χρηματιστήριο Ελλάδα μετοχές αύξηση

Ελληνικό χρηματιστήριο: Η αγορά της ταπεινοφροσύνης και της ενσυναίσθησης!

του Λεωνίδα Βατικιώτη
Πηγή: ΚΟΜΜΟΝ

Οφείλουμε μια βαθιά… υπόκλιση στο ελληνικό χρηματιστήριο! Για να γίνει κατανοητός ο λόγος του… σεβασμού που όλοι μας ανεξαιρέτως πρέπει να θρέφουμε στο χρηματιστήριο ας ρίξουμε μια ματιά στο κλείσιμο των διεθνών αγορών την τελευταία ημέρα του χρόνου που έφυγε. Το 2021 έκλεισε ξανά με κέρδη, για τρίτη μάλιστα συνεχόμενη χρονιά! Ο παγκόσμιος δείκτης FTSE συγκεκριμένα κατέγραψε κέρδη ύψους 16,7%, όταν το 2020 είχε σημειώσει αποδόσεις ύψους 14,1% και το 2019 πολύ υψηλότερα κέρδη, της τάξης του 24%!

Στις ΗΠΑ μάλιστα καταγράφηκαν κέρδη-ρεκόρ της τάξης του 45% που δεν είχαν παρατηρηθεί ποτέ ξανά από το 2008. Το άρμα της υψηλής κερδοφορίας στα αμερικανικά χρηματιστήρια το έσυραν αυτή τη φορά οι μετοχές της «παλιάς» οικονομίας, με τον δείκτη των ενεργειακών εταιρειών, όπου πρωτοστατούν οι πετρελαϊκές, να αυξάνεται κατά 50% και να λύνεται έτσι το… ερώτημα που απασχολούσε όλον τον πλανήτη, ποιος κερδίζει από την αύξηση των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα. Και οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας βέβαια δεν τα πήγαν κι άσχημα, με τη Microsoft για παράδειγμα, που η χρηματιστηριακή της αξίας φτάνει το εκπληκτικό ποσό των 2,5 τρισ. δολ. (ή 13 φορές το ελληνικό ΑΕΠ), να βλέπει την τιμή της μετοχής της το 2021 να αυξάνεται κατά 51%. Βέβαια, η εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς δεν είναι αντιπροσωπευτική περίπτωση επειδή η… ανακοίνωσή της πως θα επενδύσει στην Ελλάδα απογείωσε την μετοχή της, όπως όλοι οι επενδυτές στις ανεπτυγμένες αγορές και οι αναγνώστες των οικονομικών ειδήσεων γνωρίζουν καλά. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι η μετοχή της Apple, που ουδέποτε ανακοίνωσε επενδύσεις στην Ελλάδα χάνοντας έτσι για το 2021 την ευκαιρία μιας… θεαματικής αύξησης της τιμής της μετοχής της, κέρδισε μόνο 31%. Οι λάθος αποφάσεις πληρώνονται…

Τα ανοδικά σερί των διεθνών χρηματιστηρίων δεν θα ήταν άξια σχολιασμού αν δεν είχαν συμβεί σε μια συγκυρία πρωτοφανή, τόσο ιστορικά όσο και οικονομικά, που η μια κακή είδηση διαδεχόταν την άλλη. Ας ξεχωρίσουμε τον θάνατο μέχρι σήμερα 5,5 εκ. ανθρώπων από τον κορονοϊό (που ισοδυναμεί με την εξαφάνιση μιας χώρας όπως η Νορβηγία ή το Κονγκό που η κάθε μια τους έχει ισάριθμο πληθυσμό), την πρωτοφανή παγκόσμια ύφεση του 2020, την εκτόξευση της ανεργίας και του πληθωρισμού για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες, τη διάρρηξη των αλυσίδων εφοδιασμού και αξίας, τον τετραπλασιασμό των τιμών του φυσικού αερίου στην ολλανδική αγορά, τα σύννεφα πολέμου στα σύνορα της πάντα… φιλήσυχης και ειρηνικής Ουκρανίας με τη Ρωσία, την εκτόξευση των τιμών των βασικών προϊόντων (καφές κατά 76%, ξυλεία κατά 59%, κοκ.) που προοιωνίζεται ευρύτερο κύμα ανατιμήσεων σε όλον τον κόσμο, κ.ο.κ.

Ενώ λοιπόν στον κόσμο της αδυσώπητης αναζήτησης της κερδοφορίας και του στυγνού ανταγωνισμού που κατισχύει κάθε ανθρώπινου πόνου και δυστυχίας οι τιμές των μετοχών καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, στην… πτωχή πλην όμως τίμια Ελλάς, το χρηματιστήριο ναι μεν κατέγραψε κέρδη το 2021, με την τιμή του γενικού δείκτη να αυξάνεται κατά 10,4% φτάνοντας στις 893 μονάδες την τελευταία εργάσιμη του έτους, υπολείπεται ωστόσο ακόμη και των προ διετίας επιπέδων. Του κλεισίματος συγκεκριμένα στις 31 Δεκεμβρίου του 2019, όταν ο γενικός δείκτης είχε κλείσει στις 917 μονάδες.

Δύο χρόνια έτσι το μόνο που έχει καταφέρει το ελληνικό χρηματιστήριο είναι να κλωθογυρνάει γύρω από τις 900 μονάδες. Και το χρηματιστήριο ως γνωστό είναι ο πιο ασφαλής κριτής της οικονομικής πολιτικής και ευαίσθητος σεισμογράφος της πραγματικής οικονομίας· μάλιστα της αφρόκρεμάς της, δηλαδή της ελίτ των ελληνικών επιχειρήσεων. Το αβίαστο συμπέρασμα είναι πως ακόμη και οι ολιγάρχες δεν έχουν ακόμη πειστεί για τις διαβεβαιώσεις τόσων και τόσων αξιωματούχων του οικονομικού επιτελείου που εξαγγέλλουν την… εκτόξευση της ελληνικής οικονομίας με επενδύσεις μεγάλης αξίας. Κι ας μη χάνουν ευκαιρία κορυφαίοι υπουργοί να το διαβεβαιώνουν…

Η αναδρομή στην προηγούμενη διετία δεν θα ήταν τόσο απαισιόδοξη αν οι προοπτικές για το 2022 δεν ήταν εξ ορισμού ζοφερές. Με άλλα λόγια αν δεν ήξεραν όλοι ότι τα καλύτερα είναι πίσω. Η άνοδος των επιτοκίων σε ΗΠΑ αρχικά και Ευρωζώνη στη συνέχεια, που αργά ή γρήγορα θα κλονίσει τα ελληνικά δημόσια οικονομικά, η συνέχιση των πληθωριστικών πιέσεων και η αύξηση του κόστους της ενέργειας, θα διαμορφώσουν ένα αρνητικό οικονομικό περιβάλλον, πολύ ισχυρότερο των προσδοκιών για αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5% και την εισροή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι γνωστό άλλωστε πως τα κονδύλιά του έχουν ήδη μοιραστεί μεταξύ μονοψήφιου αριθμού ολιγαρχών. Ο λογαριασμός βέβαια θα γίνει σε 51 εβδομάδες.

Μέχρι τότε εμείς δεν έχουμε παρά να εκφράσουμε τον απέραντο… σεβασμό μας για το ελληνικό χρηματιστήριο που σε μια επίδειξη ευθύνης και ενσυναίσθησης επιλέγει να ταυτιστεί με τους κατατρεγμένους που είδαν μέσω πανδημίας τους μισθούς τους να μειώνονται. Κι ας πικραίνεται η κυβέρνηση που οφείλει να αποδεχθεί πως δεν ευημερούν ούτε καν οι αριθμοί!

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ