Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει την έκθεση Πέπη Σβορώνου – «Αναδρομική» από τις 15 Ιανουαρίου ως τις 23 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Εϋνάρδου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019 στις 8.00 μ.μ.

Η έκθεση είναι μια αναδρομή στο ζωγραφικό έργο της Πέπης Σβορώνου (1934-2011), με σκοπό να αναδειχθεί η ζωγράφος, η οποία συνήθως επισκιάζεται από τη σχεδιάστρια μόδας.

Η Πέπη Σβορώνου είναι γνωστή πρωτίστως για την ενασχόλησή της με τις εφαρμοσμένες τέχνες και ειδικά με τη δημιουργία ενδυμάτων (κατά βάση γυναικείων) ζωγραφισμένων στο χέρι. Ωστόσο, η Σβορώνου δεν σταμάτησε ποτέ να ζωγραφίζει πίνακες κατά τη διάρκεια αυτής της εικοσαετίας. Ξεκίνησε όμως να σκέφτεται αποκλειστικά ως ζωγράφος μετά το 1979. Η πρώτη της ατομική έκθεση έγινε μόλις το 1989.

Η έκθεση στο ΜΙΕΤ φιλοδοξεί να είναι η πρώτη έκθεση που επιδιώκει να αναδείξει αυτόνομα το σύνολο του έργου της Πέπης Σβορώνου:

Το μεγάλο βάρος θα πέσει αναμφίβολα στη ζωγραφική της δημιουργία. Θα εκτεθούν περίπου εκατό πίνακες: Οι παλαιότεροι χρονολογούνται από τα σπουδαστικά της χρόνια, σταδιακά όμως θα αποκαλυφθεί η πρωτοποριακή ματιά της, που την οδήγησε στη δημιουργία μεγάλων αφηρημένων συνθέσεων ήδη από τη δεκαετία του 1960 και, μέσα στη δεκαετία του 1970, των πρώτων της τρισδιάστατων κατασκευών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους εξπρεσιονιστικούς πίνακες της Σβορώνου που χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και εξελίσσονται με το πέρασμα του χρόνου σε συνθέσεις αφηγηματικές, με έντονο το ονειρικό και μεταφυσικό στοιχείο, καθώς και τον κοινωνικό προβληματισμό. Στην έκθεση λοιπόν θα αναδειχθεί το πρωτοποριακό ‒για τη νεοελληνική τέχνη της περιόδου‒ ύφος της, που εντάσσεται στον εξπρεσιονισμό και αποτελεί μια χειρονομιακή, παραστατική ζωγραφική καθαρού χρώματος.

Τμήμα της έκθεσης θα αφιερωθεί στην εργασία της Σβορώνου στο πεδίο των εφαρμοσμένων τεχνών, με την παρουσίαση ολοκληρωμένων ενδυμάτων, αλλά και σχεδίων, που φανερώνουν τη διαδικασία της εκτέλεσής τους.

Την έκθεση θα συνοδεύει κατάλογος, με εμπεριστατωμένα δοκίμια ειδικών ιστορικών της τέχνης που θα αναδεικνύουν διάφορες πτυχές του συνόλου του έργου της Πέπης Σβορώνου. Ο κατάλογος θα εικονογραφείται με τα έργα της έκθεσης, θα εμπλουτιστεί δε και με αδημοσίευτα μέχρι σήμερα έργα της ζωγράφου.

 

Διάρκεια έκθεσης: Τρίτη 15 Ιανουαρίου – Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019
στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγίου Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου)
Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη – Παρασκευή 12.00 – 18.00
Σάββατο 11.00 – 17.00

CLOSE
CLOSE