Έρευνα του Ερυθρού Σταυρού, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 16.000 νέοι ενήλικες από 16 χώρες του πλανήτη, βρήκε ότι οι Millennials είναι πλειοψηφικά ανήσυχοι για το ενδεχόμενο να ζήσουν ένα Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο κατά τη διάρκεια της ζωής τους, με περισσότερους από τους μισούς να φοβούνται ότι θα γίνει χρήση πυρηνικών όπλων μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.
Η έρευνα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού έχει τον τίτλο «Millennials on War». Σκοπός της είναι να καταγράψει τις απόψεις και τις ανησυχίες των Millennials του πλανήτη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πόλεμο και το διεθνές δίκαιο, «σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει νέες και μεταβαλλόμενες πηγές σύγκρουσης, που συμπεριλαμβάνουν την παραπληροφόρηση και τη διχαστική ρητορική».
Για τις ανάγκες της έρευνας, Millennials ορίστηκαν οι νέοι και νέες από 20 έως 35 ετών. Συνολικά απάντησαν περισσότεροι από 16.000 σε 16 χώρες ή περιοχές, εκ των οποίων περίπου οι μισές βρίσκονται σε κάποια κατάσταση σύγκρουσης και οι υπόλοιπες βιώνουν ειρήνη. Οι χώρες των οποίων οι νέοι ερευνήθηκαν είναι: Αφγανιστάν, Κολομβία, Γαλλία, Ινδονησία, Ισραήλ, Μαλαισία, Μεξικό, Νιγηρία, κατεχόμενη Παλαιστίνη, Ρωσία, Νότιος Αφρική, Ελβετία, Συρία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.
Αν συμπεριληφθούν όλες οι χώρες της έρευνας, περίπου 1 στους 4 Millennials 27%) λέει ότι έχει άμεση εμπειρία πολέμου ή ένοπλης σύγκρουσης. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι συμμετείχε σε μάχη, τραυματίστηκε, αναγκάστηκε να αφήσει το σπίτι του/της, έχασε επαφή με κοντινό συγγενή, ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση πηγάζει από ένοπλη σύγκρουση. Στις χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση σύγκρουσης το ποσοστό ανεβαίνει σχεδόν στο μισό (46%), ενώ στις χώρες που βρίσκονται σε ειρήνη είναι περίπου 1 στους 10 (12%).
Περίπου τα τρία τέταρτα (74%) των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι περισσότεροι πόλεμοι μπορούν να αποφευχθούν. Οι γνώμες είναι μοιρασμένες για την πιθανότητα να ζήσουν έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο κατά τη διάρκεια της ζωής τους, με το 47% να τον θεωρεί πιθανό και το 46% απίθανο. Για την πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων στα επόμενα 10 χρόνια, το ποσοστό αυτών που τη θεωρούν πιθανή ανεβαίνει πάνω από το μισό, στο 54%.
Ένα πλειοψηφικό ποσοστό των ερωτηθέντων έχει ακουστά τις Συμβάσεις της Γενεύης (54%), πιστεύει ότι βοηθούν στην ελάττωση του ανθρώπινου πόνου που προκαλείται από πολέμους και ένοπλες συγκρούσεις (54%) και θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη περαιτέρω επιβολής ορίων (75%).
Όμως αντίστοιχα υπάρχουν και ανησυχητικά δείγματα στις απόψεις των νέων του πλανήτη, με το 36% να πιστεύει πως μπορεί να στερηθεί σε έναν αιχμάλωτο η επικοινωνία με συγγενικά του πρόσωπα — βασικό δικαίωμα υπό το διεθνές δίκαιο.
Το 41% θεωρεί πως τα βασανιστήρια είναι αποδεκτά σε ορισμένες περιπτώσεις. Ακόμα και όταν τους εξηγήθηκε η Σύμβαση της Γενεύης κατά των Βασανιστηρίων, ένα 37% συνέχισε να πιστεύει ότι υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ο βασανισμός είναι αποδεκτός.
Τέλος, ένα 15% πιστεύει ότι οι πολεμιστές θα έπρεπε να κάνουν οτιδήποτε χρειάζεται για να κερδίσουν έναν πόλεμο, ανεξαρτήτως των άμαχων θυμάτων.
Στα ζητήματα της χρήσης όπλων, το συντριπτικό 84% θεωρεί ότι δεν είναι αποδεκτή η χρήση πυρηνικών, το 83% ότι δεν είναι αποδεκτή η χρήση βιολογικών και το 81% ότι δεν είναι αποδεκτή η χρήση χημικών όπλων.
Περίπου 3 στους 5 θεωρούν ότι οι χώρες που έχουν πυρηνικά θα έπρεπε να τα εξαλείψουν (64%) και ότι οι χώρες που δεν έχουν πυρηνικά δεν πρέπει να τα αναπτύξουν ή αποκτήσουν (59%).