Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Έντεκα αντικαπιταλιστικά αποφθέγματα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Η επέτειος της γέννησης του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στις 15 Ιανουαρίου 1929, γιορτάζεται ως ομοσπονδιακή αργία τις Ηνωμένες Πολιτείες την τρίτη Δευτέρα κάθε Γενάρη. Είθισται εκπρόσωποι των δύο κομμάτων εξουσίας στις ΗΠΑ να διεκδικούν για τη δική τους πολιτική πλατφόρμα τη μνήμη του δρ. Κινγκ, με ειδικά τους Ρεπουμπλικάνους να χρειάζεται να διαστρεβλώσουν την ιστορία και την αλήθεια για να το κάνουν.

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι πολιτικοί θα κρατούσαν αποστάσεις από την κριτική του καπιταλισμού που έκανε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ας δούμε 11 παραδείγματα, που συχνά μένουν εκτός των περισσότερων βιβλίων ιστορίας.

    1. «Φαντάζομαι ήδη ξέρεις ότι είμαι πολύ περισσότερο σοσιαλιστικός στην οικονομική μου θεωρία παρά καπιταλιστικός (…) [Ο καπιταλισμός] ξεκίνησε με ηθικό και υψηλό κίνητρο (…) αλλά όπως τα περισσότερα ανθρώπινα συστήματα έπεσε θύμα του ίδιου πράγματος ενάντια στο οποίο εξεγέρθηκε. Οπότε σήμερα ο καπιταλισμός έχει ξεπεράσει τη χρησιμότητά του.»
      — Γράμμα στην Coretta Scott, 18 Ιουλίου 1952
    2. «Με μία έννοια, μπορείς να πεις ότι ασχολούμαστε με την ταξική πάλη.»
      — Στον δημοσιογράφο των New York Times, José Igelsias, 1968
    3. «Και μια μέρα πρέπει να ρωτήσουμε, “Γιατί υπάρχουν σαράντα εκατομμύρια φτωχοί στην Αμερική;” Και όταν ξεκινάς να κάνεις αυτήν την ερώτηση, ξεκινούν ερωτήσεις για το οικονομικό σύστημα, για την ευρύτερη κατανομή του πλούτου. Όταν κάνεις αυτήν την ερώτηση ξεκινάς να αμφισβητείς την καπιταλιστική οικονομία. Και λέω απλά πως ολοένα και περισσότερο, πρέπει να ξεκινήσουμε να κάνουμε ερωτήσεις για το σύνολο της κοινωνίας(…)»
      Ομιλία στο Southern Christian Leadership Conference στην Atlanta της πολιτείας Georgia, 16 Αυγούστου 1967
    4. «Ο καπιταλισμός ξεχνά πως η ζωή είναι κοινωνική. Και το βασίλειο της συντροφικότητας δε βρίσκεται ούτε στη θέση του κομμουνισμού ούτε στην αντίθεση του καπιταλισμού, αλλά σε μία υψηλότερη σύνθεση.»
      Ομιλία στο Southern Christian Leadership Conference στην Atlanta της πολιτείας Georgia, 16 Αυγούστου 1967
    5. «Πείτε το δημοκρατία, ή πειτε το δημοκρατικό σοσιαλισμό, αλλά πρέπει να υπάρξει μια καλύτερη κατανομή πλούτου σε αυτή τη χώρα για όλα τα παιδιά του Θεού.»
      Ομιλία στο Negro American Labor Council, 1961
    6. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημά μας τώρα μέχρι να υπάρξει μια ριζική αναδιανομή της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας (…) αυτό σημαίνει μια επανάσταση αξιών και άλλων πραγμάτων. Πρέπει να δούμε τώρα πως τα δεινά του ρατσισμού, της οικονομικής εκμετάλλευσης και του μιλιταρισμού είναι όλα συνδεδεμένα (…) δεν μπορείς πραγματικά να ξεφορτωθείς το ένα χωρίς να ξεφορτωθείς και τα υπόλοιπα (…) ολόκληρη η δομή της Αμερικανικής ζωής πρέπει να αλλάξει. Η Αμερική είναι ένα υποκριτικό έθνος και πρέπει να βάλουμε πρώτα σε τάξη το δικό μας σπίτι.»
      Ομιλία στα στελέχη του Southern Christian Leadership Conference, Μάιος 1967
    7. «Τα δεινά του καπιταλισμού είναι αληθινά όπως τα δεινά του μιλιταρισμού και τα δεινά του ρατσισμού.»
      Ομιλία στο ΔΣ του Southern Christian Leadership Conference, 30 Μαρτίου 1967
    8. «Είμαι πεπεισμένος τώρα πως η απλούστερη προσέγγιση θα αποδειχτεί η πιο αποτελεσματική — η λύση για τη φτώχεια είναι να την εξαλείψουμε άμεσα μέσω ενός ευρέως συζητούμενου ζητήματος: του εγγυημένου εισοδήματος (…) Η κατάρα της φτώχειας δεν έχει δικαιολόγηση στην εποχή μας. Είναι κοινωνικά εξίσου βάρβαρο και τυφλό όσο η πρακτική του κανιβαλισμού στην αυγή του πολιτισμού, όταν οι άνθρωποι έτρωγαν ο ένας τον άλλο επειδή δεν είχαν μάθει ακόμα να παίρνουν τροφή από τη γη ή να καταναλώνουν την άφθονη ζωή γύρω τους. Έχει έρθει η ώρα να εκπολιτίσουμε τους εαυτούς μας με την ολοκληρωτική, ευθεία και άμεση εξάλειψη της φτώχειας.»
      “Πού πάμε έπειτα από εδώ;”, 1967
    9. «Δεν μπορείς να μιλήσεις για την επίλυση του οικονομικού προβλήματος του Νέγρου αν δε μιλήσεις για δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν μπορείς να μιλήσεις για το τέλος των παραγκουπόλεων προτού πεις ότι το κέρδος πρέπει να αφαιρεθεί από τις παραγκουπόλεις. Στ’αλήθεια παρεμβαίνεις και πατάς σε επικίνδυνο έδαφος διότι ανακατεύεσαι με διάφορους. Ανακατεύεσαι με ηγέτες της βιομηχανίας. Κι αυτό σημαίνει πως τσαλαβουτάμε σε δύσκολα νερά, διότι στην πραγματικότητα σημαίνει πως λέμε ότι κάτι είναι λάθος με τον καπιταλισμό.»
      Ομιλία στο προσωπικό του, 1966
    10. «Λέμε πως κάτι πάει λάθος (…) με τον καπιταλισμό (…) Πρέπει να υπάρξει μια καλύτερη κατανομή πλούτου και μπορεί η Αμερική να πρέπει να κινηθεί προς τον δημοκρατικό σοσιαλισμό.»
      Ομιλία στο προσωπικό του, 1966
    11. «Αν η Αμερική δεν χρησιμοποιήσει τα βαθιά της αποθέματα πλούτου για να τελειώσει τη φτώχεια και να κάνει δυνατό να έχουν όλα τα παιδιά του Θεού τις βασικές ανάγκες της ζωής, κι αυτή θα πάει στην κόλαση.»
      Ομιλία στον ναό Bishop Charles Mason Temple of the Church of God in Christ, σε υποστήριξη της απεργίας των εργαζομένων στην αποχέτευση στις 18 Μαρτίου 1968, δύο εβδομάδες πριν τη δολοφονία του

I had a dream from Moviementa Productions on Vimeo.

Πηγή: commondreams.org

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ