μάρξ ένγκελς

Ένγκελς: Ο εργοστασιάρχης των εργατών (vid)

Επιμέλεια: Χρήστος Αβραμίδης και Θοδωρής Πελεκανίδης

O Φρειδερίκος Ένγκελς ίσως μένει στην ιστορία, στην σκια του αδελφικού του φίλου Καρόλου Μαρξ, κάτι που αδικεί κάποιον με το έργο που άφησε. Πάσχισε σε ολόκληρη την ζωή του για την επανάσταση των καταπιεσμένων.

Μια επανάσταση που προετοίμαζε στις βιβλιοθήκες, στις αίθουσες συνεδρίων και στα…οδοφράγματα.

Η Ελεύθερη ΕΡΤ, έκανε ένα αφιέρωμα στον μεγάλο στοχαστή του οποίου το έργο ίσως, αντικατοπτρίζεται στο παρακάτω απόσπασμα από το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, που συνέγραψε μαζί με τον Μαρξ: “Με μια λέξη, οι κομμουνιστές υποστηρίζουν παντού κάθε επαναστατικό κίνημα ενάντια στην υπάρχουσα κοινωνική και πολιτική κατάσταση.

Σε όλα αυτά τα κινήματα προβάλλουν το ζήτημα της ιδιοκτησίας, οποιαδήποτε μορφή, περισσότερο ή λιγότερο εξελιγμένη, κι αν έχει πάρει, σαν το βασικό ζήτημα του κινήματος. Τέλος, οι κομμουνιστές εργάζονται παντού για τη σύνδεση και τη συνεννόηση των δημοκρατικών κομμάτων όλων των χωρών.

Οι κομμουνιστές θεωρούν ανάξιο τους να κρύβουν τις απόψεις και τις προθέσεις τους. Δηλώνουν ανοιχτά ότι οι σκοποί τους μπορούν να πραγματοποιηθούν μονάχα με τη βίαιη ανατροπή όλου του σημερινού κοινωνικού καθεστώτος.

Ας τρέμουν οι κυρίαρχες τάξεις μπροστά σε μια κομμουνιστική επανάσταση. Οι προλετάριοι δεν έχουν να χάσουν σ’ αυτήν τίποτε άλλο, εκτός από τις αλυσίδες τους. Έχουν να κερδίσουν έναν κόσμο ολόκληρο.

ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΕΝΩΘΕΙΤΕ!”

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ