Μπέρνι Σάντερς Ομπάμα Δημοκρατικοί

Έτοιμος να παρέμβει εναντίον του Μπέρνι Σάντερς, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, είπε σε ιδιαίτερη συζήτηση ότι θα παρενέβαινε για να επηρεάσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία εναντίον του Μπέρνι Σάντερς.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό μέσο, παρά το γεγονός ότι ο πρώτος αφρο-αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει δημόσια ότι θα υποστηρίξει οποιονδήποτε από τους πολυάριθμους υποψήφιους καταφέρει να πάρει εν τέλει το χρίσμα, ιδιαιτέρως έχει μιλήσει για την ανάγκη να σταματήσει τον Μπέρνι Σάντερς.

Συγκεκριμένα, όπως μεταφέρει το Politico, ο Ομπάμα είπε πως εάν ο Μπέρνι Σάντερς προπορευόταν στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών (κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να συμβαίνει, λίγο καιρό πριν αρχίσουν οι πρώτες πολιτειακές ψηφοφορίες τον Φεβρουάριο), θα μιλούσε δημόσια για να τον σταματήσει.

Παρά την φαινομενική διάθεσή του να μην λάβει ενεργό ρόλο στη διαδικασία επιλογής του υποψήφιου των Δημοκρατικών για την προεδρία, ο Ομπάμα έχει ήδη παρέμβει δύο φορές προς υποστήριξη των πιο κεντρώων και μετριοπαθών φωνών στο, πολυμελές ακόμα, πεδίο των υποψήφιων για το χρίσμα του κόμματος.

Στα τέλη του προηγούμενου μήνα, στο πλαίσιο ομιλίας του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Ιδρύματος που φέρει το όνομά του, είχε μιλήσει εναντίον του «woke culture», δηλαδή της έντονης κριτικής που δέχονται οι πιο κεντρώοι υποψήφιοι όπως ο Τζο Μπάιντεν, ο Πητ Μπούτιτζετζ και η Κάμαλα Χάρις, για την παρελθούσα στάση τους σε ζητήματα πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των φυλετικών και σεξουαλικών μειονοτήτων, ιδιαίτερα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Πριν από δύο εβδομάδες, σε συνάντησή του με χρηματοδότες του κόμματος, είχε προειδοποιήσει για τους «κινδύνους» του να στραφούν οι Δημοκρατικοί προς πιο αριστερή ρητορική. «Ο μέσος Αμερικανός δεν πιστεύει ότι πρέπει να γκρεμίσουμε το σύστημα και να το ξαναφτιάξουμε», είπε σύμφωνα με τους New York Times, που ήταν παρόντες στη συνάντηση.

Αν και δεν αναφέρθηκε ονομαστικά σε κάποιον υποψήφιο, το σχόλιό του δείχνει να στοχεύει στον Μπέρνι Σάντερς και την Ελίζαμπεθ Γουώρεν, τους δύο πιο «αριστερούς» εκ των υποψηφίων για το χρίσμα των Δημοκρατικών, που αμφότεροι έχουν εκπονήσει προγράμματα για μεγαλύτερη φορολόγηση του πλούτου και για την πλήρη μετατροπή του αμερικανικού συστήματος υγείας σε δημόσιο.

Οι παρεμβάσεις του Ομπάμα θυμίζουν εν πολλοίς τον πόλεμο που δέχτηκε από το κατεστημένο του κόμματος ο Μπέρνι Σάντερς στο προοίμιο των προεδρικών εκλογών του 2016, όταν αντιμετώπιζε τη Χίλαρι Κλίντον για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ