Εκδήλωση για τις φυλακισμένες μητέρες και τα μωρά που βρίσκονται μαζί τους στη φυλακή διοργανώνει η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στις 7.30μ.μ., στη Νομική Σχολή.

Στις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θηβών συμβαίνει κάτι που είναι δύσκολο να κατανοήσει ο ανθρώπινος νους. Παιδιά που η ηλικία τους δεν ξεπερνά τα τρία έτη, ακόμα και νεογνά, βρίσκονται φυλακισμένα μαζί με τις μητέρες τους.

Πρόκειται για έναν ιδιότυπο εγκλεισμό, για μια πράξη που ποτέ δεν διέπραξαν. Εκεί γεννιούνται, εκεί περνούν τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, και μόλις συμπληρώσουν το τρίτο έτος της ηλικίας τους αποκόβονται βίαια από τις μητέρες τους. Εκεί δεν θα δεις παιδικά χαμόγελα και φωτισμένα δωμάτια, αλλά κάγκελα και θλιμμένα πρόσωπα.

Από την άλλη, υπάρχουν και τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς τις μητέρες τους. Είχαν την επιλογή να τα αφήσουν σε κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο και δεν θέλησαν να τα πάρουν μαζί τους σε έναν τέτοιο χώρο.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι επιπτώσεις στην ψυχολογία και στην καθημερινότητα ενός παιδιού είναι τεράστιες και θα τα συνοδεύει για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Έχει φτάσει η ώρα, να τερματιστεί η φυλάκιση για μητέρες ανηλίκων παιδιών και να αντικατασταθεί με άλλες μορφές έκτισης της ποινής, όπως συμβαίνει ήδη σε πολλές χώρες.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

η Βαγγελιώ Βογιατζή, πρώην κρατούμενη μωρομάνα,
ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος,
η Τέση Λαζαράτου, Ψυχοθεραπεύτρια – Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα
Μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων
Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας
και θα παρέμβει τηλεφωνικά κρατούμενη μητέρα από τις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θηβών.

Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στις 7.30μ.μ.
στη Νομική Σχολή (είσοδος από την οδό Σόλωνος – αμφιθέατρο Παπαρηγόπουλου)

CLOSE
CLOSE