οργανώσεων εισβολή ισραηλινού στρατού στα γραφεία παλαιστινιακών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Ισραηλινοί στρατιώτες στα γραφεία της Defense for Children International-Palestine, ξεκουράζονται μετά την έφοδό τους. (Φωτο: DCIPalestine)

Εισβολή του ισραηλινού στρατού σε γραφεία παλαιστινιακών ανθρωπιστικών οργανώσεων

Στα γραφεία παλαιστινιακών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών εισέβαλε το πρωί της Πέμπτης ο ισραηλινός στρατός, κατάσχοντας έγγραφα και ηλεκτρονικές συσκευές και σφραγίζοντας τις πόρτες τους. Πρόκειται για μερικές από τις οργανώσεις που το ισραηλινό κράτος επιχείρησε να χαρακτηρίσει ως «τρομοκρατικές» τον περασμένο Οκτώβρη, σε μία ανεπιτυχή προσπάθεια φίμωσής τους.

Τα γραφεία των οργανώσεων Al-Haq, Addameer, Bisan Center for Research and Development, Union of Palestinian Women Committees, Defense for Children International-Palestine και Union of Agricultural Work Committees δέχθηκαν τα ξημερώματα την επίθεση του Ισραήλ. Οι συγκεκριμένες οργανώσεις είναι από τις πιο αξιόλογες της παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών, προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες σε νομικό, ανθρωπιστικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η Al-Haq είναι η παλαιότερη οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Παλαιστίνη. Καταγράφει τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ, συγκεντρώνοντας στοιχεία για αυτά και συνεργάζεται με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στην προσπάθεια λογοδοσίας των εγκληματιών πολέμου. Προσφέρει νομικές συμβουλές σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο ενώ έχει ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών.

Η Addameer («συνείδηση» στα Αραβικά) προσφέρει δωρεάν νομική υποστήριξη σε Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους στις ισραηλινές και παλαιστινιακές φυλακές.

Το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Bisan εργάζεται με τα πιο φτωχά στρώματα της παλαιστινιακής κοινωνίας, αναλύοντας τους τρόπους με τους οποίους η ισραηλινή κατοχή, αλλά και η διαφθορά της Παλαιστινιακής Αρχής, υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Εφαρμόζει προγράμματα παραγωγής γνώσης και κοινοτικής ανάπτυξης, με ιδιαίτερη έμφαση στη νεολαία και στην ισότητα οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η Ένωση Επιτροπών Παλαιστινίων Γυναικών επικεντρώνεται στα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των γυναικών στην Παλαιστίνη. Παρέχει νομική και πολιτική υποστήριξη σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και τεκμηριώνει τις καταχρήσεις κατά των γυναικών, καθώς και τον αντίκτυπο της κατοχής στη ζωή τους.

Η Defense for Children International-Palestine, ασχολείται με τους ανήλικους Παλαιστίνιους, καταγράφοντας πόσοι βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές, πόσα παιδιά δολοφονούνται και τραυματίζονται από τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού, αλλά και υποστηρίζοντας τα πιο αδύναμα μέλη της παλαιστινιακής κοινωνίας.

Η Ένωση Επιτροπών Αγροτικής Εργασίας δουλεύει με Παλαιστίνιους αγρότες, καταγράφοντας τα εγκλήματα των κατοχικών δυνάμεων και των εποίκων εναντίον τους, όπως την αρπαγή γης και την καταστροφή καλλιεργειών.

Οι οργανώσεις αυτές έχουν στοχοποιηθεί επανειλημμένα από τις ισραηλινές αρχές, με αποκορύφωμα την προσπάθεια χαρακτηρισμού τους ως «τρομοκρατικών» τον Οκτώβριο του 2021. Η απόφαση των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών του Ισραήλ πως οι σημαντικότερες παλαιστινιακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι τρομοκρατικές, είχε σαν στόχο αρχικά την πλήρη απονομιμοποίησή τους στο Ισραήλ και τη δυνατότητα των αρχών για εισβολές στα γραφεία τους σαν τη σημερινή.

Αφετέρου, όμως, είχε σαν στόχο τις κυβερνήσεις ξένων κρατών και τους διεθνείς οργανισμούς, που αναγνωρίζουν αυτές τις οργανώσεις και συνεργάζονται μαζί τους. Σε διεθνές επίπεδο, η προσπάθεια αυτή είχε τα αντίθετα αποτελέσματα. Οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θεσμοί όπως το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, καταδίκασαν τις ενέργειες των ισραηλινών αρχών. Το ίδιο έκαναν και εκπρόσωποι των κυβερνήσεων του Βελγίου, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας, που αφού μελέτησαν τον «φάκελο» που απέστειλε το Ισραήλ με τις υποτιθέμενες αποδείξεις πως οι ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι τρομοκρατικές, αποφάνθηκαν ότι δεν έλαβαν «σημαντικές πληροφορίες» και απέρριψαν τον χαρακτηρισμό.

Αφού λοιπόν η επιχείρηση συκοφάντησης σε διεθνές επίπεδο απέτυχε, ανέλαβε δουλειά ο στρατός. Πάνοπλοι στρατιώτες εισέβαλαν στα γραφεία των οργανώσεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και αφού άρπαξαν έγγραφα, αρχεία και ηλεκτρονικές συσκευές, τα σφράγισαν με μεταλλικές πλάκες θυροκολλώντας αποφάσεις του στρατού σύμφωνα με τις οποίες οι οργανώσεις είναι παράνομες.

Πρόκειται για μία ανερυθρίαστη επίθεση από το ισραηλινό κράτος, που παίζει το τελευταίο του χαρτί εναντίον των οργανώσεων που αποκαλύπτουν τα εγκλήματά του και στηρίζουν τα θύματά του.

«Το Ισραήλ δεν θέλει κανείς να το καταστήσει υπεύθυνο για τα εγκλήματά του, και να το φέρει ενώπιον δικαστηρίου, κι αυτό είναι που το ενοχλεί και του δίνει το κίνητρο να λάβει αυτή τη δράση εναντίον του ιδρύματός μας», δήλωσε ο διευθυντής προγραμμάτων της Al-Haq, Ταχκίμ Αλιάν.

Πρόσθεσε επίσης πως η Al-Haq ξανάνοιξε τα γραφεία της και δεν πρόκειται να υπακούσει στις εντολές για παύση της λειτουργίας της.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ