ΑΝΑΝΕΩΣΗ (20/3): Η ιστοσελίδα The Verge που είχε αναφέρει την απειλή μήνυσης επικαλούμενη δήλωση στην ιταλική έκδοση του Business Insider του καθηγητή Μάσιμο Τεμπορέλι, ανασκεύασε έπειτα και από συνομιλία με τον Αλεσάντρο Ραμαϊόλι, ο οποίος δήλωσε ότι δεν δέχτηκε κάποια απειλή για μήνυση. Ανασκευάστηκε επίσης και η αναφερόμενη τιμολόγηση της αναπνευστικής βαλβίδας, η οποία δεν κοστίζει 11.000 δολάρια.
Μια εταιρεία κατασκευής ιατρικού εξοπλισμού απείλησε να μηνύσει μια ομάδα εθελοντών στην Ιταλία που εκτύπωσε τρισδιάστατα βαλβίδες για χρήση σε ασθενείς με κορονοϊό.
Οι βαλβίδες τιμολογούνται περίπου στα 11.000 δολάρια η μία, αλλά οι εθελοντές κατάφεραν να εκτυπώσουν αντίγραφα με κόστος περίπου ενός δολαρίου.
Το νοσοκομείο του Κιάρι στη Μπρέσια της Ιταλίας είχε επείγουσα ανάγκη από αυτού του είδους τις αναπνευστικές βαλβίδες, όμως η εταιρεία που τις κατασκευάζει δεν μπορούσε να τις παράξει εγκαίρως. Οι βαλβίδες χρησιμοποιούνται για την άντληση οξυγόνου από τα αναπνευστικά μηχανήματα εντατικής θεραπείας στους ασθενείς.
Το νοσοκομείο ζήτησε βοήθεια και δύο εθελοντές που εργάζονται σε μία Ιταλική startup, o Κριστιάν Φρακάσι και ο Αλεσάντρο Ραμαϊόλι, προσφέρθηκαν να χρησιμοποιήσουν τον τρισδιάστατο εκτυπωτή της εταιρείας.
Οι δύο Ιταλοί επικοινώνησαν με την κατασκευάστρια εταιρεία ζητώντας τα σχέδια της βαλβίδας και υποσχόμενοι να μην τα δημοσιεύσουν και να μην τα χρησιμοποιήσουν πέρα από τις έκτακτες ανάγκες ασθενών.
Η εταιρεία αρνήθηκε και απείλησε να τους μηνύσει για παραβίαση εμπορικών δικαιωμάτων. Όμως ο Φρακάσι και ο Ραμαϊόλι προχώρησαν μόνοι τους.
Έκαναν μετρήσεις και εκτύπωσαν τρεις διαφορετικές εκδοχές της βαλβίδας σε διαφορετικά μεγέθη. Μέχρι τις 14 Μαρτίου, οι βαλβίδες τους είχαν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς σε 10 ασθενείς.
«Ήταν άνθρωποι με κίνδυνο για τη ζωή τους, και δράσαμε. Τελεία.», έγραψε ο Φρακάσι σε ανάρτηση στο Facebook. «Δεν έχουμε σκοπό να βγάλουμε κέρδος από αυτή την κατάσταση, δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε τα σχέδια ή το προϊόν πέρα από την αυστηρή ανάγκη που μας υποχρέωσε να δράσουμε, δεν θα διαδώσουμε τα σχέδια», συμπλήρωσε.
Η υπουργός Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Πάολα Πιζάνο, συνεχάρη σε ανάρτηση στο Twitter τους εθελοντές, δημοσιεύοντας και φωτογραφία του έργου τους.
Complimenti a Cristian Fracassi, @temporelli73 e tutte le persone che lo hanno aiutato nella impresa di stampare in 3d le valvole mancanti per i respiratori dell’Ospedale di Chiari a Brescia.
(qui l’articolo completo https://t.co/QYZu6x9X1T) #SolidarietaDigitale #iorestoacasa pic.twitter.com/dF3G2RJY8S— Paola Pisano (@PaolaPisano_Min) March 15, 2020