Έκκληση στην ΠτΔ για την εφαρμογή του νόμου στην υπόθεση Κουφοντίνα

Με ανοικτή επιστολή που υπογράφουν οι Β. Βασιλικός, Θ. Καμπαγιάννης, Ι. Κούρτοβικ, Α. Ρήγος, Ε. Πορτάλιου, Χ. Κυδώνα, Τ. Κουράκης, Μ. Σπαθής, Κ. Παπαδάκης και Θ. Ζδούκος απευθύνουν έκκληση προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την εφαρμογή του νόμου από την κυβέρνηση, πριν να είναι αργά για τη ζωή και την υγεία του κρατούμενου απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνας.

Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2021
Προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Απευθυνόμαστε σε εσάς, με την πεποίθηση ότι η ευαισθησία και η ακεραιότητά σας ως πολιτειακής λειτουργού δεν θα σας επιτρέψουν να μείνετε αδιάφορη μπροστά στην περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, ενός ανθρώπου που εξωθείται στα άκρα όρια της ζωής, με κίνδυνο τον θάνατο ή την βαριά βλάβη, ενώ το μόνο που ζητά είναι να ισχύσει το Κράτος Δικαίου και να εφαρμοστεί ο νόμος, χωρίς να αξιώνει οτιδήποτε παραπάνω για τον εαυτό του.

Αν ο νόμος αυτός, ένας νόμος φωτογραφικός (που προαναγγέλθηκε, μάλιστα, ως νόμος για την δική του περίπτωση), ερχόταν στα χέρια σας, με την ιδιότητά σας ως δικαστή θα τον κηρύσσατε αντισυνταγματικό.

Αν ερχόταν στα χέρια σας μια διοικητική πράξη δυσμενούς μεταχείρισης, παρά τον νόμο, από μονοπρόσωπο όργανο της Διοίκησης, που ακύρωνε απόφαση πολυπρόσωπου οργάνου, αρμόδιου κατά το νόμο να αποφασίζει, θα την κρίνατε άκυρη.

Αν έφθανε στα χέρια σας έγγραφο της Διοίκησης που βεβαιώνει ψευδώς γεγονός που δεν συνέβη και δεν θα μπορούσε να συμβεί (τη μεταγωγή κρατουμένου,μέσα σε μία ώρα, από τον Βόλο στον Κορυδαλλό και στη συνέχεια στο Δομοκό), θα θεωρούσατε ότι συνιστά απάτη του διαδικτύου.

Τι θα σκεφτόσασταν, ως δικαστής, αν στελέχη της Διοίκησης δήλωναν έπειτα από αυτά ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος «ζητά προνόμια» και ότι «δεν πρέπει να ελπίζει ότι θα βγει σύντομα από τη φυλακή» (δήλωση κας Σοφίας Νικολάου, Γεν. Γρ. Αντεγκληματικής Πολιτικής), δήλωση που παραπέμπει είτε σε σκοπούμενη επέμβαση στο νομοθετικό πλαίσιο είτε σε παρέμβαση στη Δικαιοσύνη για να μην εφαρμόσει το υφιστάμενο;

Ο κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται στην 31η ημέρα απεργίας πείνας, όντας αποδέκτης των προαναφερθέντων, και στόχος, επιπλέον, μια πολεμικής ρητορικής, προερχόμενης ανεπίτρεπτα από αξιωματούχους της Πολιτείας («δολοφόνος», «σίριαλ κίλερ», «πολυδολοφόνος» που «ζητά προνόμια» κ.ο.κ). Η πολεμική αυτή δεν αφορά την διαγωγή του μέσα στη φυλακή (που επί 19 χρόνια ήταν άμεμπτη), ούτε κρίση της Δικαιοσύνης ότι ο ίδιος είναι επικίνδυνος για την κοινωνία. Η πολεμική αυτή οργανώνεται σε βάρος του, διότι η ποινή που του επιμέτρησε η Δικαιοσύνη πριν από 18 χρόνια δεν ικανοποιεί στελέχη της δημόσιας ζωής. Γι’ αυτό και η πολιτική εξουσία επιχειρεί να την επιβαρύνει: αφενός με σκληρή τροποποίηση βασικών διατάξεων του σωφρονιστικού δίκαιου, προκειμένου να επιδεινωθούν οι συνθήκες της κράτησής του και οι όροι έκτισης της ποινής του·αφετέρου, με σκληρή διακριτική μεταχείριση (εν προκειμένω με απόφαση μεταγωγής πάρα τον νόμο και μάλιστα σε μία φυλακή με υπερπληθυσμό) (ιδτ. επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη, 20/1/2021).

Ήδη, στο πλαίσιο που προαναφέρουμε, η υπόθεση της άδειας του Δ. Κουφοντίνα, όσο και η μεταφορά του στις αγροτικές φυλακές, δέχθηκαν έντονη και συστηματική πολεμική από Μέσα, αλλά και από πολιτικά πρόσωπα που, με δημόσιες δηλώσεις ζητούσαν διακοπή της άδειας και εκδίωξή του από τις αγροτικές φυλακές. Ως αποτέλεσμα, η άδεια διακόπηκε, με αβάσιμες αιτιολογίες, από τον Ιούλιο του 2019.

Εξάλλου, με τον φωτογραφικό ν. 4760/20, που δημοσιεύτηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2020, τροποποιήθηκαν μετά από 21 χρόνια, οι σχετικές διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα που αφορούν την πρόσβαση των κρατουμένων στην άδεια, προκειμένου να αποκλειστεί ο συγκεκριμένος κρατούμενοςαπό αυτήν, όπως είχε προαναγγελθεί.

Επιπλέον, τροποποιήθηκε επί το αυστηρότερο η διάταξη του ν. 4256/2015 για τις αγροτικές φυλακές, ώστε να απαγορεύεται η μεταγωγή στις αγροτικές φυλακές, αλλά και η παραμονή σε αυτές, κρατούμενων που καταδικάστηκαν για «εγκλήματα τρομοκρατίας». Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της Βουλής, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και στην ολομέλεια, έγινε και πάλι ρητή αναφορά ονομαστικά στον συγκεκριμένο κρατούμενο.

Στις 23/12/2020, ο Δημήτρης Κουφοντίνας μετήχθη αιφνίδια από τις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας Βόλου στις φυλακές Δομοκού, αντί για αυτές του Κορυδαλλού, όπως έπρεπε βάσει του ν. 4760/2020. Αυτός που επί συναπτά έτη αντιμετώπισε συνθήκες κράτησης με υψηλή αντιληπτική αποστέρηση, τοποθετήθηκε σε κελί λίγων τετραγωνικών μέτρων. Με δύο ακόμη κρατούμενους, σε συνθήκες ασφυκτικής στενότητας, παρέμενε έγκλειστος επί 15 ώρες την ημέρα, χωρίς προσωπικό χώρο ή χρόνο, ούτε δυνατότητα για άλλη προσωπική ασχολία (μελέτη, γράψιμο κλπ).

Στο αίτημα να του χορηγηθούν αντίγραφα της απόφασης μεταγωγής, η αρμόδια Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής απάντησε ότι δεν μπορεί να το ικανοποιήσει, προσθέτοντας ότι, με απόφαση της ΚΕΜ, ο κρατούμενος μετήχθη στις φυλακές Κορυδαλλού (!) και ότι, στη συνέχεια, με δική της απόφαση, μεταφέρθηκε στις φυλακές Δομοκού «για λόγους δημόσιας τάξης και … για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού».

Η μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα αντίκειται στο νόμο, είναι εκδικητική και τιμωρητική. Εξαιτίας της, ο κρατούμενος οδηγήθηκε στην απονενοημένη επιλογή της απεργίας πείνας, με αίτημα να μεταφερθεί στο υπόγειοκελί του Κορυδαλλού, όπου είχε εκτίσει τα 16 προηγούμενα χρόνια της ποινής του, καθώς και να σταματήσει η σε βάρος του διακριτική μεταχείριση.

Στην υπόθεση παρενέβη ο Συνήγορος του Πολίτη, ζητώντας από την Διοίκηση και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να τοποθετηθούν πάνω στα συγκεκριμένα ερωτήματα που ετίθεντο.

Ο κρατούμενος απεργός πείνας βρίσκεται στην 31η ημέρα απεργίας πείνας στο Νοσοκομείο Λαμίας, αρνούμενος να λάβει οτιδήποτεεκτός από νερό, αρνούμενος να δεχθείοποιαδήποτε ιατρική ενέργεια, και σε κατάσταση μέγιστης πλέον αδυναμίας. Οι γιατροί επισημαίνουν πιεστικά ότι, από στιγμή σε στιγμή, κινδυνεύει να υποστεί εγκεφαλικές βλάβες, νεφρική ανεπάρκεια και περιφερική παράλυση.
Η υπόθεση έχει κινητοποιήσει διανοουμένους, καλλιτέχνες, γιατρούς, νομικούς και δημοσιογράφους. Οι πρωτοβουλίες όχι μόνο από άτομα αλλά από φορείς και οργανώσεις, τόσο στην Ελλάδαόσο και στον κόσμο διαμορφώνουν ένα πρωτόγνωρο κύμα συμπαράστασης. Οι αρμόδιες αρχές εξακολουθούν να αρνούνται να εφαρμόσουν το νόμο μετάγοντας τον κρατούμενο στην πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού που κατασκευάστηκε ειδικά για τους κρατούμενους της 17Ν, όπως προβλέπει ο πρόσφατος νόμος.

Κατόπιν τούτων,

Όσες και όσοι υπογράφουμε, απευθυνόμαστε στην ευαισθησία και την ακεραιότητά σας, ως έσχατη δυνατότητα μιας παρέμβασης, προκειμένου να αποτραπεί μια εξέλιξη που, αυτή την στιγμή, φαίνεται αναπόφευκτη και προδιαγεγραμμένη. Καταθέτουμε την αγωνία μας, πιστεύοντας ότι δεν θα επιτρέψετε να αποκτήσει η Δημοκρατία μας τον τίτλο πολιτείας που οδήγησε στον ηθικό ή βιολογικό θάνατο έναν κρατούμενο απεργό πείνας.

Υπογραφές
Βασίλης Βασιλικός, συγγραφέας
Θεόδωρος Ζδούκος, γιατρός
Θανάσης Καμπαγιάννης, νομικός
Αναστάσιος (Τάσος) Κουράκης, αναπληρωτής καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Χριστίνα Κυδώνα, γιατρός
Κώστας Παπαδάκης, νομικός
Ελένη Πορτάλιου, ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ
Άλκης Ρήγος, ομότιμος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
Μάκης Σπαθής, ομότιμος καθηγητής, πρώην αντιπρύτανης ΕΜΠ
Ιωάννα Κούρτοβικ, συνήγορος απεργού πείνας

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ