Ισραηλινοί στρατιώτες μπροστά στα κεντρικά γραφεία της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στη Γάζα. Ο τοίχος φαίνεται να έχει υποστεί ζημιά από φωτιά.

Εκτός διεθνούς δικαίου το Ισραήλ απαγόρευσε την είσοδο του γ.γ του ΟΗΕ

Του Άρη Χατζηστεφάνου

Οριστικά εκτός κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου θέτει τον εαυτό του το Ισραήλ απαγορεύοντας την είσοδο στη χώρα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Ο χαρακτηρισμός του Αντόνιο Γκουτέρες σαν persona non grata από το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ αποτελεί το επιστέγασμα ενός χρόνου ανηλεών επιθέσεων που έχουν οδηγήσει στη δολοφονία τουλάχιστον 220 υπαλλήλων του ΟΗΕ.

Την περασμένη εβδομάδα ο ισραηλινός πρωθυπουργός στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, μέσα σε ένα παραλήρημα θρησκευτικού μίσους, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα Ηνωμένα Έθνη τα οποία χαρακτήρισε «βούρκο αντισημιτισμού».

Οι δολοφονίες εργαζομένων του ΟΗΕ ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως μετά την 7η Οκτωβρίου όταν ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η επίθεση της Χαμάς δεν έγινε εν κενώ. «Ο παλαιστινιακός λαός» ανέφερε τότε ο Γκουτέρες «έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής. Είδε τη γη του να καταβροχθίζεται σταθερά από εποικισμούς και να μαστίζεται από τη βία, την οικονομία του να καταπνίγεται, τους ανθρώπους του να εκτοπίζονται και τα σπίτια τους να κατεδαφίζονται. Οι ελπίδες του για μια πολιτική λύση έχουν εξανεμιστεί».

Την περίοδο που ακολούθησε, το Ισραήλ έστρεψε το σύνολο του επικοινωνιακού του μηχανισμού εναντίον του ΟΗΕ χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες οργανώσεις όπως το λόμπι του UN Watch με έδρα τη Γενεύη αλλά και ομάδες που δημιουργήθηκαν ad hoc για την περίσταση. Οι δυο βασικές επιδιώξεις του Τελ Αβίβ ήταν α) να συνδέσει τον οργανισμό αρωγής UNRWA με την Χαμάς, ώστε να διακοπεί η παροχή τροφίμων και να επιταχυνθεί ο λιμός στη Γάζα και β) να κατηγορήσει τον ΟΗΕ ότι αποκρύπτει τις (ψευδείς) κατηγορίες περί μαζικών βιασμών από τη Χαμάς.

Αρκετά από τα σχετικά επιχειρήματα, που διακινούνταν αρχικά μέσω non paper σε επιλεγμένους δημοσιογράφους, τα είδαμε τελικά να δημοσιεύονται αυτούσια και σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης 

O βασικός στόχος της επιτάχυνσης του λιμού επιτεύχθηκε καθώς τουλάχιστον 18 χώρες διέκοψαν αρχικά τη χρηματοδότησή τους προς την UNRWA ενώ οι συνεχιζόμενες δολοφονίες υπαλλήλων του ΟΗΕ δυσχεραίνουν τόσο την μεταφορά τροφίμων και φαρμάκων αλλά και την καταγραφή των εγκλημάτων στη Γάζα.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ