Η πολιτική-πολιτιστική λέσχη Εκτός Γραμμής διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Βενεζουέλα: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πραξικοπήματος», το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στις 7.30 μμ.

Πώς φτάσαμε στη νέα απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα κατά του Νικολάς Μαδούρο και της κυβέρνησής του; Ποια είναι η κατάσταση σήμερα και ποια είναι τα ενδεχόμενα που ανοίγονται ως προς την εξέλιξη της παρούσας πολιτικής κρίσης;

Ποιο είναι το οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό υπόστρωμα των αντιθέσεων που εκδηλώνονται; Ποιος ο ρόλος των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στην κινητοποίηση και τη στήριξη της δεξιάς αντιπολίτευσης και ποια η στάση της ελληνικής κυβέρνησης;

Η ανάληψη της εξουσίας από τον Ούγκο Τσάβες στην αυγή του 2000, διαμόρφωσε ένα σημείο αναφοράς για τα κινήματα και την αριστερά σε όλο τον κόσμο, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάταση της ταξικής πάλης διεθνώς. Ταυτόχρονα, ανέδειξε έμπρακτα πλήθος καίριων ερωτημάτων που αφορούν οποιαδήποτε απόπειρα κοινωνικού μετασχηματισμού, ιδιαίτερα μέσα στο πλαίσιο του τρέχοντος διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων.

Σήμερα, σχεδόν είκοσι χρόνια έπειτα από αυτή την αποφασιστική στροφή στην ιστορία της λατινοαμερικάνικης χώρας και των διεθνών συσχετισμών δύναμης, η απόπειρα για τον «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα» βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Μια καμπή, η μία όψη της οποίας είναι ασφαλώς οι ιδιαίτερες αντιφάσεις και τα ενδογενή προβλήματά της, για τα οποία πρέπει να συζητήσουμε και από τα οποία πρέπει να μάθουμε, και η άλλη, η πιο επείγουσα, είναι η διαρκής, απροκάλυπτη και λυσσαλέα επίθεση των κυρίαρχων ιμπεριαλιστικών κέντρων απέναντι στην οποία έχει την αδιαπραγμάτευτη στήριξή μας.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:
– Κώστας Γούσης, νομικός, μέλος Πανελλαδικού Αντιπολεμικού Κινηματικού Συντονισμού
– Άγγελος Κοντογιάννης-Μάνδρος, πολιτικός επιστήμονας, Εκτός Γραμμής
– Άρης Χατζηστεφάνου, δημοσιογράφος (με σύνδεση μέσω skype)

 

To Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στις 7.30 μμ
στη Λέσχη Εκτός Γραμμής (Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου, Αθήνα)

CLOSE
CLOSE