Η πολιτική-πολιτιστική Λέσχη “Εκτός Γραμμής” διοργανώνει εκδήλωση και συζήτηση με θέμα «Η έρημος του πραγματικού και ο κόσμος της εργασίας – Αλλαγές, προοπτική, αγώνες», το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, στις 7.30 μ.μ.

Έχουν περάσει 7 χρόνια από τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση της 5ης Μαΐου ενάντια στο πρώτο μνημόνιο και 5 από την παλλαϊκή διαδήλωση της 12ης Φλεβάρη – ενόψει τότε της ψήφισης του δεύτερου μνημονίου. Το τρίτο μνημόνιο συνάντησε σαφώς λιγότερες αντιστάσεις, ενώ το τέταρτο είναι προ των πυλών.

Όλα αυτά τα χρόνια έχουν συμβεί πολύ σημαντικές μεταβολές στη ζωή των εργαζόμενων τάξεων στην Ελλάδα· στον τρόπο που εργάζονται και στα δικαιώματά τους. Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων που έχει συντελεστεί φέρνει ένα νέο ερώτημα: Θα είναι η Ελλάδα η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα απαγορεύσει το δικαίωμα στην απεργία;

Μέσα σε όλα αυτά, οι παλιοί τρόποι και ταυτότητες μοιάζουν να σβήνουν, αλλά οι νέες απαντήσεις δεν έχουν ακόμη δοθεί. Παρ’ όλα αυτά οι αγώνες, έστω και σε μικρότερη κλίμακα, είναι παρόντες. Την ίδια στιγμή, το νήμα που συνδέει το «να μη ζήσουμε σαν δούλοι», που εμφανίστηκε το 2010, με μια «γενιά που δεν ζει με 400 ευρώ» είναι υπαρκτό.

Θα συζητηθούν οι νέες νομικές αλλαγές στο εργασιακό τοπίο, η κατάσταση των εργαζομένων στην Ελλάδα, οι νέες και οι παλιές μέθοδοι οργάνωσης και αγώνα, αλλά και ο τρόπος που βλέπουν όλα τα παραπάνω οι νέες και οι νέοι που σήμερα παλεύουν στη «μεταρρυθμισμένη» αγορά εργασίας.

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι:

Αποστόλης Καψάλης, ερευνητής εργασιακών σχέσεων ΙΝΕ/ΓΣΕΕ
Στάλη Συμεών, ελαστικά εργαζόμενη, συμμετέχει στην πρωτοβουλία generation400
Κατερίνα Χουδαλάκη, εργαζόμενη μηχανικός, μέλος Δ.Σ. Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στις 7.30 μ.μ. στη Λέσχη Εκτός Γραμμής (Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου, Αθήνα)

CLOSE
CLOSE