απαλλαγή θρησκευτικά

Ένωση Αθέων: Οδηγίες για απαλλαγή από το «μάθημα» Θρησκευτικών

Με δελτίο τύπου της η Ένωση Αθέων ενημερώνει και προσφέρει οδηγίες προς τους γονείς που επιθυμούν την απαλλαγή των παιδιών τους από το μάθημα των Θρησκευτικών, την απαγγελία προσευχής και τη συμμετοχή σε εκκλησιασμούς.

Να σημειωθεί ότι οι οδηγίες αυτές έχουν δημοσιευτεί πριν από τη χθεσινή (7 Σεπτεμβρίου) απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σύμφωνα με την οποία η δήλωση των γονέων για την απαλλαγή από το μάθημα θρησκευτικών πρέπει να γίνεται με απλή επίκληση λόγων συνείδησης (κι όχι «θρησκευτικής» συνείδησης, όπως αναγράφει η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας).

Διαβάστε παρακάτω το πλήρες κείμενο των οδηγιών της Ένωσης Αθέων προς τους γονείς των μαθητών:

Προς όλους τους γονείς που ενδιαφέρονται να απαλλάξουν τα παιδιά τους από
– το «μάθημα» θρησκευτικών,
– την απαγγελία προσευχής,
– τη συμμετοχή σε εκκλησιασμούς
και εν γένει τη συμμετοχή σε πάσης φύσεως θρησκευτικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ήδη τρέχει και λήγει στις 14 Σεπτεμβρίου!

Ενημερώσαμε την σχετική ιστοσελίδα μας με οδηγίες και υπόδειγμα αίτησης απαλλαγής.


Γιατί;

 • Επειδή το «μάθημα» των θρησκευτικών δεν θα μπορούσε έτσι κι αλλιώς να γίνει ελκυστικό, πόσο μάλλον μετά τις συντηρητικές αποφάσεις 1749-50/2019 του ΣτΕ που το καθιστούν απόλυτα κατηχητικό του ορθόδοξου δόγματος.
  Αναμένεται άλλωστε ακόμη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το αν πρόκειται για μάθημα που είναι κριτικό, αντικειμενικό και πλουραλιστικό, σύμφωνο δηλαδή με την πάγια ορολογία της σχετικής νομολογίας του ΕΔΔΑ.
 • Επειδή είναι φανερό ότι το μάθημα αυτό, για δέκα ολόκληρα χρόνια επί δύο ώρες την εβδομάδα, δεν υπάρχει για να εξυπηρετεί την παιδεία αλλά διαφορετικές σκοπιμότητες. Σκοπιμότητες που υπαγορεύονται από τις “κόκκινες γραμμές” της ιεραρχίας και από συντεχνιακά συμφέροντα όπως εξηγούσαμε στο σχετικό δελτίο τύπου μας του 2016.
 • Επειδή είναι ολοφάνερη η προσπάθεια επιβολής της παρακολούθησης αυτού του μαθήματος με διάφορους τρόπους:
  – με την καταγραφή (στα απολυτήρια, στο mySchool, κλπ.) και αξιοποίηση του θρησκεύματος των μαθητών μέχρι πρόσφατα οπότε και η Ένωση Αθέων κέρδισε δικαστικά την κατάργηση αυτής της πρακτικής,
  – με γραφειοκρατικά προσκόμματα όπως την υποχρέωση να υπογράψουν και οι δύο γονείς την αίτηση,
  – με αδικαιολόγητη μείωση από φέτος της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, ενώ επικρατεί αναστάτωση λόγω της πανδημίας και υπήρχε σύγχυση για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία!
 • Επειδή, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ένωσης Αθέων για την εκκοσμίκευση της Παιδείας, η αποστολή του σύγχρονου σχολείου θα πρέπει να είναι η μετάδοση της πραγματικής γνώσης και η ανάπτυξη κριτικής σκέψης καθώς και ικανοτήτων χρήσιμων στην πραγματική ζωή.

Τι ισχύει αυτή τη στιγμή

 • Η απαλλαγή είναι πιο εύκολη παρά το ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα.
  «Η απαλλαγή … χορηγείται ύστερα από Υπεύθυνη Δήλωση των δύο γονέων του/της μαθητή/ μαθήτριας, στην οποία θα αναφέρεται το εξής : «Λόγοι θρησκευτικής συνείδησης δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή (μου ή του παιδιού μου) στο μάθημα των Θρησκευτικών». Μόνον στην περίπτωση που η γονική μέριμνα ασκείται από τον ένα γονέα, αρκεί η υπογραφή του/της ασκούντος/ούσης τη γονική μέριμνα. …»
 • Η υπεύθυνη δήλωση πρέπει να υποβληθεί από 1 έως 14 Σεπτεμβρίου. Οι γονείς που θέλουν να απαλλάξουν τα παιδιά τους πρέπει να κινητοποιηθούν αυτή την εβδομάδα!
  «…Η παραπάνω Υπεύθυνη Δήλωση του ν.1599/1986, με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής του/της ίδιου/ας μαθητή/τριας (αν είναι ενήλικος/η) ή και των δύο γονέων του/της (αν είναι ανήλικος/η), παραλαμβάνεται από τον/τη Διευθυντή/ντρια του σχολείου εντός αποκλειστικής χρονικής προθεσμίας που διαρκεί από την 1η Σεπτεμβρίου έως και τη 14η Σεπτεμβρίου κάθε σχολικού έτους. …»
 • Τα παιδιά που παίρνουν απαλλαγή δεν περιφέρονται στο προαύλιο αλλά απασχολούνται σε χρησιμότερα μαθήματα ή/και δραστηριότητες.
  « …Οι μαθητές/τριες που απαλλάσσονται από το μάθημα των θρησκευτικών δεν πρέπει να περιφέρονται εντός ή εκτός σχολείου ή να απουσιάζουν (αδικαιολόγητα), αλλά θα πρέπει να απασχολούνται με απόφαση διευθυντή και συλλόγου διδασκόντων. …»

Προτεινόμενο κείμενο υπεύθυνης δήλωσης

Προκειμένου να καλυφθεί ταυτόχρονα και η προσευχή και οι εκκλησιασμοί και να χορηγηθεί απρόσκοπτα η απαλλαγή, προτείνουμε το ακόλουθο κείμενο για την υπεύθυνη δήλωση, που θα πρέπει να υπογράψει κάθε γονέας χωριστά:

«Λόγοι θρησκευτικής συνείδησης δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή του παιδιού μου στο μάθημα των θρησκευτικών. Ως εκ τούτου, επιθυμώ να απαλλαγεί το παιδί μου ………………………………………………………………………………, μαθητής/μαθήτρια της …… τάξης, από το μάθημα των θρησκευτικών, την απαγγελία προσευχής, τη συμμετοχή σε εκκλησιασμούς και εν γένει τη συμμετοχή σε πάσης φύσεως θρησκευτικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις.

Παρακαλώ επίσης να ενημερώνομαι εγκαίρως για αντίστοιχες προγραμματισμένες δραστηριότητες ώστε να μεριμνώ για την απουσία του από αυτές.

Κάνω την παρούσα δήλωση με την επιφύλαξη του δικαιώματός μου για προσφυγή ενώπιον των αρμόδιων διοικητικών και δικαστικών αρχών.»


Στο σύνδεσμο αυτό θα βρείτε έτοιμο, συμπληρωμένο υπόδειγμα αίτησης για απαλλαγή.

Εάν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα με τη χορήγηση της απαλλαγής όπως άρνηση, καθυστέρηση κ.λπ. ή εάν χρειάζεστε βοήθεια για την αίτησή σας και για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο:
apallagi [at] atheia [τελεία] gr

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ