Οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια και ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης διοργανώνουν συλλογικό ιστορικό περίπατο στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή τη συμπλήρωση 72 χρόνων από τη μάχη της Αθήνας (Δεκεμβριανά).

Ο περίπατος θα λάβει χώρα την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στις 10:30 π.μ. και θα ξεκινήσει από την πλατεία Συντάγματος με ελεύθερη συμμετοχή.

Στόχος του περιπάτου είναι η περιήγηση στους δρόμους της Αθήνας, όπου σημειώθηκαν κάποιες από τις πιο σημαντικές μάχες των Δεκεμβριανών.

Σε κάθε μια από τις 6 συνολικά στάσεις, στην περιοχή πλατεία Συντάγματος – Πλάκα – Μακρυγιάννη, θα περιγράφεται η εδαφική ανάπτυξη των μαχών και η σύνθεση των αντίπαλων δυνάμεων, όπως προκύπτουν από εκθέσεις του βρετανικού στρατού, των ελληνικών κυβερνητικών δυνάμεων και του ΕΛΑΣ. Πώς μετατράπηκε η Αθήνα σε πεδίο μάχης, μόλις ενάμιση μήνα μετά την απελευθέρωσή της από τους Ναζί;

Θα γίνει αναφορά στο συλλαλητήριο του ΕΑΜ στις 3 Δεκεμβρίου 1944 στην πλατεία Συντάγματος, που θεωρείται έναρξη των Δεκεμβριανών, και στις μάχες που πραγματοποιήθηκαν στο νότιο τμήμα του μετώπου του κέντρου της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, θα αναφερθούν οι επιθέσεις του ΕΛΑΣ για την κατάληψη των τριών εστιών αντίστασης των κυβερνητικών δυνάμεων στην Πλάκα (κτίρια Τμήματος Μεταγωγών στην οδό Ναυάρχου Νικοδήμου, Α΄ Σώματος Στρατού στην οδό Θάλου και Β΄ Αστυνομικού Τμήματος στην πλατεία Αγ. Αικατερίνης) και για την κατάληψη των στρατώνων του Συντάγματος Χωροφυλακής στου Μακρυγιάννη.

Μετά τη λήξη του περιπάτου θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης προβολή σπάνιου φωτογραφικού υλικού και συζήτηση, για την οποία θα διανεμηθούν δελτία προτεραιότητας στην αφετηρία του περιπάτου (α’ προβολή: 13:15-13:45, β’ προβολή: 14:00–14:30).

Αναλυτικά η διαδρομή του περιπάτου:
Αφετηρία: 10:30 Πλατεία Συντάγματος – Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά. Οι πολιτικές ισορροπίες στο εσωτερικό της χώρας και η διεθνής διάσταση των Δεκεμβριανών.
1η στάση: Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη – Το συλλαλητήριο του ΕΑΜ στις 3 Δεκεμβρίου.
2η στάση: Ρωσική εκκλησία (οδός Φιλελλήνων) – Η επιχείρηση του ΕΛΑΣ για την κατάληψη του κτιρίου του Τμήματος Μεταγωγών της οδού Ναυάρχου Νικοδήμου στην Πλάκα.
3η στάση: Θάλου και Πιττακού – Η επίθεση του ΕΛΑΣ στο κτίριο του Α΄ Σώματος Στρατού στην Πλάκα.
4η στάση: Πλατεία Αγίας Αικατερίνης – Η επιχείρηση του ΕΛΑΣ για την κατάληψη του κτιρίου του Β΄ αστυνομικού τμήματος στην Πλάκα.
5η στάση: Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μητσαίων – Η πρώτη μάχη για την κατάληψη των στρατώνων του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη.
6η στάση: Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη – Η δεύτερη μάχη για την κατάληψη των στρατώνων του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη.