προσφυγικό λέσβος μόρια

Ενυπόγραφες αλήθειες για το προσφυγικό από κατοίκους της Λέσβου

Λάβαμε και αναδημοσιεύουμε μια ενυπόγραφη επιστολή περισσότερων από 200 κατοίκων του νησιού της Λέσβου, με την οποία αντιδρούν στην κατασκευασμένη από τα ΜΜΕ εικόνα για την κατάσταση στο νησί τους που, όπως λένε, απέχει πολύ από την πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά.

Η επιστολή συνοδεύεται από ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου και ψήφισμα του Συλλόγου Σκαμνιωτών Λέσβου. Οι υπογραφές βρίσκονται στη διάθεση του INFO-WAR.

Η επιστολή των κατοίκων:

«Ειπώθηκαν τόσα ψέματα που ντράπηκαν τα ίδια, μια και δεν ντράπηκαν τα στόματα που τα έλεγαν»
Μ. Λουντέμης

«Ως κάτοικοι της Λέσβου με ανεπτυγμένο το περί δικαίου αίσθημα θεωρούμε χρέος μας να καταπνίξουμε το ψέμα και την άγνοια σχετικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό που το νησί μας ακούσια επωμίστηκε. Οι δρόμοι κι οι τόποι της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, στους οποίους και ο λαός μας πολλές φορές κατέφυγε αναζητώντας τρόπους αξιοπρεπούς διαβίωσης, επιφέρουν μεγάλες αλλαγές και στον ντόπιο πληθυσμό.

Οι αλλαγές αυτές, οι οποίες αρχικά με υπομονή και αλληλεγγύη αντιμετωπίστηκαν, σταδιακά και εξαιτίας της ανυπαρξίας μεταναστευτικής πολιτικής, έγιναν αντικείμενο προβληματισμού και αγωνίας για πιθανή διαιώνιση του προβλήματος.

Η καθημερινότητα της ζωής των κατοίκων της Μόριας και των γύρω περιοχών, που κύρια πλήττονται και σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο του προσφυγικού έχει ανατραπεί.

Στην πόλη της Μυτιλήνης το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στο νοσοκομείο, όπου ο πολλαπλασιασμός των ασθενών, η υποστελέχωσή του και η έλλειψη διερμηνέων δημιουργεί ασφυκτική κατάσταση. Η ίδια ασφυξία παρουσιάζεται συγκεκριμένες μέρες μπροστά στα ΑΤΜ.

Η παραπληροφόρηση, η διασπορά ψευδών ειδήσεων και η καλλιέργεια κλίματος φόβου απειλούν την κοινωνική συνοχή, δυσφημίζουν το νησί πανελλαδικά με συνέπεια να πλήττεται και ο τουρισμός. Αοριστολογίες και ανώνυμες καταγγελίες περί βεβηλώσεων ιερών χώρων και συμβόλων είναι εντελώς ανυπόστατες. Μεμονωμένα περιστατικά είναι αποδεδειγμένα αποτελέσματα προβοκάτσιας μέσα στα πλαίσια της καλλιέργειας κλίματος ξενοφοβίας. Η παρατηρούμενη παραβατικότητα αναλογικά με την αύξηση του πληθυσμού, ουδόλως αντιστοιχεί στα ασύστολα ψέματα που κυκλοφορούν.

Εν κατακλείδι, το νησί μας παραμένει ένας όμορφος, φιλόξενος και ασφαλής τόπος προορισμού και διαβίωσης για κατοίκους, φοιτητές και επισκέπτες. Γι’ αυτό δεν θα επιτρέψουμε η ανεπάρκεια της κρατικής εξουσίας να λειτουργήσει διχαστικά αμαυρώνοντας και στοχοποιώντας κάθε μορφή αλληλεγγύης όσων με ψυχραιμία και ανθρωπιά διεκδικούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλους, ντόπιους και ξένους. Το να χάσουμε την ανθρώπινη πλευρά του χαρακτήρα μας εξυπηρετεί όσους θέλουν να μας αποπροσανατολίσουν σχετικά με τα πραγματικά αίτια της υφιστάμενης κατάστασης και την κακή διαχείρισή της.»

Η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου:

«Το νησί μας βρίσκεται στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων και συζητήσεων όσον αφορά στο προσφυγικό ζήτημα.

Τις τελευταίες ημέρες με ιδιαιτέρως δραματικό τρόπο, αναδείχτηκαν όλες οι πτυχές του τεράστιου αυτού προβλήματος .

Ειδικά αυτή την περίοδο παρουσιάζει όξυνση διότι έχουν εγκλωβιστεί στο νησί μας σχεδόν 25.000 άνθρωποι! Οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι συγκεντρωμένοι στο ΚΥΤ της Μόριας και κυρίως στον γύρω χώρο.

Ζουν σε συνθήκες απάνθρωπες και εξευτελιστικές, μέσα σε τόνους σκουπιδιών με τα λύματα να τρέχουν παντού, στοιβαγμένοι σε ακατάλληλα – πρόχειρα καταλύματα, μέσα στα λασπόνερα και το κρύο. Άντρες, γυναίκες και μαζί τους χιλιάδες παιδιά, απελπισμένοι χωρίς να βλέπουν καμία διέξοδο για τη μετακίνηση τους. Οι συνθήκες αυτές και η απελπισία γεννούν εντάσεις, εξεγέρσεις ακόμα και αυτοκτονίες.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προκειμένου να παρθούν άμεσα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής αυτών των ανθρώπων, έως ότου δοθεί μόνιμη λύση με τον απεγκλωβισμό τους και το κλείσιμο της δομής, ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη σημαντικών προβλημάτων υγείας στο ΚΥΤ και η πιθανή μετάδοση τους στους κατοίκους του νησιού μας.

Μέτρα όπως, η άμεση και συνεχής αποκομιδή των σκουπιδιών, η βελτίωση όλου του αποχετευτικού συστήματος, η επαρκής και καλή διατροφή –ιδιαίτερα των μικρών παιδιών – η συνεχής ιατρική παρακολούθηση και αντιμετώπιση των ιατρικών προβλημάτων, όπως και ο πλήρης εμβολιασμός τους.

Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να σταματήσει την τακτική παραγκωνισμού του Ιατρικού Συλλόγου γι’ αυτά τα ζητήματα, να βρίσκεται σε συνεχή επαφή μαζί μας, μιας και γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα που συνδέονται με την υγεία των προσφύγων, αλλά και του ντόπιου πληθυσμού και να υιοθετήσει άμεσα την πρότασή μας για δημιουργία και στελέχωση ενός δημόσιου Κέντρου Υγείας, εντός του ΚΥΤ Μόριας για να μπορεί να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις υγειονομικές ανάγκες μιας πόλης, όπως είναι πλέον ο καταυλισμός της Μόριας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο να αποσυμφορηθεί και το Νοσοκομείο του νησιού, και ταυτόχρονα με την ενίσχυση του σε ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό. καθώς επίσης και σε τεχνολογικό εξοπλισμό, ώστε να μπορεί να επιτελεί καλύτερα τον ρόλο του για όλους τους κατοίκους.

Επισημαίνουμε για ακόμα μια φορά στο Υπουργείο ότι πρέπει να πιστοποιούνται όλοι οι γιατροί που έρχονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από άλλες περιοχές στον Ιατρικό Σύλλογο, για λόγους έλεγχου, διαφάνειας και ασφάλειας των προσφύγων – μεταναστών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί ότι η κυβέρνηση αντί να αντιμετωπίζει αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους με βία και καχυποψία, καλό θα ήταν να πάρει άμεσα μέτρα όπως:

  1. Τον συνεχή απεγκλωβισμό τους από το νησί με μετακίνηση πρώτα στην Ηπειρωτική Ελλάδα και κατόπιν στις χώρες που επιθυμούν. Ειδάλλως δεν μπορεί να προκύψει καμιά ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης παρά μόνο επιδείνωση. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι πρέπει να καταργηθούν και οι συνθήκες που συμβάλουν στον εγκλωβισμό των ανθρώπων στο νησί.  Να τους προμηθεύσει με τα κατάλληλα έγγραφα για να μετακινηθούν στις χώρες προορισμού τους.
  2. Η λύση του προβλήματος δεν μπορεί να είναι ούτε η δημιουργία νέων hot-spot, ανοιχτών η κλειστών, ούτε η συνέχιση λειτουργίας των υπαρχόντων τα οποία πρέπει να κλείσουν. Αντ’ αυτού, να λειτουργεί μια μικρή δομή η οποία αποκλειστικό ρόλο θα έχει την καταγραφή των νεοαφιχθέντων, την ιατρική τους εξέταση και την άμεση προώθηση τους σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου θα ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα η διαδικασία παροχής ασύλου.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου θεωρεί ότι η συνεχής κυβερνητική προσπάθεια για δημιουργία νέων κέντρων, η χρήση αστυνομικής βίας έναντι μεταναστών και προσφύγων, οι επικίνδυνες αναφορές περί αποτροπής εισόδου τους στη θάλασσα, μόνο «λάδι στην φωτιά ρίχνουν» ενισχύοντας ακραίες φασιστικές φωνές και είναι φυσικά ατελέσφορες.

Κανένα νόημα δεν έχει η αναζήτηση υποκινητών, όσο και αν είναι ύποπτος ο ρόλος αρκετών ΜΚΟ, που είμαστε σύμφωνοι για την ταυτοποίηση τους, τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότερες ενισχύονται ποικιλοτρόπως από διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση) και κράτη. Υποκινητής είναι ο πόλεμος, η φτώχεια, η εξαθλίωση, οι απαράδεκτες συνθήκες ζωής.

Μέχρις ότου όμως λυθούν αυτά, καλύτερα θα ήταν το κράτος να υλοποιήσει όλες τις παραπάνω προτάσεις μας.

Θα είναι το καλύτερο για όλους – ντόπιους και πρόσφυγες!»

Το ψήφισμα του Συλλόγου Σκαμνιωτών Λέσβου:

«Ο Σύλλογος Σκαμνιωτών Λέσβου «Παναγιά η Γοργόνα» εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την άσχημη τροπή που παίρνει το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα στο νησί μας. Η υπερσυσσώρευση και εγκλωβισμός πληθυσμού άνω των 20.000 στο νησί έχει ανατρέψει πλήρως τα δεδομένα, δημιουργώντας αφόρητες συνθήκες τόσο για τους ντόπιους κατοίκους, όσο και για τους πρόσφυγες-μετανάστες.

Εκφράζουμε την κάθετη αντίθεση μας στην επιχειρούμενη μετατροπή του ακριτικού νησιού μας σε φυλακή και αποθήκη χιλιάδων απελπισμένων ανθρώπων, με διαδικασίες που θυμίζουν εμπνεύσεις άλλων εποχών, όπως είναι το μέτρο επίταξης δημόσιων και ιδιωτικών εκτάσεων. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι ακολουθείται μεθοδευμένα και συνειδητά η πολιτική εγκλωβισμού στο νησί μας για να μην δυσαρεστηθούν παράγοντες και κάτοικοι άλλων περιοχών. Μας βρίσκουν αντίθετους ακραίες φωνές που δαιμονοποιούν τους πρόσφυγες- μετανάστες, επιδιώκοντας να στρέψουν εναντίον τους την αντίδραση των κατοίκων.

Το μικρό μας χωριό σήκωσε για πολλά χρόνια μεγάλο και δυσανάλογο βάρος της προσφυγικής κρίσης και αναδείχθηκε φάρος ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, συγκεντρώνοντας βλέμματα θαυμασμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σ’ αυτή τη στάση ανθρωπιάς μένουμε σταθερά προσηλωμένοι. Καλούμε την κυβέρνηση να ακούσει την κραυγή αγωνίας και αγανάκτησης
σύσσωμου του Λεσβιακού λαού και των αιρετών εκπροσώπων του.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ άμεση και μαζική αποσυμφόρηση. Καμιά νέα δομή στο νησί.
Ισοκατανομή προσφύγων-μεταναστών σ’ όλη τη χώρα. Ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας. Επιτάχυνση διαδικασιών παροχής ασύλου. Πίεση στην ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της. Αναθεώρηση συνθήκης Δουβλίνου και συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Καταγραφή και έλεγχος ΜΚΟ και όχι δαιμονοποίηση.»

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ