επαναπροωθήσεις πρόσφυγες μετανάστες

Επιβεβαιώνονται οι παράνομες επαναπροωθήσεις. Παρέμβαση της Επιτροπής Βασανιστηρίων

Νέες αποδείξεις για τις παράνομες επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο από το Ελληνικό κράτος έρχονται στο φως σε δημοσίευμα του EUobserver.

Πρόκειται για μια αλυσίδα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φύλαξης Συνόρων Frontex, στην οποία περιγράφεται περιστατικό που έλαβε χώρα στις αρχές Μαρτίου 2020. Στο e-mail με ημερομηνία 6 Μαρτίου, περιγράφεται η άρνηση της Δανέζικης Ακτοφυλακής να υπακούσει σε εντολές για το φόρτωμα μεταναστών και αιτούντων άσυλο σε μία μικρή πλαστική βάρκα κοντά στην ελληνική ακτογραμμή και την επαναπροώθησή τους προς την Τουρκία.

Το περιστατικό έχει περιγραφεί ως «παρεξήγηση» από τον επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεγκέρι προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όμως η ηλεκτρονική αλληλογραφία που ήρθε στο φως δίνει διαφορετικές πληροφορίες για το συμβάν.

Στο e-mail δηλώνεται ξεκάθαρα πως η Ελληνική Ακτοφυλακή μετέφερε στους Δανούς εντολές που είχε λάβει για την επαναπροώθηση των αιτούντων άσυλο. Οι Δανοί μετέφεραν την εντολή στον δικό τους επικεφαλής, ο οποίος την ακύρωσε. Είναι η πρώτη φορά που μία τέτοια εντολή καταγράφεται επίσημα. Θυμίζουμε ότι το Ελληνικό κράτος, δια των αρμόδιων υπουργών έχει αρνηθεί επανειλημμένα πως γίνονται επαναπροωθήσεις, παρά τις αναρίθμητες καταγγελίες περί του αντιθέτου.

Την ίδια ώρα, έκθεση της Επιτροπής για την Πρόληψη Βασανιστηρίων και Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης καλεί την Ελλάδα να σταματήσει τις επαναπροωθήσεις και να αναμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο.

Η έκθεση της Επιτροπής αφορά την επίσκεψη αντιπροσώπων της στην Ελλάδα την περίοδο 13-17 Μαρτίου 2020. H CPT αναφέρει πως οι συνθήκες κράτησης σε κέντρα στον Έβρο και στο νησί της Σάμου, τα οποία επισκέφτηκε, μπορούν να θεωρηθούν «απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση», με απαράδεκτες συνθήκες. Αναφέρει επίσης πως δεν υπάρχει ειδική μέριμνα για ευάλωτα άτομα, οικογένειες με παιδιά ή ασυνόδευτα ανήλικα.

Η έκθεση επίσης αναφέρει πως η Επιτροπή έχει λάβει τακτικές και αξιόπιστες αναφορές για παράνομες επαναπροωθήσεις, ειδικά στα σύνορα του Έβρου, όπου μετανάστες και αιτούντες άσυλο υποχρεώνονται να ξαναπεράσουν τον ποταμό προς την Τουρκία.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ