αντιρρησία συνείδησης

Εκδήλωση: «Κατακτήσεις και διεκδικήσεις για το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης»

Πηγή: amnesty.gr

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα «Απόφαση-ορόσημο του ΟΗΕ για τον αντιρρησία συνείδησης Λ. Πετρομελίδη: Κατακτήσεις και διεκδικήσεις για το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης σήμερα».

ημερομηνία διεξαγωγής: Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

ώρα: 18:30

τόπος διεξαγωγής: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50

Στις 6 Δεκεμβρίου 2021 η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δικαίωσε τον αντιρρησία συνείδησης Λάζαρο Πετρομελίδη στην ατομική προσφυγή του εναντίον του ελληνικού κράτους.

Ο Λάζαρος Πετρομελίδης είναι ένας από τους πρωτοπόρους αντιρρησίες συνείδησης για ιδεολογικούς λόγους στην Ελλάδα. Εκδήλωσε την αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία από το 1992, όταν ακόμη δεν είχε θεσπιστεί η εναλλακτική υπηρεσία, ακολούθως κηρύχτηκε ανυπότακτος και του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Ακολούθησαν συλλήψεις, επιβολή τιμωρητικής εναλλακτικής υπηρεσίας, αλλεπάλληλες διώξεις και καταδίκες από στρατοδικεία για ανυποταξία, φυλακίσεις.

Η Διεθνής Αμνηστία υιοθέτησε επανειλημμένα τον Λάζαρο Πετρομελίδη ως κρατούμενο συνείδησης και διεξήγαγε μακροχρόνια εκστρατεία για τον τερματισμό των παραβιάσεων εις βάρος του και εις βάρος όλων των αντιρρησιών συνείδησης.

Ο ΟΗΕ με την απόφασή του καλεί το ελληνικό κράτος να παρέχει στον Λ. Πετρομελίδη αποτελεσματική επανόρθωση για τις πολλαπλές παραβιάσεις του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα που διέπραξε εις βάρος του. Ο ΟΗΕ επαναλαμβάνει επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να αναθεωρήσει τη νομοθεσία της ώστε να διασφαλίσει αποτελεσματικά το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης, για παράδειγμα, παρέχοντας τη δυνατότητα για εναλλακτική υπηρεσία η οποία να μην είναι τιμωρητική και να μη συνιστά διάκριση.

Με αφορμή αυτή τη σπουδαία εξέλιξη στον αγώνα για την κατοχύρωση του δικαιώματος στην αντίρρηση συνείδησης, αλλά και ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Αντίρρησης Συνείδησης στις 15 Μαΐου, συζητάμε με τον Λάζαρο Πετρομελίδη για την προσωπική του εμπειρία και τους αγώνες του, καθώς και με αρμόδιους φορείς δικαιωμάτων για τις αναγκαίες θεσμικές και νομικές αλλαγές που οφείλουν να πραγματοποιηθούν προκειμένου να διασφαλίζεται ουσιαστικά και για όλους η δυνατότητα εναλλακτικής υπηρεσίας.

Συζητάμε επίσης για όσα έχουμε κατακτήσει μέχρι σήμερα και ενημερωνόμαστε γύρω από το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης και τα όσα αυτό περιλαμβάνει.

Στην εκδήλωση παρεμβαίνουν:

Λάζαρος Πετρομελίδης, αντιρρησίας συνείδησης

Γιώργος Καρατζάς, εκπρόσωπος στην υπόθεση Πετρομελίδη

Μιχάλης Τσαπόγας, ειδικός επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη

Φοίβος Ιατρέλλης, εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Αλεξία Τσούνη, αντιπρόεδρος Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ