βολιβία δημοκρατία Άρσε νίκη Μοράλες

«Επιστροφή στη δημοκρατία» δείχνουν τα exit polls στη Βολιβία

Μεγάλη νίκη και εκλογή από τον πρώτο γύρο προδιαγράφεται για τον υποψήφιο του Κινήματος Προς τον Σοσιαλισμό (MAS), Λουίς Άρσε, σύμφωνα με τα exit polls στη Βολιβία, έναν χρόνο μετά τον πραξικοπηματικού χαρακτήρα εξαναγκασμό σε παραίτηση και «αυτοεξορία» του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Έβο Μοράλες.

Τα επίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών δεν αναμένονται πριν την Τρίτη, όμως μια σειρά από exit polls και τα ανεπίσημα δειγματοληπτικά αποτελέσματα δείχνουν άνετη επικράτηση του Άρσε και του MAS, με ποσοστό άνω του 50%, αλλά και διαφορά άνω των 20 μονάδων από τον δεύτερο, κεντρώο πρώην πρόεδρο Κάρλος Μέσα. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βολιβίας, ποσοστό άνω του 50% (ή άνω του 40% με διαφορά άνω των 10 μονάδων από τον δεύτερο) εξασφαλίζει εκλογή από τον πρώτο γύρο.

Τη νίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών του Μοράλες, Άρσε, αναγνώρισε και η «προσωρινή» πρόεδρος της πραξικοπηματικής κυβέρνησης, Τζανίν Άνιες, με μήνυμά της στο Twitter: «Δεν έχουμε ακόμα επίσημη καταμέτρηση, αλλά από τα δεδομένα που έχουμε, ο κ. Άρσε και ο [υποψήφιος αντιπρόεδρος] κ. Τσοκεχουάνκα έχουν κερδίσει τις εκλογές. Συγχαίρω τους νικητές και τους ζητώ να κυβερνήσουν με τη Βολιβία και τη δημοκρατία στο νου τους».

Η πραξικοπηματική κυβέρνηση της Άνιες κατηγορήθηκε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έπειτα από το πραξικόπημα της 20ης Οκτωβρίου 2019. Η ίδια είχε αποσυρθεί από την εκλογική διαδικασία πριν λίγες εβδομάδες, έπειτα από τα απογοητευτικά για την ίδια ποσοστά των δημοσκοπήσεων.

Αν οι προβλέψεις των exit polls επιβεβαιωθούν, το MAS θα έχει επιτύχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό της αμφισβητημένης από τις ΗΠΑ και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών εκλογικής διαδικασίας του Οκτωβρίου 2019. Με τις εκλογές να είναι ταυτόχρονα και βουλευτικές, το MAS αναμένεται βάσει των προσωρινών αποτελεσμάτων να έχει πλειοψηφία στη Βουλή και τη Γερουσία.

Η νίκη του MAS αναμένεται να σημάνει και την επιστροφή στη χώρα του Έβο Μοράλες, από την Αργεντινή όπου έχει λάβει πολιτικό άσυλο. Ο ίδιος έσπευσε να ανακοινώσει στο Twitter τη νίκη του «Λούτσο», όπως είναι το χαϊδευτικό του Άρσε, δηλώνοντας πως «θα επαναφέρουμε την αξιοπρέπεια και την ελευθερία στον λαό».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ