To Project ΞΟΥΘΟΥ γεννήθηκε το 2015 από μια ομάδα ελλήνων και ξένων εικαστικών, καλλιτεχνών, ηθοποιών, περφόρμερς αλλά και σκηνοθετών, δημοσιογράφων και επιστημόνων στο πεδίο της κοινωνικής ανθρωπολογίας και πολεοδομίας. Η ομάδα συγκροτήθηκε με σκοπό να διερευνήσει, να καταγράψει και να επεξεργαστεί δημιουργικά το υλικό που θα συλλεχθεί σχετικά με την οδό Ξούθου, στην περιοχή της Ομόνοιας. Μέσα από μια ευρύτερη δημιουργική αλληλεπίδραση και διάλογο μεταξύ καλλιτεχνών και επιστημόνων στοχεύουν σε ένα καλλιτεχνικό έργο, που θα συνομιλεί με το χώρο και τους χρήστες του.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

Στόχος
Πρόθεσή μας είναι, βασισμένοι σε κοινωνικό-ιστορική έρευνα και βιωματική εμπειρία του χώρου, να προτείνουμε έναν εικαστικό -και όχι μόνο-λόγο που θα είναι σε διάλογο με όσα προαναφέρουμε. Επιχειρούμε να αναδείξουμε την αμυδρά φωτισμένη, όπως η ίδια η Ξούθου, γεωγραφία της περιοχής, και τις διαχρονικές μεταλλάξεις της εμπνεόμενοι από διαφορετικές αναγνώσεις και αναπαραστάσεις του, ξεπερνώντας τα στεγανά του κυρίαρχου δημόσιου λόγου που αναπαράγει συνθήκες «ξενοφοβίας» και «κοινωνικής ιεραρχίας». Να ανασύρουμε αφηγήσεις και μνήμες μη προφανείς, που δεν τις αντιλαμβανόμαστε ως περιθωριακές,αμφισβητώντας προ-κατασκευασμένες εικόνες και κυρίαρχες αφηγήσεις.

Μια σειρά επισκέψεων, φωτογραφήσεων και καταγραφής μαρτυριών, νυν και πρώην κατοίκων, επαγγελματιών, περαστικών και ανθρώπων που συχνάζουν στη γειτονιά,θα αποτελέσει αφετηρία για μια επαν-ανάγνωση του δρόμου, ώστε να ξεδιπλωθούν άγνωστες σε εμάς και στο ευρύ κοινό, πτυχές της ευρύτερης περιοχής μέσω των ιστοριών των ανθρώπων που τον κατοικούν, τον περιδιαβαίνουν, τον θυμούνται στην υλική, κοινωνική και χωρική του διάσταση και σε σχέση με διαφορετικές κλίμακες (από το τοπικό, στο διεθνικό και το παγκόσμιο).

Καλλιτεχνικό έργο
Σκοπός μας είναι να ενεργοποιήσουμε την οδό Ξούθου σε όλη της την έκταση πραγματοποιώντας μια σειρά καλλιτεχνικών δράσεων ήπιας επέμβασης, εικαστικών εκθέσεων και εγκαταστάσεων, εκδηλώσεων, προβολών και μουσικών παραστάσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους επί της οδού Ξούθου. Για ένα διάστημα ενός μήνα, από τις 17 Σεπτεμβρίου έως και τις 15 Οκτωβρίου του 2017, θέλουμε να ‘κατοικήσουμε’ το δρόμο με τα έργα μας, να επεξεργαστούμε και να αφηγηθούμε την εμπειρία μας και να δημιουργήσουμε μια κυλιόμενη συνθήκη, όπου το ενδιαφέρον μας δεν θα αποσκοπεί μόνο στο τελικό αποτέλεσμα της παραγωγής και έκθεσης του καλλιτεχνικού έργου αλλά στην ίδια τη διαδικασία, όπου μέσω αυτής, θα προσπαθήσουμε να παράγουμε τον καλλιτεχνικό λόγο.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει την αυτοδιαχειριζόμενη ομαδική έκθεση εικαστικών και παραστατικών τεχνών που θα πραγματοποιηθεί στο Κτίριο επί της οδού Ξούθου 17, καθώς και παράλληλες δράσεις που θα λάβουν χώρα στο πάρκο στη συμβολή των οδών Ξούθου και Μενάνδρου γωνία και στο πεζοδρομημένο τμήμα της οδού Ξούθου.

Πιο συγκεκριμένα, το καλλιτεχνικό μας έργο περιλαμβάνει:

* Έργα in situ, έργα εφήμερα που θα γίνουν επιτόπου στο χώρο, από υλικά που θα βρεθούν στην ευρύτερη περιοχή.

*Site specific installations

*Εικαστικά περιβάλλοντα

*Εικαστικές εγκαταστάσεις, γλυπτά και κατασκευές

*Γλυπτικές εγκαταστάσεις

*Ready made έργα

*Performance από διαφορετικές δομές παραστατικών τεχνών.

*Μουσικά δρώμενα

*Ταυτόχρονες προβολές στο δημόσιο χώρο (σε διάφορα σημεία στην οδό Ξούθου)

*Αφήγηση βιωματικών ιστοριών

*Ομιλίες και παρουσιάσεις βιβλίων

– Ο χώρος των εκθέσεων λειτουργεί στο εξαώροφο κτίριο επί της οδού Ξούθου 17 με Μενάνδρου, Ομόνοια, Αθήνα.

– Οι ώρες λειτουργίας των εκθέσεων του PROJECT ΞΟΥΘΟΥ: Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ είναι κάθε Πέμπτη και Παρασκευή 5-9 μ.μ. και Σάββατο και Κυριακή 12-8 μ.μ. για το διάστημα από τις 17/09/17 έως 15/10/17.

– Οι ώρες που θα πραγματοποιηθούν οι εξωτερικές παράλληλες δράσεις είναι μεταξύ 7-9 μ.μ.

-Το πρόγραμμα ενδέχεται να διαφοροποιηθεί ως προς τις προβολές και τα δρώμενα.

To project πραγματοποιείται με την στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net, του οποίου ιδρυτικός δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.