Reporters united εκφοβισμός φίμωση spear phishing μυστηριώδες μέιλ

Επιχείρηση εκφοβισμού και φίμωσης καταγγέλλουν οι Reporters United

Μια μυστηριώδη επιχείρηση εκφοβισμού και φίμωσης κατήγγειλε χθες η δημοσιογραφική ομάδα του Reporters United, που έχει πραγματοποιήσει έρευνες και αποκαλύψεις μεταξύ άλλων και για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Όπως αναφέρει η δημοσιογραφική ομάδα στην ιστοσελίδα της, στις αρχές Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια συνάντησης δύο δημοσιογράφων του RU με πηγή τους, αυτή τους διατύπωσε προφορική προοειδοποίηση, παρουσία μαρτύρων, ότι πρόσωπα συνδεδεμένα με κρατικό θεσμό «σας ψάχνουν. Τις επόμενες μέρες να περιμένετε κάτι».

Πράγματι, μόλις μιάμιση ημέρα μετά, στις 11 Νοεμβρίου, οι RU έλαβαν ένα «περίεργο μέιλ», όπως το χαρακτηρίζουν, με θέμα «Ερωτήματα που αφορούν την οικονομική διαφάνεια – Έρευνα Δημοσιογράφων» και 16 συνολικά ερωτήματα, όλα τους γραμμένα στα αγγλικά — αν και η ποιότητα της γλωσσικής διατύπωσης υποδεικνύει ότι πρόκειται για κακή μετάφραση.

Ο μυστηριώδης αποστολέας δήλωνε ότι είχε πραγματοποιήσει τετράμηνη έρευνα για το RU, την οποία θα δημοσιοποιούσε μετά τις 18 Νοεμβρίου. Το μέιλ δεν περιείχε κάποια υπογραφή, ούτε με ονοματεπώνυμο ούτε με ιδιότητα — από τη διεύθυνση αποστολής προκύπτει μονάχα ότι ο φορέας τον οποίο δήθεν εκπροσωπεί ο αποστολέας ονομάζεται «DW Free Journal».

Οι RU επισκέφτηκαν τον ιστότοπο στον οποίο παρέπεμπε η διεύθυνση αποστολής, ανακαλύπτοντας πως πρόκειται για ένα προχειροφτιαγμένο σάιτ, χωρίς κάποια δημοσιευμένη έρευνα και με δεδομένα που αποκαλύπτουν πως δημιουργήθηκε την ίδια ημέρα που έλαβαν οι RU το μυστηριώδες μέιλ.

Επιπλέον, το υποτιθέμενο «DW Free Journal» δεν διαθέτει κάποιον λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ο ίδιος ο πάροχος υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Gmail, επισήμανε το μέιλ ως ύποπτο καθώς «δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει αν προήλθε από το dwfreejournal.org».

Όπως καταγγέλλουν οι RU, η όλη υπόθεση θυμίζει απόπειρα «spear phishing», μια ηλεκτρονική επίθεση με σκοπό να πλήξει, να εξαπατήσει ή να αποσταθεροποιήσει συγκεκριμένο στόχο, οργανισμό ή πρόσωπο. Όπως επισημαίνουν, ενώ κάποια από τα ερωτήματα που τους έθεσε ο άγνωστος αποστολέας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εύλογα, άλλα περιείχαν λεπτομερή γνώση φορολογικών δεδομένων που δεν είναι δημόσια προσβάσιμα — η πρόσβαση σε αυτά θα μπορούσε να εξασφαλιστεί μόνο εκ των έσω, μέσω του συστήματος Τaxis και της ΑΑΔΕ.

Επιπλέον, υπάρχουν περίεργες χρονικές «συμπτώσεις» καθώς, όπως σημειώνουν οι RU: «Το μέιλ έφτασε στο inbox μας στις 11 Νοεμβρίου, μόλις μία εβδομάδα πριν από τη δικάσιμο που είχε οριστεί για την εκδίκαση της αγωγής του Γρηγόρη Δημητριάδη κατά του Reporters United, της Εφημερίδας των Συντακτών, του Θανάση Κουκάκη και των δύο ρεπόρτερ που υπέγραψαν την έρευνα η οποία προκάλεσε την παραίτηση του γενικού γραμματέα και ανιψιού του πρωθυπουργού. Και με deadline για να απαντήσουμε στις 18 Νοεμβρίου, δηλαδή την επόμενη μέρα από τη δικάσιμο. Ωστόσο, να σημειώσουμε, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια δημοσίευση ή νέα επικοινωνία από τον φανταστικό δημοσιογράφο».

Τόσο το μέιλ όσο και η προχειροφτιαγμένη ιστοσελίδα, με την ονομασία «DW Free Journal» δείχνουν να επιχειρούν να φέρουν στον νου την Deutsche Welle και την εκπομπή της με τίτλο «Journal». Προφανώς, βέβαια, δεν έχουν καμία σχέση με το γερμανικό ΜΜΕ. Επιπρόσθετα, η ιστοσελίδα φαίνεται να παρουσιάζει τη δουλειά κάποιου «Dave Woods», ο οποίος περιγράφεται ως «έμπειρος δημοσιογράφος πολυμέσων με 18ετή εμπειρία στην ερευνητική δημοσιογραφία στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ». Οι Reporters United δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν αυτήν την ταυτότητα, ενώ ο μυστηριώδης αποστολέας δεν έχει απαντήσει σε ερώτημα των RU για την ταυτότητά του.

Οι Reporters United κλείνουν την καταγγελία τους με τη διαβεβαίωση πως σύντομα «θα παραθέσουμε μεταφρασμένα στα ελληνικά τα ερωτήματα που μας απηύθυνε ο “Ντέιβ Γουντς” και θα τα απαντήσουμε ένα προς ένα».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ