick Mills, Professor of Philosophy, Bowie State University
Stephen Morris, Professor of Political Science and International Relations, Middle Tennessee State University
Liisa L. North, Professor Emeritus, York University
Paul Ortiz, Associate Professor of History, University of Florida
Christian Parenti, Associate Professor, Department of Economics, John Jay College CUNY
Nicole Phillips, Law Professor at the Université de la Foundation Dr. Aristide Faculté des Sciences Juridiques et Politiques and Adjunct Law Professor at the University of California Hastings College of the Law
Beatrice Pita, Lecturer, Department of Literature, University of California San Diego
Margaret Power, Professor of History, Illinois Institute of Technology
Vijay Prashad, Editor, The TriContinental
Eleanora Quijada Cervoni FHEA, Staff Education Facilitator & EFS Mentor, Centre for Higher Education, Learning & Teaching at The Australian National University
Walter Riley, Attorney and Activist
William I. Robinson, Professor of Sociology, University of California, Santa Barbara
Mary Roldan, Dorothy Epstein Professor of Latin American History, Hunter College/ CUNY Graduate Center
Karin Rosemblatt, Professor of History, University of Maryland
Emir Sader, Professor of Sociology, University of the State of Rio de Janeiro
Rosaura Sanchez, Professor of Latin American Literature and Chicano Literature, University of California, San Diego
T.M. Scruggs Jr., Professor Emeritus, University of Iowa
Victor Silverman, Professor of History, Pomona College
Brad Simpson, Associate Professor of History, University of Connecticut
Jeb Sprague, Lecturer, University of Virginia
Christy Thornton, Assistant Professor of History, Johns Hopkins University
Sinclair S. Thomson, Associate Professor of History, New York University
Steven Topik, Professor of History, University of California, Irvine
Stephen Volk, Professor of History Emeritus, Oberlin College
Kirsten Weld, John. L. Loeb Associate Professor of the Social Sciences, Department of History, Harvard University
Kevin Young, Assistant Professor of History, University of Massachusetts Amherst
Patricio Zamorano, Academic of Latin American Studies; Executive Director, InfoAmericas

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ