Η πολιτική-πολιτιστική λέσχη Εκτός Γραμμής, στο πλαίσιο του αφιερώματος για τα 50 χρόνια από τον Μάη του ’68 διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Ο Μάης ως τέχνη της ανατροπής, η εξέγερση ως ανατρεπτική τέχνη», το Σάββατο 19 Μαΐου στις 7.30 μ.μ.

Yπάρχει ένας εύκολος δρόμος για να κατανοήσουμε την ανάδυση των νέων υποκειμένων τη δεκαετία ’60: Από τις μορφές κουλτούρας (σε αντιδιαστολή με την έννοια της τέχνης) της εποχής αυτής μπορούμε να κατανοήσουμε την κριτική που άσκησαν και την επίδραση που είχαν τα εξεγερμένα έθνη, τα νεολαιίστικα κινήματα, ο φεμινισμός και η κριτική της καθημερινότητας στο πολιτιστικό πρότυπο και τις τέχνες της βιομηχανικής κοινωνίας, του δυτικού πολιτισμού και της νεωτερικότητας ταυτόχρονα. Τον τρόπο που μέσα από την παρέμβασή τους στο επίπεδο του λαϊκού πολιτισμού και της καθημερινής κουλτούρας ανέδειξαν τα ζητήματα της αλλοτρίωσης και της απελευθέρωσης του ατόμου δίπλα σε αυτά της απελευθέρωσης από τον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό.

Και κυρίως με ποια μέσα και ποιες πολιτιστικές πρακτικές προσπάθησαν να ανιχνεύσουν μορφές τέχνης, όχι απλώς στο πλευρό των κινημάτων, αλλά μη διαχωρισμένης από την πραγματικότητα και την καθημερινή ζωή.

Και ειδικότερα στον κινηματογράφο, ποια ήταν η επίδραση των πολύμορφων αυτών κινημάτων; Τι αποτελέσματα είχαν, πώς μπόλιασαν τη μορφή και το περιεχόμενο της πρώτης καθαυτό καπιταλιστικής τέχνης;

Το σινεμά, μια καθαρά βιομηχανική διαδικασία (με τα στούντιο δομημένα σαν εργοστάσια, πολυάνθρωπα συνεργεία που διοικούνται από σκηνοθέτες) στο τέλος της δεκαετίας ήταν ώριμο να δεχτεί την επίθεση και την επίδραση των κινημάτων και του πολιτισμού τους, της αντικουλτούρας και της πολιτικής τους. Και η επίθεση έγινε, με διαφορετικούς τρόπους στην Ευρώπη, στη Λατινική Αμερική και σε όλον τον επαναστατημένο τρίτο κόσμο, στην κοιλιά του κτήνους, την Αμερική. Τα ίχνη της σύντομης αυτής επίθεσης, έστω και έμμεσα, έστω και παραμορφωμένα ζουν μέχρι σήμερα.

Στη συζήτηση συμμετέχουν:

Χρήστος Γιοβανόπουλος, υποψήφιος διδάκτορας Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας, επιμελητής της έκδοσης Κινηματογράφος και ’68: Οπλισμένες Κάμερες | «Η έκρηξη της αντικουλτούρας και η συνάντησή της με τη στρατευμένη τέχνη»

Δημήτρης Λένης, Εκτός Γραμμής | «Επανάσταση και σινεμά: Οι κληρονόμοι του Μάη»

 

Το Σάββατο 19 Μαΐου στις 7.30μ.μ.
στην πολιτική – πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής (Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου)