Σπάρτακος

Εγώ είμαι ο Σπάρτακος… και έκλεισα τα 100

Για τα 100 γενέθλια του Κέρκ Ντάγκλας θυμόμαστε μια από τις πιο θρυλικές στιγμές της ταινίας Σπάρτακος, όταν οι σκλάβοι αρνούνται να καταδώσουν τον ηγέτη της εξέγερσης τους, ακόμη και όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με την ποινή του θανάτου, που επιβάλλει η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Ο Κέρκ Ντάγκλας, που εκτός από πρωταγωνιστής ήταν και παραγωγός στην ταινία έκανε αυτή τη σκηνή πράξη στην πραγματική του ζωή.

Αναγνωρίζοντας ως σεναριογράφο τον Ντάλτον Τράμπο, ο οποίος ήταν στις μακαρθικές λίστες του Χόλιγουντ με την κατηγορία ότι συνεργαζόταν με το κομμουνιστικό κόμμα.

Ο Τράμπο ήταν ένας από τους δέκα σκηνοθέτες που αρνήθηκαν να καταθέσουν στην Επιτροπή Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων του γερουσιαστή Μακάρθι και μπήκε αυτομάτως στην λεγόμενη μαύρη λίστα του Χόλιγουντ. Αντίθετα ηθοποιοί όπως ο Ρόναλντ Ρίγκαν κατέδιδαν συνεργάτες τους σαν μέλη του κομμουνιστικού κόμματος. Με την απόφασή του ο Ντάγκλας τερμάτισε οριστικά την ύπαρξη της λίστας.

Ακούστε το ραδιοφωνικό αφιέρωμα του Infowar στην μαύρη λίστα του μακαρθισμού και το σύγχρονο κυνήγι μαγισσών στην Αμερική του Ομπάμα και του Τραμπ

infowarlogoΟι εκπομπές διατίθενται δωρεάν.
Αν θέλετε όμως μπορείτε να ενισχύσετε το info-war.gr
inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ