Επιταχύνεται η αναδιάταξη στο τηλεοπτικό τοπίο

της Ματίνας Παπαχριστούδη
Πηγή: ΠΡΙΝ

Η δεύτερη και πολύ σύντομη προεκλογική περίοδος, μέχρι την Κυριακή 25 Ιουνίου, δίνει χρόνο και περιθώριο για τη μετάβαση της τηλεοπτικής αγοράς σε νέα φάση. Κύρια χαρακτηριστικά της είναι η είσοδος διεθνών ομίλων στην ελληνική ιδιωτική τηλεόραση, η είσοδος της συνδρομητικής τηλεόρασης στην αγορά της ελεύθερης μετάδοσης και η μετακίνηση του τηλεοπτικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο. Με μια νέα κυβέρνηση της ΝΔ, σε διαδικασία σημαντικών αλλαγών αναμένεται να εισέλθει και η κρατική ραδιοτηλεόραση.

Τα πρώτα δείγματα της μετάβασης αυτής έχουν δοθεί ήδη από το φθινόπωρο του 2022, κυρίως όμως από τις αρχές του 2023. Ο Alpha πέρασε στην εταιρεία Primos, αλλά είναι κοινό μυστικό πως τα ηνία του καναλιού θα έχει η ιδιοκτήτρια εταιρεία της συνδρομητικής Nova United Media. Το πολύ πρόσφατο γεγονός της δημιουργίας κοινής εταιρείας για την πληροφορική από τη Nova και τη Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη, που κατέχει μέσω άλλων εταιρειών τον Alpha και το Star, επιβεβαιώνει την ισχυρή συμμαχία των δύο. 

Στον αντίποδα της συμμαχίας αυτής φέρονται να βρίσκονται σε διερευνητικές επαφές συνεργασίας, με άγνωστα ακόμη αποτελέσματα, οι ιδιοκτήτες του ομίλου ΑΝΤ1 και του Mega, Θ. Κυριακού και Β. Μαρινάκης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι συζητήσεις αφορούν τον τομέα της τηλεοπτικής παραγωγής. Ο ΑΝΤ1, εξάλλου, είναι ένα μικρό μόνο κομμάτι στις εταιρείες του ομίλου Θ. Κυριακού Antenna Group, του οποίου η έδρα βρίσκεται στο Λονδίνο και όχι στην Ελλάδα. Στις συζητήσεις φέρεται να μετέχει και ο Ιβάν Σαββίδης. Ο τηλεοπτικός σταθμός Open βρίσκεται σε διαδικασία αποσύνθεσης, ενώ οι παραιτήσεις-απομακρύνσεις στελεχών του τον τελευταίο μήνα ενισχύουν την εκτίμηση πως το κανάλι θα αλλάξει χαρακτήρα και φυσιογνωμία. 

Αλλαγές αναμένονται, όπως προαναφέρθηκε, και στην ενημερωτική υπηρεσία του Μαξίμου, την ΕΡΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας προβλέπει τη μείωση των τηλεοπτικών καναλιών λόγω ERT News. Το ενημερωτικό κανάλι της κρατικής τηλεόρασης θα «σβήσει» σταδιακά την εικόνα της ΕΡΤ2 ή της ΕΡΤ3.

Για αλλαγή ή παραμονή της διοίκησης Ζούλα στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ είναι πολύ νωρίς. Αυτή η διοίκηση, ωστόσο, φρόντισε να εξασφαλίσει τα κονδύλια για τις προμήθειες και αγορές της εντός του 2023 και για τα επόμενα χρόνια. Το κόστος τους δεσμεύθηκε έως και το 2031, με συνολικό ποσό 31,3 εκατ. ευρώ! Αξίζει, πάντως, να σημειώσουμε πως η ΕΡΤ δεν θα παρουσιάσει κέρδη για το 2022. 

inffowar logo

Ξεκινάμε μια νέα περίοδο με πολλές ιδέες

για νέα θέματα, εκπομπές και αποστολές.

Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σου για να τις υλοποιήσουμε.

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει.

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ