Με αφορμή τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση η Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων διοργανώνει εκδήλωση – συζήτηση και προβολή με θέμα «Επανάσταση και Αρχιτεκτονική: Μοντερνισμός στην ΕΣΣΔ – Ένας άλλος κόσμος ήταν εφικτός», την Κυριακή 19 Νοεμβρίου στις 7μ.μ. στο κτίριο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων.

Ειπώθηκαν και θα ειπωθούν πολλά, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον Οκτώβρη του 1917, όχι μόνο για τα πολιτικά και ιστορικά συμπεράσματα, καθώς και τα ερωτήματα για την ίδια την Επανάσταση και τη διαδρομή της, αλλά και για την επίδρασή της στην τέχνη, στην αρχιτεκτονική και στην πολεοδομία.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι αναγνώσεις της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας 100 χρόνια μετά την Επανάσταση του Οκτώβρη μπορούν να αποτελέσουν ακόμη και σήμερα ένα επίκαιρο θέμα συζήτησης και διερεύνησης, δεδομένων των πολλών ερωτημάτων που έθεσε και που αποτελούν ακόμη ανοικτά διακυβεύματα.

Η δημιουργική έκρηξη της δεκαετίας του 1920 συνοδεύτηκε από οξύτατες ιδεολογικές συγκρούσεις και διαφωνίες ως προς τον κοινωνικό ρόλο της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας. Πέρα από την πάλη ανάμεσα στο «παλιό» και το «νέο», διεξαγόταν και μια διαμάχη ανάμεσα στις διαφορετικές εκδοχές του επαναστατικά νέου. Τα έργα αυτά, όπως και τα πάμπολλα αρχιτεκτονικά σχέδια «επί χάρτου» (ιδίως την περίοδο 1920-1925) τα οποία δεν υλοποιήθηκαν, αποτελούν απόπειρες για μια αρχιτεκτονική που θα ενθαρρύνει μια απελευθερωμένη και με έντονα κοινωνικό και συλλογικό χαρακτήρα καθημερινή ζωή. «Θα ενθαρρύνει αλλά δεν θα επιβάλλει», όπως είχε πει ένας από τους πρωτοπόρους αρχιτέκτονες εκείνης της περιόδου.

Παρόλη την επίσημη, όμως, υιοθέτηση του σοσιαλιστικού ρεαλισμού από τα μέσα της δεκαετίας του 1930, που στην αρχιτεκτονική χαρακτηρίζεται από την επάνοδο νεοκλασικών και νεογοτθικών μορφών, από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 παρατηρείται μια αναγέννηση του μοντερνισμού, ο οποίος εμπλουτίζεται με τις τοπικές ιδιαιτερότητες των Λαϊκών Δημοκρατιών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μικρών «κριτικών τοπικισμών».

Τελικά το σοβιετικό πείραμα στην αρχιτεκτονική ηττήθηκε; Ποιά είναι η τύχη των κτιρίων αυτών στη σημερινή Ρωσία και τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες; Πώς ο σοβιετικός μοντερνισμός επηρέασε όχι μόνο την σοβιετική αλλά και την παγκόσμια αρχιτεκτονική;

Στη συζήτηση θα εισηγηθεί η ομάδα αρχιτεκτόνων: Άλκηστη Πρέπη, Γιώργος Παπαγκίκας, Δημήτρης Πούλιος και Μαριάννα Τζιαντζή.

Θα ακολουθήσει προβολή του ντοκιμαντέρ «Away from All Suns» της Isa Willinger (2013) με θέμα τη σημερινή κατάσταση των διάσημων κτιρίων της σοβιετικής πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής.


Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου στις 7μ.μ.
στο κτίριο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (Βρυσακίου 15 και Κλάδου, Μοναστηράκι)