Επανακυκλοφορεί το βιβλίο «Βαλκάνια – 78 μέρες “στόχος” του ΝΑΤΟ»

Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το ΝΑΤΟικό έγκλημα κατά της Γιουγκοσλαβίας, επανακυκλοφορεί το βιβλίο-ντοκουμέντο του Νίκου Μπογιόπουλου Βαλκάνια – 78 μέρες “στόχος” του ΝΑΤΟ.

Πριν από 20 χρόνια, όταν άρχισε η ΝΑΤΟική επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία, οι επιδρομείς εμφανίζονταν ως προστάτες των δικαιωμάτων της αλβανικής μειονότητας στο Κόσοβο και της δημοκρατίας. Υπάρχει, άραγε, κανείς που να υποστηρίζει σήμερα ότι αυτά ήταν πράγματι τα κίνητρα των επιδρομέων;

Τα όσα μεσολάβησαν και εξελίσσονται σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία και σε όλη τη Μέση Ανατολή, η επικείμενη συμφωνία Κοσόβου-Σερβίας με ανταλλαγή εδαφών και επομένως επαναχάραξη συνόρων, η ανάλογη «διευθέτηση» στη Βοσνία, η συμφωνία ΠΓΔΜ – Ελλάδας, οι γενικότερες ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή, όλα δείχνουν ότι το «έργο» έχει ακόμα πολλά επεισόδια.

Το βιβλίο Βαλκάνια – 78 μέρες “στόχος” του ΝΑΤΟ –γραμμένο μέσα στη δίνη του πολέμου– καταγράφει βήμα προς βήμα τα γεγονότα της εποχής. Τη δράση των ΗΠΑ και της ΕΕ. Την τακτική των ελληνικών πολιτικών κομμάτων. Τον ρόλο των εγχώριων και διεθνών ΜΜΕ. Την συμμετοχή της Ελλάδας ως χώρας μέλος του ΝΑΤΟ σε μια θηριωδία που σημάδεψε την βαλκανική χερσόνησο και αποτέλεσε τον «πρόλογο» του «νέου ΝΑΤΟικού δόγματος» που ξεδιπλώνεται στις μέρες μας παντού στον κόσμο.

Είκοσι χρόνια μετά, οι σελίδες του βιβλίου που περιγράφουν τα γεγονότα και αναλύουν τα αίτια εκείνου του ΝΑΤΟικού εγκλήματος, μοιάζουν με «προφητεία». Το βιβλίο του Νίκου Μπογιόπουλου, ιστορικό ντοκουμέντο και εργαλείο πολιτικής ανάλυσης, μας βοηθάει όχι μόνο να θυμηθούμε τι έγινε τότε, αλλά και να συνθέσουμε το πολιτικό και γεωστρατηγικό παζλ της εποχής μας.

«…η επανέκδοση του βιβλίου «Βαλκάνια-78 μέρες “στόχος” του ΝΑΤΟ» επιτελεί ένα διπλό έργο. Από τη μια αναθερμαίνει τη μνήμη για τα όσα συνέβησαν τότε, πριν από είκοσι χρόνια, και από την άλλη, δίνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να συνθέσει την εικόνα του σήμερα». Δάνης Παπαβασιλείου – από τον πρόλογο της Νέας Έκδοσης

Διατίθεται από το βιβλιοπωλείο ΚΨΜ.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ