Δημητράς Παναγιώτης

Ελληνικά ΜΜΕ και κράτος εναντίον Π. Δημητρά: Το sequel της «Δίκης» του Κάφκα

Αλιεύσαμε και αναδημοσιεύουμε από το προφίλ του δικηγόρου Βασίλη Σωτηρόπουλου:

Το γεγονός ότι όλες οι ιστοσελίδες που απλά αναπαράγουν τα non paper του βαθέως κράτους είχαν την είδηση για το δήθεν «πόρισμα» που οδήγησε στη δέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού του Παναγιώτη Δημητρά, ενώ ο ΙΔΙΟΣ ο Δημητράς δεν γνώριζε απολύτως τίποτε, θα έπρεπε να τα λέει όλα.

Είμαστε δηλαδή στο πολίτευμα που τα ΜΜΕ «γνωρίζουν» και δημοσιεύουν ότι κάποιος κατηγορείται, γενικά και αόριστα, για κακούργημα, ΧΩΡΙΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ! Χωρίς δηλαδή να έχει προηγηθεί η απαγγελία κάποιας κατηγορίας στον ίδιο ή έστω η κοινοποίηση του εγγράφου με το οποίο δεσμεύεται ο τραπεζικός του λογαριασμός.

Μιλάμε για ένα sequel της «Δίκης» του Κάφκα, όπου ο Γιόζεφ Κ. δικαζόταν χωρίς να του λένε για ποια πράξη! Τώρα όχι απλά δεν το λένε στον Παναγιώτη Δ., αλλά το δίνουν στα ΜΜΕ να το δημοσιεύσουν.

Κάποιοι δημοσιογράφοι διαμαρτύρονται που ο Παναγιώτης Δημητράς αναφέρει στις αρχές τα δημοσιευμένα άρθρα τους ζητώντας να ελεγχθούν με κριτήριο τους ισχύοντες νόμους του κράτους. Πώς τυχαίνει τα μέσα ενημέρωσης που εργάζονται αυτοί οι δημοσιογράφοι να έχουν την πληροφορία για την ποινική έρευνα πριν τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, δηλαδή πριν τον Δημητρά; Αυτό προβληματίζει κάθε δημοκρατικό πολίτη.

Ο χειρότερος εγκληματίας να ήταν, έχει δικαίωμα να γνωρίζει πριν από κάθε άλλον εάν και γιατί διώκεται. Ο χειρότερος εγκληματίας να ήταν, έχει δικαίωμα τα ΜΜΕ να σέβονται το τεκμήριο της αθωότητας του. Όπως και τα προσωπικά του δεδομένα φυσικά.

Εδώ η υπόθεση έχει πολύ ζουμί για δημοσιογραφική έρευνα. Αλλά ποιος να την κάνει;;; Προφανώς δεν τους βγήκε το γελοίο σενάριο ότι δήθεν ο Δημητράς εισάγει παράνομα μετανάστες, αφού τα μόνα στοιχεία ήταν η διάδοση πληροφοριών για τα σημεία στα οποία οι πρόσφυγες μπορούν να κάνουν αίτηση ασύλου αλλά και η κοινοποίηση πληροφοριών στις Αρχές για τον εντοπισμό των προσφύγων. Η επιβολή περιοριστικών όρων στον Δημητρά έφερε διεθνή κατακραυγή της χώρας (ευρωπαϊκές και διεθνείς εκθέσεις αναφέρουν τη δίωξη Δήμητρα ως κλασική περίπτωση κράτους που παρενοχλεί υπερασπιστή ανθρώπινων δικαιωμάτων αβάσιμα), με αποτέλεσμα βέβαια οι αρχές να οργανώσουν τη σιωπηρή αποδρομή τους από τις γελοίες κατηγορίες.

Οπότε τώρα πάνε ψάχνοντας: ας δούμε τι έχει στην τράπεζα και ας αφήσουμε να διαρρεύσει στον τύπο ότι δήθεν υπάρχουν σημεία και τέρατα και κακουργήματα ότι διαθέτει τις χρηματοδοτήσεις σε σκοπούς άλλους και όχι για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εμείς που ξέρουμε τα οικονομικά του Δημητρά, απλά γελάμε. Ποιες χρηματοδοτήσεις παιδιά; Όσοι δικηγόροι έχουμε συνεργαστεί με το ΕΠΣΕ το κάνουμε πάντα αφιλοκερδώς στο πλαίσιο της παροχής νομικής βοήθειας της ΜΚΟ που επιτρέπει σύμφωνα με το νόμο να μην εκδίδεται ούτε γραμμάτιο. Γελάμε με το τι θα βρουν στον τραπεζικό λογαριασμό του Δημητρά που τον ψάχνουν μπας και προκύψει κάτι. Και γράφουν οι πρόθυμοι δημοσιογράφοι για σημεία και τέρατα, αναπαράγοντας την ωμή προπαγάνδα του βαθέως κράτους που καταδικάζεται ξανά και ξανά σε εθνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια κι επιτροπές χάρη στην άοκνη επιμονή του Δημητρά για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Να δούμε όταν αποδειχθεί κι αυτός ο θησαυρός άνθρακες, όπως η «σύσταση συμμορίας» για τους πρόσφυγες, αν θα έχει τσίπα κάποιος από τα ανεμιστηράκια και πρακτοράκια της συκοφαντίας να προβεί σε αποκατάσταση. Γιατί ξεχνάνε με ποιον και με ποιους έχουν να κάνουν.

Σημειώσεις

  1. Η έκθεση της διεθνούς οργάνωσης Δίκαιες Δίκες για τη δίωξη Δημητρά https://www.fairtrials.org/…/panayote-dimitras-fair…/
  2. Η έκθεση της ειδικής εισηγήτριας των Ηνωμενων Εθνών για την υπόθεση Δημητρά και η αλληλογραφία της με την κυβέρνηση https://srdefenders.org/greece-criminal-investigations…/
  3. Στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα καταγράφεται το θέμα της δίωξης Δημητρά ως περίπτωση παρενόχλησης υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων https://www.amnesty.org/…/europe…/greece/report-greece/
  4. Αναλυτική έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αναφορά στον Π. Δημητρά και την δίωξη του. https://rm.coe.int/report-on-the-round-table…/1680aaa813
  5. Η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού κατά των Βασανιστηρίων για την δίωξη Δημητρά από την Ελλάδα, η οποία αποκαλείται δικαστική παρενόχληση υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων https://www.omct.org/…/ongoing-judicial-harassment…

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ