Ελληνικός Τύπος: Πώς να γλείφεις εκεί που έφτυνες. Και το αντίστροφο

Στις 2 Απριλίου του 2014 και στις 16 Ιουνίου του 2017 ορισμένες από τις μεγαλύτερες ελληνικές εφημερίδες κλήθηκαν να καλύψουν δυο σχεδόν πανομοιότυπα γεγονότα: Δυο καταστροφικές για τη χώρα συνεδριάσεις του Eurogroup, όπου αποφασίστηκαν απάνθρωπα μέτρα λιτότητας, χωρίς προοπτική διαγραφής του παράνομου και απεχθούς χρέους, με μοναδικό “όφελος” την παροχή μιας δόσης περίπου 8 δις ευρώ, περίπου το 90% της οποίας επιστρέφει σε ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στο πως είδαν τρεις εφημερίδες το αποτέλεσμα του κάθε eurogroup

τα νεα
Για Τα Νεα, το πρώτο eurogroup ήταν “πανηγυρικό” και σηματοδοτούσε επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και “επάνοδο στις αγορές” με τις ευλογίες των εταίρων και τη στήριξη των διεθνών επενδυτών. Το editorial είχε τίτλο “Η έξοδος από τα μνημόνια”.
Στο δεύτερο eurogroup είχαμε “πολλά ψέμματα για μια δόση”, αφού δεν έφερε ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ και συνοδεύεται από “ευχολόγια” για ρύθμιση του χρέους. Η εφημερίδα σημειώνει με λεπτομέρειες που θα κατευθυνθούν τα χρήματα… όχι δηλαδή στην ελληνική οικονομία.

αυγή
Για την Αυγή το πρώτο eurogroup έφερνε “νέα μέτρα για την ίδια δόση” και έβαζε πάγο στην κυβέρνηση σπάζοντας στα τρία τη δόση και θέτοντας νέα προαπαιτούμενα. Ο Τσίπρας έθετε στην πρώτη σελίδα το ερώτημα “Υποταγή ή αντίσταση;”
Το δεύτερο eurogroup βέβαια αποτελεί την “αρχή του τέλους για το ελληνικό δράμα καθώς Ευρωπαίοι και ΔΝΤ δεσμεύτηκαν (;) για στήριξη της Ελλάδας ενώ η προσπάθεια του Σόιμπλε για προβοκάτσια έπεσε στο κενό.

καθημερινή
Για την Καθημερινή το πρώτο eurogroup αποτελούσε αλλαγή σελίδας καθώς έδινε εύσημα στην Αθήνα με έγκριση της δόσης και έξοδο στις αγορές.Ο Αντώνης Σαμαράς προφήτευε τις τωρινές δηλώσεις του Τσίπρα και του Παπά ότι διαψεύστηκαν όσοι ανέμεναν κατάρρευση.
Στο δεύτερο eurogroup η Ελλάδα πήρε πολλές υποσχέσεις που παραπέμπουν το χρέος στο 2018 και δεν οδηγούν σε ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ. Οι ήττες έξω, διαβάζουμε στο editorial παρουσιάζονται ως (sic) νίκες μέσα.

Και ένα γενικότερο σχόλιο για το σύνολο (σχεδόν) του Ελληνικού Τύπου:
Παρακολουθώντας τη συνεχή πτώση κυκλοφορίας των εφημερίδων οι συντάκτες, οι αρχισυντάκτες και οι διευθυντές κατηγορούν το αναγνωστικό κοινό ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον για την πραγματικότητα και δεν διαβάζει εφημερίδες όπως παλιά.

Όχι συνάδελφοι. Το αναγνωστικό κοινό δεν ενδιαφέρεται για τη δική σας εικονική πραγματικότητα. Για αυτό την επόμενη φορά που θα οδηγηθείτε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, σας παρακαλούμε, μην τσιρίζετε και μην ξεκατινιάζεστε για την χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας και το σύμπαν που συνωμοτεί εναντίον σας. Απλώς κάποιες στιγμές ακόμη και οι τράπεζες που σας πληρώνουν να γράφετε τη γνώμη τους κουράζονται από την ανικανότητά σας.
Άρης Χατζηστεφάνου

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ