ενημέρωση έλεγχος κυβέρνηση ΜΜΕ δημοσιογραφία

Εκλογές με διευθυντές ΜΜΕ από το… Μαξίμου!

της Ματίνας Παπαχριστούδη
Πηγή: ΠΡΙΝ

Ανέκαθεν, πριν τις βουλευτικές εκλογές, στον Τύπο και αργότερα στα ηλεκτρονικά Μέσα, κάθε πολιτικό κόμμα «έστελνε» έναν δικό του δημοσιογράφο για το πολιτικό ρεπορτάζ. Οι «κομματικοί» προσλαμβάνονταν για όσο διάστημα κρινόταν απαραίτητο, με στόχο να περάσουν τη γραμμή χωρίς «δημοσιογραφικά παράσιτα» — ερωτημάτων, αμφισβητήσεων ή, έστω, αποστασιοποίησης.

Η βαθιά οικονομική εξάρτηση του συνόλου των σημερινών μίντια από το κρατικό χρήμα κατέστησε τη χειραγώγηση Μέσων και δημοσιογράφων αχρείαστη. Αν στα μεγάλα συγκροτήματα των μίντια οι δουλειές και δουλείες του αφεντικού είναι αυτές που καθορίζουν την κυρίαρχη πολιτική γραμμή, στα δεκάδες ή εκατοντάδες μεσαία και μικρά ιντερνετικά Μέσα και τις εφημερίδες, κεντρικές και περιφερειακές που εξαρτώνται αποκλειστικά από το κρατικό, διαφημιστικό ή μαύρο πολιτικό χρήμα, αρχισυντάκτης είναι το Μαξίμου!

Είναι μια τεράστια και πολύ σημαντική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας Τύπου-ΜΜΕ και στον βαθμό εξάρτησής τους από την πολιτική εξουσία. Μια αλλαγή στην οποία ούτε τα άλλα κόμματα του Κοινοβουλίου αντιδρούν. Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριφέρεται σαν να παίρνει μαθήματα χειραγώγησης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αναφορικά με το πώς μπορεί να ελεγχθούν ολοκληρωτικά τα ΜΜΕ, ακολουθώντας μόνο την τακτική του επικοινωνιακού πολέμου.

Μπροστά στις επικείμενες εκλογές, το φαινόμενο των «τοποτηρητών» εξελίχθηκε. Οι… απεσταλμένοι προς πρόσληψη δημοσιογράφοι σε μεγάλες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, κανάλια και εφημερίδες προέρχονται απευθείας από τα υπόγεια ή τα ανώγεια των υπηρεσιών ενημέρωσης του Μαξίμου, εργάζονται ήδη σε γραφεία Τύπου κυβέρνησης ή υπουργών. Προσλαμβάνονται όχι για να μεταφέρουν τη γραμμή ως ρεπόρτερ, αλλά σε ρόλο διευθυντή σύνταξης, προκειμένου να λογοκρίνουν άλλα ρεπορτάζ — αυτά που δεν εγκρίνουν οι εντολείς τους. Κυρίως θέματα διαμαρτυρίας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, ειδήσεις από σωματεία, κοινωνικές δράσεις κ.λπ. Συνήθως, δε, έχουν την ισχύ να απολύουν εργαζόμενους απλά επειδή είναι επίμονοι στο να κάνουν ρεπορτάζ ή επιμένουν στη γραμμή του δημοσιογραφικού πλουραλισμού.

Η χρηματοδότηση των ιστοσελίδων, μεταξύ αυτών και ορισμένων από τις διαφημιζόμενες ως «έγκυρες ή ανεξάρτητες» με έδρα εκτός της Ελλάδας και άγνωστο τρόπο μισθοδοσίας, ενόψει των εκλογών θα αυξάνεται ευθέως, ανάλογα με τον ρόλο που θα έχουν οι τοποτηρητές του Μαξίμου. Αυτοί που μετατρέπουν τους δημοσιογράφους σε «όργανα ανάρτησης» εγκεκριμένων πολιτικά ειδήσεων.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ