Η Εναλλακτική Παρέμβαση–Δικηγορική Ανατροπή διοργανώνει ανοιχτή έκδηλωση-συζήτηση με αφορμή τον υπό διαβούλευση νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας την Τετάρτη 8 Μαΐου στις 17:00 στον Δ.Σ.Α. (Αίθουσα Τελετών). Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι δικηγόροι Αλέκα Ζορμπαλά και Κώστας Παπαδάκης.

Η μεταρρύθμιση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας διέπεται από μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, όσο και αν η κυβέρνηση προβάλλει αποκλειστικά, με τη βοήθεια των κραυγών της δεξιάς αντιπολίτευσης και των συστημικών ΜΜΕ, τη μείωση των ποινών σε αρκετές περιπτώσεις και τον εξορθολογισμό με την κατάργηση ποινικών αδικημάτων.

Έτσι βλέπουμε: Από τη μια, εισαγωγή θεσμών συνδιαλλαγής που επιτρέπουν στους εγκληματίες του λευκού κολάρου να αποφεύγουν τη φυλακή και ευμενέστερη μεταχείριση των διοικητών νομικών προσώπων του ευρύτερου δημοσίου τομέα, από την άλλη υποχρεωτική φυλάκιση για όσους καταδικασθούν σε πλημμελήματα άνω των 3 ετών. Από τη μία κατάργηση ρατσιστικών αδικημάτων και παρεμβάσεις υπέρ των κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, από την άλλη επέκταση και αυστηροποίηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Στένεμα της αντικειμενικής υπόστασης του αδικήματος του βιασμού, σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις απαιτήσεις του γυναικείου κινήματος για διεύρυνση του αδικήματος με την έλλειψη συναίνεσης.

Εισαγωγή θεσμών που καθιστούν κυριαρχικό τον ρόλο του Εισαγγελέα, σε συνδυασμό με διατήρηση και αναβάθμιση του σημαντικότερου τμήματος του μετεμφυλιακού ποινικού οπλοστασίου που ποινικοποιεί την κινητοποίηση και τη διαμαρτυρία.

Μπορεί να υπάρξει σήμερα μια μεταρρύθμιση του ποινικού συστήματος με προοδευτικά χαρακτηριστικά;

Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω η Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή θέλει να προβάλει τη δική της αντιπρόταση με άξονες: τη διατήρηση του υπερασπιστικού χαρακτήρα, λιγότερη φυλακή για όλους και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων, αντικατάσταση των ποινών φυλάκισης με παροχή κοινωφελούς εργασίας τουλάχιστον για τα λιγότερο βαριά αδικήματα, αποποινικοποίηση της κινηματικής δράσης και των αδικημάτων φρονήματος.

την Τετάρτη 8 Μαΐου στις 17:00
στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60)

CLOSE
CLOSE