Η Πολιτική – Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής διοργανώνει το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου στις 19:30 εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: Το Airbnb στη σύγχρονη πόλη και η επανακατοχύρωση του δικαιώματος στην κατοικία.

Η ραγδαία εξάπλωση των νέων πρακτικών βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, όπως το Airbnb, σε όλες τις μεγάλες μητροπόλεις αλλά και σε τουριστικά θέρετρα ανά τον κόσμο αποτελεί σύγχρονο φαινόμενο με πολλαπλές επιπτώσεις στο κοινωνικό και οικονομικό τοπίο των περιοχών όπου εκδηλώνεται και στην καθημερινή ζωή των κατοίκων τους.

Πολύ περισσότερο σήμερα το Airbnb παρουσιάζεται ως «ευκαιρία» οικονομικής διεξόδου και βιοπορισμού για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στην Αθήνα και όχι μόνο. Ταυτόχρονα όμως προκαλεί ντόμινο αλλαγών στην αγορά και την ενοικίαση κατοικίας, καθιστώντας την κατοίκηση, για τα χαμηλά και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα του ευρύτερου κυρίως κέντρου της πόλης, σχεδόν απρόσιτη.

Η βραχυχρόνια μίσθωση δεν θα μπορούσε, συνεπώς, παρά να συνιστά αντικείμενο πλήθους θεωρητικών επεξεργασιών και έρευνας καθώς και στόχο θεσμικών ρυθμίσεων και κοινωνικών κινημάτων γύρω από την κατοικία, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Στο φόντο αυτό οι ομιλητές της εκδήλωσης θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τις διάφορες πλευρές του φαινομένου χωρικά, τις διαφαινόμενες κοινωνικές συμμαχίες και συγκρούσεις των εμπλεκόμενων πλευρών, καθώς επίσης και τη δυνατότητα επανακατοχύρωσης του αυτονόητου δικαιώματος στην κατοικία.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:
Εύα Παπατζανή, Υ.Δ. Πολεοδομίας-Χωροταξίας ΕΜΠ
Τόνια Κατερίνη, αρχιτέκτονας, Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών

 

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου στις 19:30
στην Πολιτική-Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής
(Στρατηγοπούλου 7 και Μαυρικίου, Αθήνα)

CLOSE
CLOSE