Από τον λογαριασμό στο Facebook του καθηγητή αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή της Σορβόννης Γρηγόρη Γεροτζιάφα
«Όταν το δάχτυλο έδειχνε το φεγγάρι, ο ηλίθιος κοίταζε το δάχτυλο». Κάπως έτσι εξελίσσεται η συζήτηση σχετικά με το εμβόλιο. Το πρόβλημα είναι ότι συνήθως ο ηλίθιος, σε συνθήκες κρίσης, ρέπει προς τον φασισμό.
Ενώ λοιπόν ο ηλίθιος κοιτά το δάχτυλο και μαίνεται – σε Γαλλία και Ελλάδα – μαζί με τον ακροδεξιό συρφετό κατά του εμβολιαστικού προγράμματος, ας δούμε πού δείχνει το δάχτυλο και πού είναι το επίκεντρο μιας μαρξιστικής και ταξικής ανάλυσης της πανδημίας (ως φαινόμενο δημόσιας υγείας και όχι ως προς τις κοινωνικές, υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις που είναι άλλο σοβαρό κεφάλαιο).
Συνοπτικά με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουμε σήμερα:
1. Η εργατική τάξη των βιομηχανικών χωρών έχει τα περισσότερα θύματα από την COVID-19 σε σχέση με τις άλλες τάξεις
2. Οι άνεργοι, οι μετανάστες, οι άνθρωποι που ζουν σε εργασιακό ή ρατσιστικό stress είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στη λοίμωξη και σε κίνδυνο να πάθουν βαρύ COVID-19
3. Η μόλυνση του περιβάλλοντος και η βιομηχανική ρύπανση είναι συνθήκες που ευνοούν τη μετάδοση του SARS-CoC-2 και είναι ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου επιδείνωσης της νόσου και θανάτου
4. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα ξεδιπλώνεται κατά προτεραιότητα στις εύπορες τάξεις.
5. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι προνόμιο των εύπορων. Τα φτωχά λαϊκά στρώματα και οι μετανάστες είναι συνήθως αποκλεισμένοι από αυτή (στην Ελλάδα 10 φορές περισσότερο από την Γαλλία)
Ποιοι έχουν βγάλει από το πρώτο δίμηνο της πανδημίας αυτά τα δεδομένα; Επιστήμονες από την Αμερική, την Ευρώπη, την Κίνα το Ιράν. Ποιοι έχουν διαδώσει αυτά τα δεδομένα; Επιστήμονες και γιατροί που έχουν σχέση με τις λαϊκές τάξεις και που δεν διαστάζουν να συγκρουστούν και να μην δεχθούν τις ομογενοποιήσεις και τους μέσους όρους.
Τι μας λένε σήμερα οι Αμερικάνοι επιστήμονες με δεδομένα; Επιβεβαιώνουν αυτό που λέμε με σθένος εδώ και 6 μήνες: να γίνει ο μαζικός εμβολιασμός με κριτήρια κοινωνικά και οικονομικά (σημείωση η περιβόητη θεωρία των «ευπαθών ομάδων» είναι κοινωνικός δαρβινισμός που βολεύει τους φασίστες).
Για όσους έχουν ελάχιστη σχέση με τη μαρξιστική παιδεία, αυτά είναι μέρος του μαρξιστικού αλφαβηταρίου αρκεί να μην «χάσεις τα ταξικά γυαλιά σου». Για την ακρίβεια τα περιέγραψε ο Virchow από το 1870 και τα εκάναν πράξη οι σοβιετικοί από το 1918.
Όπως είναι γνωστό, αν χάσεις τα ταξικά γυαλιά σου θα βρεθείς:
1. Να διαδηλώνεις μαζί με τους φασίστες κατά των εμβολίων,
2. Να προμοτάρεις μεθοδολογιστές Αμερικάνους επιδημιολόγους που στην αρχή της πανδημίας λάνσαραν τη θεωρία του ισοδύναμου της γρίπης (για να μην αλλάξουν τα ασφαλιστικά συμβόλαια στις ΗΠΑ που προέβλεπαν συγκεκριμένες αποζημιώσεις για υγειονομική κρίση οφειλόμενη στην γρίπη),
3. Να προμοτάρεις στην αριστερά neocons, data manipulators, σκοταδιστές επιστήμονες.
Ποια είναι τα άμεσα και επείγοντα καθήκοντά μας σήμερα:
1. Μαζικός εμβολιασμός κατά προτεραιότητα των λαϊκών τάξεων των βιομηχανικών περιοχών των πόλεων και κατοίκων των απομακρυσμένων αγροτικών και νησιώτικων περιοχών, των μεταναστών και των προσφύγων. Γιατί? Γιατί αν νοσήσουν θα νοσήσουν βαριά
2. Οργάνωση γρήγορα δικτύου παροχής περίθαλψης στους ασθενείς με COVID-19 στην κοινότητα. Με εύκολες, απλές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις χρηματοδοτούμενες από το κράτος και χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της τηλεϊατρικής και της artificial intelligence. Γιατί γρήγορα? Γιατί το φθινόπωρο και ο χειμώνας θα είναι σκληροί και οι άνθρωποι θα αρρωσταίνουν, ενώ οι ιδιώτες γιατροί δεν θα θέλουν να τους δουν (όπως έγινε και στα προηγούμενα κύματα) γιατί θα φοβούνται μην αρρωστήσουν.
3. Στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση εκεί που ζει και εργάζεται η εργατική τάξη, εκεί που το περιβάλλον είναι μολυσμένο, εκεί που ο περιβαλλοντικός ιστός είναι κατακερματισμένος και η πυκνότητα κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο ή ο αριθμός ατόμων ανά κατοικία είναι μεγάλος, εκεί όπου ζουν μετανάστες και πρόσφυγες.
4. Στοχευμένη προπαγάνδα στους ανθρώπους που έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά για να ενημερωθούν για τη νόσο και τη μετάδοσή της, να εφαρμόζουν τα μέτρα ατομικής προστασίας, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους για περίθαλψη και υγεία
5. Διεκδίκηση της βελτίωσης των όρων εργασίας, ζωής και αμοιβής των εργαζομένων, γιατί η πανδημία είναι εδώ και θα συνεχίσει να είναι εδώ για πολύ καιρό ακόμη.
Αυτά είναι τα καθήκοντα των ταξικών δυνάμεων για την υπεράσπιση της υγείας του λαού, όπως προκύπτουν από τα επιστημονικά δεδομένα. Δεν έχουμε χρόνο για συζητήσεις, αντιπαραθέσεις και «διαμόρφωση θέσεων για μια άλλη…».
Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.