μητσοτάκης ερντογάν έβρος ενημέρωση
Πληθαίνουν οι ηγέτες που οδηγούν απεργούς πείνας στο θάνατο

Ερντογάν και Μητσοτάκης ρίχνουν «μαύρο» στην ενημέρωση από τα σύνορα

Αυξάνονται διαρκώς οι καταγγελίες Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ για το κλίμα τρομοκρατίας και συνεχών προπηλακισμών που δέχονται και από τις δυο πλευρές των ελληνοτουρκικών συνόρων καθώς Αθήνα και Άγκυρα επιχειρούν να αποκρύψουν τα πραγματικά γεγονότα.

Πριν από λίγες ημέρες δημοσιογράφοι της Deutsche Welle, που βρίσκονται και από τις δυο πλευρές των συνόρων κατήγγειλαν ότι οι αρχές και των δυο χωρών παρεμποδίζουν το έργο τους. Ο δημοσιογράφος της DW Κώστας Συμεωνίδης που βρίσκεται από την ελληνική πλευρά των συνόρων αναφέρθηκε σε μαζικούς περιορισμούς σε δημοσιογράφους στην παραμεθόρια περιοχή. «Από το πρωί της Πέμπτης οι δημοσιογράφοι δεν έχουν πλέον πρόσβαση στο συνοριακό πέρασμα στις Καστανιές» είπε χαρακτηριστικά.

Ο δημοσιογράφος της DW Τούντσα Ογκρετέν, ο οποίος κάνει ρεπορτάζ από την τουρκική πλευρά των συνόρων αναφέρει ότι η τουρκική αστυνομία κρατά προσωπικά αντικείμενα ή ακόμη και φυλακίζει δημοσιογράφους». Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της DW, η τουρκική αστυνομία έκλεισε τους δρόμους για τους δημοσιογράφους στη συνοριακή διάβαση του Παζάρκουλε το πρωί της Πέμπτης. Οι δημοσιογράφοι μπορούν να κάνουν ρεπορτάζ από μια διασταύρωση μόλις πέντε χιλιόμετρα μακριά.

Να σημειωθεί ότι οι απαγορεύσεις έρχονται να προστεθούν στις ακραίες μορφές προπαγάνδας που χρησιμοποιούν μεγάλοι ελληνικοί και τουρκικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδοντας καθημερινά δεκάδες ψευδείς ειδήσεις.

Την ίδια ώρα η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας καταγγέλλει για άλλη μια φορά κλίμα τρομοκρατίας και διαρκείς προπηλακισμούς από την ελληνική αστυνομία και το λιμενικό.

Η ΕΦΕ σημειώνει πως όχι μόνο δεν διερευνήθηκαν τα περιστατικά βίαιων επιθέσεων εναντίον Ελλήνων και ξένων Φωτορεπόρτερ αλλά πραγματοποιούνται αναίτιες, πολύωρες προσαγωγές συναδέλφων τους σε αστυνομικά τμήματα με στόχο να μην μεταδίδουν πληροφορίες από την περιοχή.

Η ανακοίνωση- καταγγελία της ΕΦΕ:

Είμαστε στη δυσάρεστη θέση για μια ακόμη φορά να καταγγείλουμε τα περιστατικά βίας και παρεμπόδισης της άσκησης του λειτουργήματος των συναδέλφων μας που καλύπτουν τα γεγονότα στη Λέσβο.

Παρά την έκκλησή μας της 1ης Μαρτίου 2020, όσον αφορά τον τραυματισμό ξένου συναδέλφου, με την οποία καλούσαμε τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, να διερευνήσουν διεξοδικά τα περιστατικά βίας κατά των συναδέλφων και να αποδοθούν ευθύνες, όχι μόνο δεν διαπιστώσαμε καμιά τέτοια διάθεση στην πράξη, αλλά αντίθετα εντεταλμένα όργανα της πολιτείας, όπως ορισμένοι λιμενικοί και αστυνομικοί, παρεμποδίζουν, τρομοκρατούν και προπηλακίζουν συστηματικά συναδέλφους όταν καλύπτουν γεγονότα που αφορούν μετανάστες ή πρόσφυγες, ακόμα και παντελώς αναίτιες προσαγωγές και πολύωρες «εξετάσεις» σε αστυνομικά τιμήματα προς παρεμπόδιση κάλυψης των γεγονότων.

Για μια ακόμη φορά επαναλαμβάνουμε πως είναι το λιγότερο, παράλογο, εν έτει 2020 να «αποκεφαλίζουμε τον αγγελιοφόρο» όταν και όποτε δε μας αρέσει η είδηση που φέρνει, και οι πράξεις αυτές εκτός από απαράδεκτες σε μια ευνομούμενη πολιτεία είναι και παράνομες και ανήθικες.

Καλούμε την συντεταγμένη πολιτεία και την Κυβέρνηση να παρέμβει αποτελεσματικά και να διαφυλάξει το δικαίωμα του ελληνικού λαού στην ενημέρωση, αλλά και ταυτόχρονα την ασφάλεια και την ακεραιότητα των συναδέλφων ως οφείλει.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ